Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βυθισμένη σε πολιτικό κενό η Βουλγαρία: Συνεχείς εκλογές και κυβερνήσεις συνεργασίας δυσκολεύουν την κατάσταση

Βυθισμένη σε πολιτικό κενό η Βουλγαρία: Συνεχείς εκλογές και κυβερνήσεις συνεργασίας δυσκολεύουν την κατάσταση

Πολιτική αβεβαιότητα μετά και τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών

Σχετικά Άρθρα

Την Κυριακή, η Βουλγαρία παρουσίασε χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων τόσο στις ευρωπαϊκές εκλογές όσο και στην έκτη ψηφοφορία της χώρας σε τρία χρόνια, αφήνοντας πίσω ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στο βαλκανικό έθνος.
Μέρες μετά τις γενικές εκλογές, οι ελπίδες για ένα σταθερό και λειτουργικό κοινοβούλιο μειώνονται για άλλη μια φορά.
Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων, το κεντροδεξιό κόμμα GERB εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους με 24,7%, ενώ το δεξιό κόμμα Velichie ή Greatness έλαβε 4,65%.
Παρόλα αυτά, το GERB θα χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό για να κυβερνήσει.
Ο Boyko Metodiev Borisov, ο μακροχρόνιος ηγέτης του GERB και πρώην Πρωθυπουργός, έχει ήδη αποκλείσει τον εαυτό του από την πρωθυπουργική κούρσα, για να αμβλύνει τις εντάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια την Τετάρτη (12/6/2024), ο Βorisov δήλωσε:
«Θα υπάρξει κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός είναι από το GERB.
Δεν θα είμαι υποψήφιος».
Κάλεσε τους αρχηγούς των έξι άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.
Η κούραση των ψηφοφόρων ήταν εμφανής με τη συμμετοχή σε ποσοστό περίπου 30%, σε συνδυασμό με παραιτήσεις υψηλού προφίλ, δημιουργώντας μια θολή προοπτική για το πολιτικό μέλλον της Βουλγαρίας.
Οι εκλογές της Κυριακής σηματοδότησαν την έκτη ψηφοφορία για την Εθνοσυνέλευση μέσα σε τρία χρόνια. Οι ειδικοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο άλλες πρόωρες εκλογές, εντείνοντας την αβεβαιότητα για την πολιτική κατεύθυνση της χώρας.

Κατανομή εδρών

17 έδρες της Βουλγαρίας θα κατανεμηθούν σε έξι κόμματα.
Το εθνοτουρκικό Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες συγκέντρωσε το 17,01% των ψήφων, ελαφρώς μπροστά από το φιλοδυτικό μεταρρυθμιστικό μπλοκ υπό την ηγεσία του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή με 14,3%.
Τέσσερα άλλα κόμματα φαίνεται επίσης να έχουν εξασφαλίσει βουλευτές στην αίθουσα των 240 εδρών, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής.
Το κόμμα Vazrazhdane, το οποίο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ήρθε τέταρτο με 13,8% των ψήφων και αναμένεται να στείλει τρεις ευρωβουλευτές για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας κερδίσει περίπου το 14% των ψήφων στο τις ευρωεκλογές.
Η Βουλγαρία αγωνίστηκε να διατηρήσει μια σταθερή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, με μόλις δύο βραχύβιες κυβερνήσεις από τον Απρίλιο του 2021.
Μία κυβέρνηση κράτησε μόνο επτά μήνες, αφήνοντας τη χώρα σε παρατεταμένο εκλογικό κενό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης