Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΗΠΑ): Το χρέος βρίσκεται σε «λογική θέση» εάν παραμείνει σε αυτό το σημείο

Yellen (ΗΠΑ): Το χρέος βρίσκεται σε «λογική θέση» εάν παραμείνει σε αυτό το σημείο
Η Yellen επαίνεσε τα σχέδια του προέδρου Joe Biden για τη διαχείριση της κατάστασης
Σχετικά Άρθρα
Την άποψη ότι το αμερικανικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, εάν παραμείνει εκεί που βρίσκεται σε σχέση με την οικονομία, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.

Σε συνέντευξή της στο CNBC, η Yellen σημείωσε επίσης ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το βάρος καθώς οι ΗΠΑ διαχειρίζονται το τεράστιο φορτίο χρέους των 34,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Εάν το χρέος σταθεροποιηθεί σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, βρισκόμαστε σε ένα λογικό σημείο», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε «ο τρόπος με τον οποίο το βλέπω είναι ότι θα πρέπει να εξετάζουμε το πραγματικό κόστος των τόκων του χρέους. Αυτό είναι πραγματικά το βάρος».
Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2024, το καθαρό κόστος των τόκων του χρέους ανήλθε σε 601 δισ. δολάρια - περισσότερα από όσα έχει δαπανήσει η κυβέρνηση για την υγειονομική περίθαλψη ή την άμυνα και πάνω από τέσσερις φορές περισσότερα από όσα έχει διαθέσει για την εκπαίδευση.
Πολλαπλές εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έχουν προειδοποιήσει για την αλματώδη αύξηση του κόστους του χρέους και των ελλειμμάτων, προειδοποιώντας ότι κατά την επόμενη δεκαετία το δημόσιο μερίδιο του εθνικού χρέους -που σήμερα είναι περίπου 27,6 τρισ. δολάρια- θα σημειώσει νέο ρεκόρ ως ποσοστό της συνολικής οικονομίας κατά την επόμενη δεκαετία.
Το δημόσιο μερίδιο του εθνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ τρέχει περίπου στο 97%, αλλά αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει το 100% με τους σημερινούς ρυθμούς δαπανών.

Τα σχέδια του Biden

Η Yellen επαίνεσε τα σχέδια του προέδρου Joe Biden για τη διαχείριση της κατάστασης.
«Στον προϋπολογισμό που παρουσίασε ο πρόεδρος για το επόμενο οικονομικό έτος προτείνει μείωση του ελλείμματος κατά 3 τρισ. δολάρια για την επόμενη δεκαετία», είπε. «Αυτό είναι αρκετό για να διατηρηθεί βασικά σταθερός ο λόγος χρέους προς εισόδημα και να σταθεροποιηθεί αυτή η επιβάρυνση από τόκους».
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2024 ανέρχεται σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ απομένουν τέσσερις μήνες για το οικονομικό έτος. Το 2023, το έλλειμμα ανήλθε σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης του χρέους ήρθε καθώς η Fed πίεσε τα επιτόκια προς τα πάνω για να μειώσει τον πληθωρισμό που είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και πλέον ετών στα μέσα του 2022. Ο πληθωρισμός έκτοτε έχει υποχωρήσει, αλλά η Fed διατηρεί τα επιτόκια αναφοράς υψηλότερα, καθώς αναμένει περισσότερες ενδείξεις ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών κινείται πειστικά προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης