Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κατάσταση της διαφθοράς μεταξύ των υποψηφίων του ΟΟΣΑ – Η Ινδονησία η τελευταία χώρα που εισήλθε σε ενταξιακές συνομιλίες

Η κατάσταση της διαφθοράς μεταξύ των υποψηφίων του ΟΟΣΑ – Η Ινδονησία η τελευταία χώρα που εισήλθε σε ενταξιακές συνομιλίες
Επτά χώρες προσπαθούν να ενταχθούν 
Σχετικά Άρθρα

Η Ινδονησία είναι η τελευταία χώρα που έχει εισέλθει σε  ενταξιακές συνομιλίες με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, η χώρα στοχεύει να γίνει κράτος μέλος έως το 2027.
Η διαδικασία μπορεί, ωστόσο, να διαρκέσει αρκετά χρόνια, με την πιο πρόσφατη χώρα που έγινε μέλος, την Κόστα Ρίκα, να χρειάστηκε έξι χρόνια για να λάβει πλήρη ένταξη, ενώ η Κολομβία χρειάστηκε επτά χρόνια και η Χιλή τρία.
Δεν υπάρχει σκληρή προθεσμία μέχρι την οποία η Ινδονησία  πρέπει να έχει αποκτήσει πλήρη είσοδο στον όμιλο.
Αρκετές άλλες χώρες επίσης επιδιώκουν επί του παρόντος να ενταχθούν στον ΟΟΣΑ.
Στη Νότια Αμερική υπάρχουν τρεις (Αργεντινή, Βραζιλία και Περού), καθώς και στην Ευρώπη (Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία) και στην Ασία μόνο μία (Ινδονησία).
Μεταξύ των λόγων που οι χώρες μπορούν να επιλέξουν να ενταχθούν στον ΟΟΣΑ είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, καθώς η ένταξη απαιτεί από κάθε χώρα να πληροί ορισμένα κριτήρια, σε τομείς όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η εταιρική διακυβέρνηση, οι επενδύσεις, ο ανταγωνισμός, οι χρηματοπιστωτικές αγορές, δημόσιας διακυβέρνησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αλλά υπάρχουν πολλά πιθανά μειονεκτήματα για την ένταξη στον ΟΟΣΑ

Μερικά παραδείγματα αυτών, όπως  εξηγούν οι Retno Maruti και Andriansyah του Intercept , είναι ότι ο οργανισμός είναι «υπερβολικά επικεντρωμένος στα συμφέροντα των ανεπτυγμένων χωρών και ως εκ τούτου δεν εξετάζει κατάλληλα τις ανάγκες και τις προοπτικές των αναπτυσσόμενων χωρών».
Η ένταξη γίνεται αντιληπτή ως πολιτική επιλογή και «μπορεί να είναι αντίθετη με την ελεύθερη και ενεργή στάση της Ινδονησίας στην εξωτερική πολιτική».
Στο παρακάτω διάγραμμα, η Anna Fleck της Statista εξετάζει μόνο έναν από τους δείκτες που λαμβάνονται υπόψη όταν ο ΟΟΣΑ αποφασίζει για την αποδοχή ή όχι ενός νέου μέλους: τη διαφθορά.

32402.jpg

Σύμφωνα με  στοιχεία  της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ινδονησία έλαβε βαθμολογία 34 στα 100 στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2023, όπου το 0 θεωρείται «πολύ διεφθαρμένο» ενώ το 100 θεωρείται «πολύ καθαρό».
Αυτό τοποθετεί τη χώρα στην κατάταξη 115 από 180 χώρες και εδάφη και είναι η έβδομη χειρότερη κατηγορία από τις δέκα.
Από τις επτά χώρες που επιδιώκουν επί του παρόντος να ενταχθούν στον ΟΟΣΑ, μόνο το Περού σημείωσε χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτόν τον δείκτη, με 33 βαθμούς, καταλαμβάνοντας την κατάταξη 121 (αν και εξακολουθεί να βρίσκεται στην έβδομη κατηγορία).
Εν τω μεταξύ, η Κροατία έκανε την καλύτερη απόδοση του σετ, με 50 πόντους.
Αυτή είναι η ίδια κατηγορία με την Ιταλία και την Πολωνία - που είναι και οι δύο στον ΟΟΣΑ - και την τοποθετεί στην Πέμπτη θέση από τις δέκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης