Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γρίφοι από τον Powell (Fed) για τη νομισματική πολιτική - «Δεν δεσμευόμαστε» για μειώσεις επιτοκίων

Γρίφοι από τον Powell (Fed) για τη νομισματική πολιτική - «Δεν δεσμευόμαστε» για μειώσεις επιτοκίων
«Η πορεία των επιτοκίων εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα»
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν δεσμεύεται για το ακριβές μονοπάτι που θα ακολουθήσει στις μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στον απόηχο της συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), η οποία αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος 5,25% με 5,50%.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η οικονομία των ΗΠΑ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ωστόσο ο πληθωρισμός -αν και μειώθηκε σημαντικά- εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλός.
Την ίδια στιγμή, η εγχώρια αγορά εργασίας δείχνει ισχυρή, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σταθερές. «Ο ρυθμός απασχόλησης Απριλίου και Μαΐου εξακολουθεί να είναι ισχυρός, το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό». «Ένα ευρύ σύνολο δεικτών υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας επέστρεψε σε προ-πανδημίας επίπεδα», υπογράμμισε. «Αναμένουμε ότι η ισχύς της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί».
«Η πορεία των επιτοκίων εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν προσπαθούν να στείλουν ισχυρό μήνυμα με προβλέψεις. Θέλουμε να αποκτήσουμε περαιτέρω εμπιστοσύνη στις τιμές (σσ: τον πληθωρισμό)», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας:
«Τηρούμε μια περιοριστική στάση (σσ: στη νομισματική πολιτική) για να διατηρήσουμε τη ζήτηση σε ευθυγράμμιση με την προσφορά. (...)
Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να επεκτείνεται με σταθερούς ρυθμούς».
«Μέχρι στιγμής φέτος, δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί» στον στόχο του 2%. «Θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης σχετικά με τον πληθωρισμό», σημείωσε ο κ. Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης