Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Εμφύλιος στη γκωλική Δεξιά - Ο Ciotti δηλώνει νόμιμος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων - Η συνέχεια στα δικαστήρια

Γαλλία: Εμφύλιος στη γκωλική Δεξιά - Ο Ciotti δηλώνει νόμιμος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων - Η συνέχεια στα δικαστήρια
«Είμαι Πρόεδρος» δήλωσε με έμφαση, φτάνοντας στα γραφεία του κόμματος ο αποπεμφθείς πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, και ειδικότερα στη γκωλική Δεξιά, λίγα 24ωρα μετά την ήττα Macron στις ευρωεκλογές και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.
Εν μέσω διαβουλεύσεων για συμμαχίες, εμφύλιος ξέσπασε στην Κεντροδεξιά, με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών να καθαιρεί από την προεδρία τον Éric Ciotti , μετά την αμφιλεγόμενη απόφασή του να συμμαχήσει με τη Le Pen.
Ωστόσο εκείνος αρνείται να αποχωρήσει.
«Είμαι Πρόεδρος» δήλωσε με έμφαση, φτάνοντας στα γραφεία του κόμματος ο αποπεμφθείς πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από το γραφείο του, ενώ οι τηλεοπτικές κάμερες τον δείχνουν – μάλλον να διασκεδάζει με την κατάσταση.
Λίγες ώρες πριν, είχε συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος που ίδρυσε ο Charles de Gaulle και είχε αποφασίσει την αποπομπή του, την οποία ο Ciotti χαρακτήρισε «παράνομη».

«Δεν αντισταθήκαμε επτά χρόνια στον κύριο Macron για να ξεπουληθούμε για το τίποτα»

Οι Ρεπουμπλικανοί σήμερα θέλουν να καθαρίσουν το όνομά τους που λέρωσε ο κ. Ciotti, δήλωσε μέλος των Ρεπουμπικανών κι ένας πρώην βουλευτής, ο Olivier Marleix τόνισε ότι «δεν αντισταθήκαμε επτά χρόνια στον κύριο Macron για να ξεπουληθούμε για το τίποτα».
Παρά την κατακραυγή, ο Ciotti δείχνει αποφασισμένος να συμμαχήσει με τη Le Pen και κατευθύνεται στο ραντεβού με τον Jordan Bardella, ενώ η εφημερίδα Monde υποστηρίζει ότι πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο Ciotti είχε συναντηθεί με δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που έχει στην κατοχή του και ΜΜΕ και συζήτησαν την ένωση της δεξιάς.
Aπό τις Βρυξέλλες, η ηγέτιδα του Συναγερμού με τον αέρα της νικήτριας είδε τον Ιταλό ακροδεξιό, Salvini, και τον Ολλανδό Wilders και μίλησαν για το Macron, δηλώνοντας: Είναι καλός εχθρός, θα μάς λείψει.

Ανακατατάξεις στη Δεξιά, συσπείρωση στην Αριστερά

Πίσω στο Παρίσι, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και στο εσωτερικό των ακροδεξιών κομμάτων.
Η φωτογενής ανιψιά της Marine Le Pen που είχε εγκαταλείψει το κόμμα της θείας δήλωσε ότι τη στηρίζει για μία μεγάλη ένωση της δεξιάς, με συνέπεια να αποπεμφθεί από το κόμμα του Éric Zemmour.
Έχουμε μία τεράστια ευθύνη, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, να φέρουμε τη νίκη στο εθνικό μέτωπο, δήλωσε η Marion Maréchal Le Pen και αρνήθηκε ότι ετοιμάζεται να αναλάβει υπουργείο σε περίπτωση που ο εκλεκτός της θείας της, Jordan Bardella , γίνει πρωθυπουργός μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Σε αυτό το κλίμα, συμμαχίες αναζητούν και τα κόμματα της αριστεράς εν όψει των πρόωρων εκλογών, με τον αριστερό Jean Luc Melanchon να δηλώνει ικανός για πρωθυπουργός, παρά την κακή επίδοση του κόμματός του στις ευρωεκλογές.
Βεβαίως επισημαίνεται ότι η όλη αριστερά βρίσκεται σε μια φάση συσπείρωσης καθώς πίσω από την Ανυπότακτη Γαλλία του Le Pen ετοιμάζονται να στοιχιστούν τόσο οι Σοσιαλιστές, όσο και οι Πράσινοι.
Διαβουλεύσεις γίνονται και με μικρότερα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής, κυρίως, αριστεράς.
Στο Παρίσι, τη Λυόν, την Τουλούζη και άλλες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κατά της ακροδεξιάς, ενώ ξέσπασαν και επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Το Σάββατο προγραμματίζεται μια μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι εναντίον της άκρας Δεξιάς και αναμένονται 50.000-100.000 διαδηλωτές συμφωνα με την αστυνομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης