Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβάδισμα για τον Πορτογάλο António Costa στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου… εκκρεμεί δίκη εις βάρος του

Προβάδισμα για τον Πορτογάλο António Costa στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου… εκκρεμεί δίκη εις βάρος του
Υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες ότι ο Costa δεν έχει διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία ερευνάται
Ο António Costa είναι ο πρωτοπόρος για να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έχει ένα σημαντικό εμπόδιο στον δρόμο του: παραμένει αντικείμενο μιας συνεχιζόμενης νομικής έρευνας στην πατρίδα του.
Ο Costa δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κανένα έγκλημα, αλλά βρίσκεται υπό έρευνα στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας για την επιρροή που οδήγησε την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι μέλη της κυβέρνησης του Costa προσάρμοσαν την νομοθεσία για να ωφελήσουν τους υποστηρικτές ενός υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στο Sines, στα νότια της κομητείας.
Το όνομα του τότε πρωθυπουργού αναφέρθηκε από υπόπτους σε πολλές υποκλοπές, με αποτέλεσμα οι εισαγγελείς να υποπτεύονται ότι μπορεί να συμμετείχε στο σχέδιο.
Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.

Δεν πτοούνται οι ηγέτες της ΕΕ

Τα νομικά ζητήματα του Costa δεν φαίνεται να πτόησαν τους ηγέτες της ΕΕ, πολλοί από τους οποίους θέλουν να τον δουν να διαδέχεται τον Charles Michel ως πρόεδρο του Συμβουλίου, καθοδηγώντας τις συναντήσεις των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του μπλοκ.
Ο Πορτογάλος πολιτικός εμφανίζεται σίγουρα ως ιδανικός υποψήφιος.
Είναι μέλος των σοσιαλιστών, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις εκλογές για την ΕΕ και θέλουν έναν δικό τους να ηγείται του Συμβουλίου.
Είναι συμπαθητικός στους Ευρωπαίους προέδρους και πρωθυπουργούς όλων των πλευρών, και θεωρείται ως ένας διαπραγματευτής με δίκαιες συναλλαγές με τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη σφυρηλάτηση σύνθετων συναινετικών αποφάσεων.
Αλλά δεν έχει βρει τη δουλειά ακόμα και η συνεχιζόμενη νομική έρευνα θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν να ενισχύσουν την υποψηφιότητα της Δανής πρωθυπουργού Mette Frederiksen, η οποία θεωρείται ότι είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις τους για την άμυνα και τη μετανάστευση.
Στο παρελθόν, οι ηγέτες της ΕΕ κατάφεραν να παραβλέψουν τα εγχώρια προβλήματα όταν επέλεγαν άτομα για κορυφαίες θέσεις εργασίας.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen επιλέχθηκε για τη θέση, ενώ μια ερευνητική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου εξέταζε εάν είχαν ανατεθεί προσοδοφόρες συμβάσεις χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Άμυνας.
Όμως το σκάνδαλο του Qatargate cash-for-influence, το οποίο αφορούσε κυρίως σοσιαλιστές από τη νότια Ευρώπη, ανέβασε τον πήχη στις Βρυξέλλες.
Στον απόηχο των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις οποίες οι ακροδεξιές ομάδες σημείωσαν σημαντικές προόδους κάνοντας εκστρατεία κατά της σήψης στα κύρια κόμματα της Ευρώπης, τα νομικά δεινά του Costa θα μπορούσαν να είναι προβληματικά.

Μια έρευνα σε εξέλιξη

Οι λεπτομέρειες της έρευνας για τον Costa παραμένουν απόρρητες, αλλά μια συνεχής ροή διαρροών τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει βλάψει την αξιοπιστία των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση.
Ίσως η μεγαλύτερη ήταν η αποκάλυψη ότι οι εισαγγελείς έκαναν λάθος κατά τη μεταγραφή μιας υποκλοπής στην οποία ύποπτοι αναφέρονταν ο "Antonio Costa".
Κατά τη διάρκεια μιας δικαστικής ακρόασης, οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι οι φωνές στην ηχογράφηση δεν συζητούσαν για τον πρωθυπουργό, αλλά τον υπουργό Οικονομίας του, António Costa Silva.
Τον Απρίλιο, η υπόθεση υπονομεύτηκε περαιτέρω όταν το Εφετείο της Λισαβόνας απέρριψε τα αναγκαστικά μέτρα - μεταξύ άλλων, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα - που είχε επιβάλει ο ανακριτής σε ορισμένους από τους άλλους κατηγορούμενους που κατηγορήθηκαν ως μέρος της έρευνας.
Στην έκθεσή τους, οι δικαστές του εφετείου έγραψαν ότι ενώ πρόσωπα όπως ο επικεφαλής του προσωπικού του Costa, Vítor Escária, και ο προσωπικός του σύμβουλος, Diogo Lacerda Machado, είχαν εμπλακεί σε αλληλεπιδράσεις που δημιούργησαν «μια αντίληψη αδιαφάνειας, ασάφειας και παρανομίας των διαδικασιών», τα μέτρα καταναγκασμού δεν δικαιολογούνταν επειδή, από τεχνικής απόψεως, οι ενέργειές τους δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ποινικά αδικήματα.
Οι δικαστές του εφετείου απέρριψαν τις υποψίες σχετικά με τον Costa ως «εικασίες», αλλά επειδή η απόφαση αφορούσε μόνο τα μέτρα καταναγκασμού που επιβλήθηκαν σε άλλους κατηγορούμενους, οι εισαγγελείς μπόρεσαν να συνεχίσουν την έρευνά τους.
Μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία τον περασμένο Απρίλιο, ο φάκελος του Costa μεταφέρθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο - το μόνο όργανο που έχει την εξουσία να τιμωρεί εγκλήματα που διέπραξε ο αρχηγός της κυβέρνησης της Πορτογαλίας - στο Κεντρικό Τμήμα Ερευνών και Εγκληματικής Δράσης (DCIAP), το οποίο ασχολείται με πολίτες.
Κατόπιν αιτήματός του, στα τέλη Μαΐου, ο σοσιαλιστής πολιτικός παρακολούθησε μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών στην οποία απάντησε σε ερωτήσεις του εισαγγελέα.
Ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού, João Lima Cluny, δήλωσε στο POLITICO ότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Costa κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, «πράγμα που υποδηλώνει ότι το δικαστήριο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν έχει βρει στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε έγκλημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης