Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στις ΗΠΑ, στην Κούβα το ρωσικό υποβρύχιο Kazan – Με...σιγαστήρα και Zircon των 9 Mach ισοπεδώνει τη Florida

Συναγερμός στις ΗΠΑ, στην Κούβα το ρωσικό υποβρύχιο Kazan – Με...σιγαστήρα και Zircon των 9 Mach ισοπεδώνει τη Florida
Η ανάπτυξη των πλοίων στην Κούβα έχει ερμηνευτεί ευρέως ως μία από τις πολλές απαντήσεις στην κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία
Ο Βόρειος Στόλος του Ρωσικού Ναυτικού, που πραγματοποιεί ασκήσεις για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας έφτασε στην Κούβα, όπου ελλιμενίστηκε στην πρωτεύουσα Αβάνα, μόλις 350 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο στολίσκος αποτελείται από δύο πολεμικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού υποβρυχίου επίθεσης Kazan, κλάσης Yasen-M και της φρεγάτας Admiral Gorshkov, που αντιπροσωπεύουν μακράν τα δύο πιο ισχυρά ναυτικά όπλα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τα πλοία πραγματοποίησαν προσομοιωμένα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εναντίον εχθρικών θαλάσσιων στόχων που βρίσκονται σε απόσταση άνω των 600 χιλιομέτρων.
Επίσης η φρεγάτα Gorshkov έλαβε μέρος και σε άσκηση με σενάριο την αντιμετώπιση αεροπορικής επιδρομής χρησιμοποιώντας τα πυροβόλα και τα αντιαεροπορικά του συστήματα.
Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Ισχυρό μήνυμα στις ΗΠΑ και την εμπλοκή τους στην Ουκρανία


Η ανάπτυξη των πλοίων στην Κούβα έχει ερμηνευτεί ευρέως ως μία από τις πολλές απαντήσεις στην κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς και της δυνατότητας χρήσης τους εναντίον στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία, καθώς και παροχή προσωπικού και δεδομένων στόχευσης με αεροσκάφη και δορυφόρους για τη διευκόλυνση των επιθέσεων.
Τα υποβρύχια Yasen και οι φρεγάτες κλάσης Gorshkov αναπτύσσουν κυρίως τις ίδιες τέσσερις κατηγορίες πυραύλων cruise ως κύριο οπλισμό τους, δηλαδή το νέο υπερηχητικό Zircon, τον αντιπλοϊκό πύραυλο P-800, τον αντιπλοϊκό 3M54 Kalibr και τον αντιεπιφανειακό πύραυλο 3M14 Kalibr.

admiral.png
O τρομερός Zircon μπορεί να ισοπεδώσει τη Florida

Και οι δύο κατηγορίες πλοίων φέρεται να έχουν προτεραιότητα τις εκτοξεύσεις πυραύλων Zircon, με το νέο όπλο να θεωρείται ευρέως μακράν ο πιο τρομερός πύραυλος cruise στον κόσμο με ταχύτητα 9 Mach και βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων.
Αναπτυγμένοι κοντά στην Κούβα, οι πύραυλοι θα επέτρεπαν χτυπήματα σε στόχους σε μεγάλο μέρος της Florida και πέρα από αυτήν.
Η πρώτη εκτόξευση του Zircon από υποβρύχιο της κλάσης Yasen πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, μετά την πρώτη από φρεγάτα Gorshkov τον Φεβρουάριο του 2020.
yassen.png
Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συγκεκριμένα τρεις φρεγάτες κλάσης Gorshkov και τέσσερα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Yasen-M  με άλλα πέντε από τα πρώτα και τέσσερα από τα δεύτερα υπό κατασκευή.

Από την πλευρά του το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει δύο αντιτορπιλικά και δύο πλοία υποστήριξης με εξοπλισμό σόναρ για να γίνουν σκιά τους, συλλέγοντας πιθανώς πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τα επιχειρησιακά τους μέσα και τις δυνατότητες stealth των υποβρυχίων Yasen-M.
Το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η επίσκεψη των ρωσικών πλοίων συμμορφώνεται πλήρως με τους διεθνείς κανόνες.
Κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα και η ανάπτυξή τους δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή, τόνισε το υπουργείο.
Οι Ρώσοι ναυτικοί σχεδιάζουν να συναντηθούν με τη διοίκηση του Κουβανικού Ναυτικού και τον Κυβερνήτη της Αβάνας, καθώς και να επισκεφθούν ιστορικά τοπόσημα του νησιού της Επανάστασης.
Ο Γενικός Διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού Alexander Moiseev δήλωσε στο Sputnik ότι η επίσκεψη στην Κούβα είναι μόνο ένα από τα σκέλη μιας μεγάλης κλίμακας ρωσο-κουβανικής συνεργασίας.


Η σημασία της άσκησης, η Ρωσία…«ακούμπησε» τη Florida

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ασκήσεις συμπίπτουν με τις ρωσικές δυνάμεις που ξεκινούν τη δεύτερη φάση των τακτικών πυρηνικών ασκήσεων με τη Λευκορωσία.
Τo RIA Novosti αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τη Λευκορωσία στην Κούβα». Η Μόσχα έστειλε ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον», στις 11 Ιουνίου για να δώσει έμφαση στους στρατιωτικούς ελιγμούς της Ρωσίας.
Οι αναλυτές παρατήρησαν ότι οι ασκήσεις απεικονίζουν τη Ρωσία ως μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη με επιρροή που εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορά της.
Οι ασκήσεις έρχονται όταν αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι και παρατηρητές έχουν συμπεράνει ότι η παγκόσμια επιρροή της Μόσχας μειώνεται.
Υπήρξαν αναφορές ότι ο ρωσικός στολίσκος που κατευθυνόταν προς την Κούβα παρακολουθούνταν από πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ και των Συμμάχων καθώς κατευθυνόταν προς την Καραϊβική.
Σύμφωνα με τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων και πτήσεων, τα πλοία της Ρωσίας μπορεί να έφτασαν σε απόσταση 30-90 μιλίων από την ακτή της Φλόριντα ενώ έπλεαν νότια. Η Δύση αποκωδικοποιεί τον Putin 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία και η Κούβα, που επικρίνονται από τη Δύση, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις.
Οι κοινές ασκήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεταξύ 2013 και 2020, και αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος που η Ουάσιγκτον θεωρεί την επίσκεψη στο λιμάνι αυτής της εβδομάδας ως «ρουτίνα».
Δυτικοί αναλυτές πάντως υπενθυμίζουν την προειδοποίηση Putin ότι η Ρωσία θα εξοπλίσει χώρες με όπλα ικανά να χτυπήσουν τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.
Εξάλλου είναι αξιοσημείωτο ότι το ρωσικό υποβρύχιο Kazan, που θεωρείται από τα πιο αθόρυβα στον κόσμο, θα διεξάγει ελιγμούς στην πίσω αυλή των ΗΠΑ.
Θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων.
Το Kazan είναι ένα ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Yasen, το οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως περιγράψει ως εξελιγμένο.
kazan.JPG

Το στολίδι του ρωσικού ναυτικού

Είναι ένα εξαιρετικά αθόρυβο σκάφος «στο ίδιο επίπεδο» με τον σύγχρονο στόλο υποβρυχίων των ΗΠΑ.
Τρία υποβρύχια κλάσης Yasen—Severodvinsk, Kazan και Novosibirsk— βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο ρωσικό ναυτικό.
Πέντε ακόμη Yasen-M βρίσκονται υπό κατασκευή και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα την πρόθεσή τους να αγοράσουν άλλα τρία.
Το υποβρύχιο κλάσης Yasen, σε συνδυασμό με τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei του ρωσικού Ναυτικού, πιστεύεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις αμυντικές και αποτρεπτικές στρατηγικές της Ρωσίας.
Ο Edward Geist της αμερικανικής RAND  περιγράφει τα υποβρύχια κατηγορίας Yasen ως «το στολίδι του σύγχρονου ρωσικού ναυτικού και ίσως την κορυφή της σημερινής ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας».
Το υποβρύχιο κατηγορίας Yasen 13.800 τόνων σχεδιάστηκε από το Malakhit Marine Engineering Bureau και κατασκευάστηκε από τη Sevmash Shipyard στο Severodvinsk.
Μια άλλη αναβαθμισμένη έκδοση, το Yasen-M, έχει έναν πιο αθόρυβο πυρηνικό αντιδραστήρα, πρόσθετους αισθητήρες και νέα τεχνολογία αθόρυβης λειτουργίας.
Το υποβρύχιο έχει μήκος 119,8 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με 31 κόμβους, όταν καταδυθεί.
Το Kazan είναι ικανό να επιτεθεί σε άλλα υποβρύχια και πλοία και να απομακρύνει εχθρικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Μπορεί να χτυπήσει ακαριαία λιμάνια και ναυτικές θέσεις.
kazan_2.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης