Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το οικτρό τέλος πλησιάζει για Ουκρανία – Οι Ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλο χτύπημα – Άχρηστα τα F-16 χωρίς αεροδρόμια, πιλότους

Το οικτρό τέλος πλησιάζει για Ουκρανία – Οι Ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλο χτύπημα – Άχρηστα τα F-16 χωρίς αεροδρόμια, πιλότους
Ο προκλητικός Jens Stoltenberg (ΝΑΤΟ) δήλωσε επίσης ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία μπορεί να καταστεί υποχρεωτική για τα μέλη του ΝΑΤΟ
(upd 36) Ο Ρωσικός στρατός ακολουθεί μια στρατηγική σχετικά χαμηλής έντασης στο Ουκρανικό μέτωπο…
Π.χ. είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν 617.000 Ρώσοι στην Ουκρανία αλλά στο Kharkiv μπήκαν μόλις 2.500…
Οι ρώσοι ακολουθούν τακτική χαμηλής έντασης αφενός γιατί θέλουν πόλεμο φθοράς της Ουκρανίας, αφετέρου γιατί θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες τους…
Η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ και αυτές οι 10ετείς συμφωνίες ασφαλείας που υπογράφει η Ουκρανία αυτό αποδεικνύουν.
Επίσης η Ουκρανία δεν έχει καμία τύχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο μια μεγάλη τελική μάχη θα δοθεί ήδη οι ρώσοι ετοιμάζονται και οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι μετά από αυτή την μάχη… η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία θα αρχίσει να φθίνει…
Κατά τους Ουκρανούς η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2024

Ο Trump ο αμερικανός υποψήφιος Πρόεδρος δηλώνει ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τον Putin ενώ αμερικανός Γερουσιαστής ζητάει το πάγωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία…
Για την έλευση των F-16 στην Ουκρανία… υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.
Δεν υπάρχουν αεροδρόμια που δεν βομβαρδίζουν οι ρώσοι και επίσης εγείρονται θέματα εκπαίδευσης των πιλότων, οι αμερικανοί είναι προβληματισμένοι με τους Ουκρανούς πιλότους.... τα F-16 χωρίς πιλότους και αεροδρόμια είναι στην κυριολεξία άχρηστα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε επίσης ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία μπορεί να καταστεί υποχρεωτική για τα μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Ουκρανία παραμένει «αξιόπιστη και μεγάλης κλίμακας».
Μια τέτοια απόφαση θα είναι ντροπιαστική...
Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατέθεσε μία απόλυτα ρεαλιστική πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία, την οποία απέρριψε η Δύση.

Η ρεαλιστική πρόταση Putin για ειρήνη στην Ουκρανία αποκαλύπτει τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε συνάντηση με κορυφαίους διπλωμάτες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να παγώσει ή να αναβάλει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις μόλις η Ουκρανία αρχίσει να αποχωρεί από τις Λαϊκές Δημοκρατίες Donetsk και Lugansk καθώς και τις περιοχές Zaporizhia και Kherson.
Επίσης ο Putin ζήτησε από την Ουκρανία να παραιτηθεί επισήμως από τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς.
«Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε ακόμη και αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Putin.
«Σήμερα, κάναμε μια άλλη συγκεκριμένη, πραγματική πρόταση ειρήνης.
Εάν το Κίεβο και οι δυτικές πρωτεύουσες την αρνηθούν, όπως είχαν κάνει προηγουμένως, τότε τελικά είναι δικό τους θέμα και δική τους η πολιτική και ηθική ευθύνη για τη συνέχιση της αιματοχυσίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Peskov (Κρεμλίνο): Ο Zelensky είναι παράνομος αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Αν και η θητεία του Zelensky έχει λήξει, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Η έλλειψη νομιμότητας του Zelensky δεν αποτελεί εμπόδιο», είπε.
«Πράγματι, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο Zelensky είναι παράνομος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νόμιμοι εκπρόσωποι.
Ο πρόεδρος έδωσε μια σαφή ανάλυση των σχετικών θέσεων του ουκρανικού συντάγματος και δήλωσε πως υπάρχουν νόμιμες δυνάμεις στην παρούσα φάση», πρόσθεσε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τώρα το πλέον σημαντικό δεν είναι ποιος θα συμμετάσχει στις συνομιλίες.
Στις διαπραγματεύσεις μπορούν να πάρουν μέρος εμπειρογνώμονες, καθώς αυτές οι συνομιλίες είναι πολύ δύσκολες.

Stoltenberg (Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ): Η πρόταση Putin ευνοεί τα ρωσικά πολεμικά σχέδια στην Ουκρανία – Απορρίπτεται

Η αποδοχή της νέας πρότασης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία, η οποία προβλέπει την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις νέες περιοχές της Ρωσίας ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός, θα σήμαινε ότι η Ρωσία επιτυγχάνει τους στρατιωτικούς της στόχους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Αυτή είναι μια πρόταση που επιτρέπει στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους των πολεμικών της παιχνιδιών.
Θα πρέπει η Ουκρανία να παραδώσει πολύ περισσότερη γη από αυτή που η Ρωσία μπόρεσε να καταλάβει μέχρι στιγμής.
Επομένως, αυτή δεν είναι μια ειρηνευτική πρόταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ο Stoltenberg έχει επανειλημμένα πει ότι η συμμαχία δεν μπορεί να αποφασίσει για την Ουκρανία για αποδεκτούς όρους με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Μaloof (Πρώην αναλυτής Πενταγώνου): Η Ρωσία δεν έχει πάρει το Kharkiv απλώς και μόνο επειδή θέλει να δώσει στην Ουκρανία την ευκαιρία να συνέλθει

Ουκρανοί πολιτικοί και βουλευτές θα πρέπει να εξετάσουν σε βάθος τη νέα ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας, διαφορετικά η χώρα θα συνεχίσει να έχει απώλειες, δήλωσε στο Sputnik πρώην ανώτερος αναλυτής του Πενταγώνου Michael Maloof.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έκανε στις 14 Ιουνίου άλλη μια πρόταση για τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, σηματοδοτώντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία εάν το καθεστώς του Κιέβου αποχωρήσει από τις περιοχές Donbass, Kherson και Zaporizhia, οι οποίες προσαρτήθηκαν στη Ρωσία και αποκηρύξει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Σε αντίθεση με τη λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky, η πρόταση του Putin αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στο έδαφος, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή.
Στο πλαίσιο της πρότασης της Ρωσίας, η ελβετική «Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία» που έχει προγραμματιστεί για τις 15-16 Ιουνίου δεν φαίνεται σχετική λόγω της μονόπλευρης μη ρεαλιστικής προσέγγισής της στην κρίση, σύμφωνα με τον πρώην αναλυτή του Πενταγώνου.
«Δεν είναι μια σοβαρή διαπραγμάτευση, γιατί δεν έχουν καν καλέσει τη ρωσική πλευρά σε αυτή τη λεγόμενη ειρηνευτική διάσκεψη», είπε ο aloof.
«Πραγματικά κάνει τους Ελβετούς να φαίνονται ανόητοι, όταν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι από την άλλη πλευρά.
Αν υποτίθεται ότι είναι ουδέτεροι, δεν δίνουν αυτή την εντύπωση. Δεν επιμένουν.
Αν ήμουν Ελβετός, θα ακύρωνα αμέσως αυτή την παρωδία».
Ενθαρρυμένη από τους δυτικούς εταίρους της, η Ουκρανία απέρριψε την προκαταρκτική ειρηνευτική συμφωνία της Κωνσταντινούπολης με τη Ρωσία και υπέστη τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εδαφικές απώλειες στη συνέχεια.
Ο ειδικός αναμένει ότι θα μπορούσε να συμβεί ξανά εάν το Κίεβο απορρίψει τη νέα προσφορά του Putin.
«Πιστεύω ότι ο Putin δεν έχει πάρει το Kharkiv απλώς και μόνο επειδή θέλει να δώσει στην Ουκρανία την ευκαιρία να συνέλθει.
Και αν αυτό δεν συμβεί, μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση των ρωσικών στρατευμάτων και τελικά ίσως να κινηθούν προς την Οδησσό», σημείωσε ο Maloof.

Η Ουκρανία υπέγραψε διμερείς δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία και υποχρεωτική βοήθεια από ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία υπέγραψε διμερείς δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία στις 13 Ιουνίου, καθώς άλλα κράτη-εταίροι επιβεβαίωσαν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους στην Ουκρανία στο πλαίσιο της Ομάδας των 7 (G7) και των μορφών Ramstein.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε στις 13 Ιουνίου ότι υπέγραψε διμερείς δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας προβλέπει μακροπρόθεσμη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της οικονομικής ανάκαμψης και της μεταρρύθμισης.
Η συμφωνία Ιαπωνίας-Ουκρανίας προβλέπει τη συνεισφορά της Ιαπωνίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία το 2024 και τη συνεχιζόμενη δεκαετή υποστήριξη στην ασφάλεια και την άμυνα, την ανθρωπιστική βοήθεια, την τεχνική και οικονομική συνεργασία, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και τα μέτρα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Zelensky επαίνεσε και τις δύο συμφωνίες ως ιστορικές καινοτομίες για τις διμερείς σχέσεις της Ουκρανίας τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ιαπωνία.
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στις 12 Ιουνίου ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak θα ανακοινώσει έως και 242 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 208 εκατομμύρια δολάρια) σε διμερή βοήθεια για τις ανάγκες ανθρωπιστικής, ενεργειακής και οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G7.
Το γαλλικό πρακτορείο France24 ανέφερε ότι οι ηγέτες της G7 ολοκληρώνουν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταφορά έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία έως τα τέλη του 2024.
Οι χώρες της G7 κατέχουν συλλογικά 235 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και οι ηγέτες της G7 φέρονται να μεσολαβούν σε μια συμφωνία που θα βασίζεται σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο θα φτάσει στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024 και θα «συμπληρωθεί» με συνεισφορές άλλων συμμάχων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια μιας Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία στις 12 Ιουνίου ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία κατά την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα ηγείται των προσπαθειών για την παροχή βοήθειας και εκπαίδευσης για την ασφάλεια στην Ουκρανία.
Ο Jens Stoltenberg δήλωσε επίσης ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία μπορεί να καταστεί υποχρεωτική για τα μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Ουκρανία παραμένει «αξιόπιστη και μεγάλης κλίμακας».

Biden (Πρόεδρος ΗΠΑ): Αμερικανικά όπλα δεν θα χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος, μόνο στις παραμεθόριες περιοχές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden επανέλαβε την αντίθεσή του στο να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους στις επιχειρησιακές ή βαθιές περιοχές της Ρωσίας στο ρωσικό έδαφος με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Ο Biden αναγνώρισε ότι «είναι πολύ λογικό» να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην άμεση πλευρά των διεθνών συνόρων στη ρωσική επικράτεια, αλλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αλλάξει τους περιορισμούς τους που απαγορεύουν στην Ουκρανία να χτυπήσει το επιχειρησιακό ή βαθιά μετόπισθεν της Ρωσίας.
Το ISW εκτιμά ότι η περιορισμένη αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης Biden που επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει ορισμένους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους σε μια μικρή περιοχή εντός της ρωσικής επικράτειας, μείωσε το μέγεθος του επίγειου καταφυγίου της Ρωσίας μόνο κατά 16%

Ρωσία: Οι υποχρεωτικές παραδόσεις όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει τίποτα… αλλά οι απρόθυμοι είναι πολλοί

Η πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να καταστεί υποχρεωτική η παράδοση όπλων στην Ουκρανία για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ακόμη και αν γίνει αποδεκτή, δεν θα αλλάξει τίποτα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Peskov.
«Αυτό δύσκολα θα αλλάξει κάτι».
«Οι προμήθειες από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πηγαίνουν ήδη τακτικά στην Ουκρανία», εξήγησε.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα γνωρίζει ότι «υπάρχουν ορισμένες χώρες στη συμμαχία που έχουν δηλώσει απροθυμία» να συμμετάσχουν στην υποχρεωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Jens Stoltenberg είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο υποστήριξης για την Ουκρανία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από κάθε κράτος μέλος του.
Ο γενικός γραμματέας προτείνει τη βάση στήριξης σε αναλογία με το ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους.
Σύμφωνα με τον Jens Stoltenberg, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποβάλει αυτήν την πρόταση, η ιδέα απολαμβάνει την υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Clark (Πρώην διοικητής ΝΑΤΟ στην Ευρώπη): Να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει όσο πιο βαθιά γίνεται στη Ρωσία

Θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει όσο βαθιά μέσα στη Ρωσία είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης σταθμών παραγωγής ενέργειας, δήλωσε ο Wesley Clark, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Μιλώντας στο forum για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας ο Clark τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιτραπεί στην Ουκρανία να κάνει ό,τι χρειάζεται για να αναγκάσει τον Putin να εγκαταλείψει τη συνέχιση της επιχείρησης.
Τον Μάιο οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, ρουκέτες GMLRS και πυροβολικό εναντίον ρωσικού εδάφους κοντά στις περιφέρειες Kharkiv και Sumy.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να απαγορεύει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί το ATACMS και άλλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για χτυπήματα βαθύτερα μέσα στη Ρωσία.

Trump (Υποψήφιος Πρόεδρος ΗΠΑ): Έχω καλές σχέσεις με τον Putin είναι δυνατός – Αδιανόητο ρωσικά πλοία στην Κούβα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος Trump δήλωσε ότι τα πήγε καλά με τον Ρώσο ηγέτη Putin επειδή είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις τους ισχυρούς παρά τους αδύναμους.
Σε συνέντευξή του, ο Trump απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Νομίζω ότι είναι πολύ καλή», είπε ο πρώην Αμερικανός ηγέτης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Trump, ήταν σκληρός απέναντι στον Ρώσο συνάδελφό του.
«Είναι αστείο που είναι πιο εύκολο για μένα να χτίζω σχέσεις με τους δυνατούς παρά με τους αδύναμους, δεν τα πάω πολύ καλά με τους αδύναμους», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο Putin είπε σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο ότι είχε μια «ευγενική και καλή σχέση» με τον Trump.
Στις αρχές Ιουνίου, σε συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο αρχηγός του κράτους δυσκολεύτηκε να απαντήσει εάν θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Κιέβου εάν ο Trump κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Aδιανόητη η εμφάνιση ρωσικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Κούβας

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump χαρακτήρισε αδιανόητη την εμφάνιση ρωσικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Κούβας.
«Δεν θέλουμε να δούμε ρωσικά πλοία ακριβώς έξω από τις ακτές της Φλόριντα , όπου βρίσκονται τώρα, αυτό είναι αδιανόητο».
Μια ποικιλόμορφη τακτική ομάδα τεσσάρων πλοίων, συμπεριλαμβανομένων σκαφών υποστήριξης, τα οποία έφεραν όπλα κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας στον Ατλαντικό αυτή την εβδομάδα, εισήλθαν στο λιμάνι της Αβάνας για επίσημη επίσκεψη που θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 17 Ιουνίου.
Τα σχέδια των Ρώσων ναυτικών περιλαμβάνουν συναντήσεις με τη διοίκηση του κουβανικού ναυτικού και τον κυβερνήτη της Αβάνας, επίσκεψη ιστορικών και πολιτιστικών τόπων.
Όπως διευκρινίζεται, μιλάμε για το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, τη φρεγάτα Admiral Gorshkov, το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker.
Ο Ανώτατος Διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού δήλωσε ότι η επίσκεψη στην Κούβα είναι μόνο ένα από τα καθήκοντα ενός ταξιδιού μεγάλων αποστάσεων και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας της Ρωσίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, σχολιάζοντας την επίσκεψη, σημείωσε ότι ανταποκρίνεται στις φιλικές σχέσεις μεταξύ Αβάνας και Μόσχας και επίσης συμμορφώνεται αυστηρά με τους διεθνείς κανόνες.
Η Ρωσία τόνισε ότι κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα και η παραμονή τους δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή.
Το CBS News, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα παρακολουθούσαν την επίσκεψη.
Ένας από τους συνομιλητές του καναλιού διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν βλέπει την κατάσταση ως απειλή, αλλά αμερικανικά πλοία θα αναπτυχθούν «για να παρακολουθούν τους Ρώσους».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ABC News, το Πεντάγωνο προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της άφιξης ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα.

Οι Αμερικάνοι στέλνουν το υποβρύχιο USS Helena για τα ρωσικά πλοία στην Κούβα

Το επιθετικό υποβρύχιο USS Helena στέλνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις κινήσεις των τεσσάρων ρωσικών πλοίων που ήδη βρίσκονται από τις 12 Ιουνίου στην Κούβα.
Οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν πως η αποστολή του υποβρυχίου στον κόλπο του Guadanamo δεν είναι παρά μια αποστολή ρουτίνας, με το Associated Press να μιλά για κίνηση «επίδειξης δύναμης».
Βάσει του δημοσιεύματος του ΑΡ, και άλλα αμερικανικά πλοία παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών πλοίων, οι οποίες κατά του αξιωματούχους του Πενταγώνου, δεν συνιστούν οποιαδήποτε απειλή για τις ΗΠΑ.

Medvedev:Δέσμια η Ουκρανία, η Ρωσία την απελευθερώνει από τα νέο-αποικιακά δεσμά της

Η Ουκρανία έχει πραγματικά χάσει εντελώς την πολιτική της ανεξαρτησία και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Ρωσία, θα την βοηθήσει να απελευθερωθεί από τα νεοαποικιακά δεσμά της Δύσης υποστηρίζει ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
«Ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος τον Φεβρουάριο του 2014, η Ουκρανία έχασε εντελώς την πολιτική της υπόσταση.
Στην πραγματικότητα της επιβλήθηκε ένας εξωτερικός έλεγχος, τα παραδείγματα του οποίου είναι αμέτρητα σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο Medvedev σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.
Σύμφωνα με τον Medvedev, είναι προφανές ότι θα είναι πλέον δυνατή η απελευθέρωση της Ουκρανίας από τα νεοαποικιακά δεσμά μόνο μετά την ολοκλήρωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Όπως λέει, για πολλά χρόνια ήταν γενικά αποδεκτό ότι η νεοαποικιοκρατία υπήρχε κάπου μακριά, για παράδειγμα στην Ασία, την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική.
«Οι φιλοδοξίες των νέων μητροπόλεων δεν γνωρίζουν ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά όρια και οι ίδιοι οι νεοαποικιοκράτες δεν θέλουν να σέβονται τα στρατηγικά σύνορα άλλων χωρών» επισημαίνει ο Medvedev, τονίζοντας ότι η νεοαποικιοκρατία έχει έρθει εδώ και πολύ καιρό πολύ κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Το πρώτο βήμα ήταν να αποκτήσουν τον έλεγχο των γειτόνων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης έγχρωμων επαναστάσεων στην Ουκρανία και τη Γεωργία.
Παρά τις πρώτες οπισθοδρομήσεις, η Δύση δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά της να υποδουλώσει τους γείτονές μας» αναφέρει ο Medvedev, υποστηρίζοντας ότι τα δυτικά κράτη εστιάζουν στη δημιουργία του δικού τους «νεοαποικιακού προγεφυρώματος» στο έδαφος της Ουκρανίας.

Αποκαλύψεις Orban: Το ΝΑΤΟ στήνει τρεις τεράστιες βάσεις για όπλα στην Ουκρανία - Το ρίσκο… τρόμου

Στην αποκάλυψη ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να δημιουργήσει στο έδαφος του τρεις τεράστιες βάσεις προκειμένου να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία, δημιουργώντας την λεγόμενη «ουκρανική αποστολή του ΝΑΤΟ».
«Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα συντονίσει τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.
Θα δημιουργήσουν τρεις μεγάλες βάσεις από όπου θα μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Orban.
Σε αυτό το σημείο ο Orban εξέφρασε την ανησυχία του για την κίνηση αυτή αναφέροντας πως εάν αυτές οι βάσεις εγκατασταθούν σε κράτη που συνορεύουν με την Ουκρανία, όπως για παράδειγμα η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, τότε αυτοί «θα γίνονταν στρατιωτικοί στόχοι».
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που τα F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία, απογειώνονται από ΝΑΤΟικά αεροδρόμια προκειμένου να επιτεθούν κατά ρωσικών στόχων, τότε και αυτά τα αεροδρόμια – και όχι μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη – θα αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, καθίσταται προφανές πως αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και ενός παγκόσμιου πολέμου.

O Lula (Βραζιλία) ακυρώνει τη Διάσκεψη της Ελβετίας: Δεν τους ενδιαφέρει η ειρήνη στην Ουκρανία

Τη Διάσκεψη της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουνίου, κατακεραυνώνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, υποστηρίζοντας πως δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, από τη στιγμή που δεν συμμετέχει η Ρωσία.
«Οι διοργανωτές των Συνόδων Κορυφής για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι οποίοι δεν προσκαλούν Ρώσους εκπροσώπους στις συζητήσεις, δεν θέλουν πραγματικά την ειρήνη» ανέφερε ο Lula, τονίζοντας ότι έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή του πως η Βραζιλία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια Διάσκεψη, όπου εκπροσωπείται μόνο η μια πλευρά.
«Υπάρχουν δύο χώρες σε πόλεμο.
Οπότε αν θέλετε ειρήνη, πρέπει να φέρετε και τις δύο πλερές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όμως προσκαλείτε μόνο τη μια πλευρά.
Στην πραγματικότητα δεν θέλετε ειρήνη» αναφέρει ο Lula.

Μετά από ένα χρόνο παγωμένων σχέσεων Ουκρανίας - Βατικανού ο Zelensky συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία στις 14 Ιουνίου 2024 και συζήτησαν θέματα όπως η εδραίωση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία.
Ο Zelensky είχε να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Μάιο του 2023 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βατικανό, όπου μίλησαν για πάνω από μισή ώρα.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, ο Zelensky ευχαρίστησε τον Πάπα «για τις προσευχές του για ειρήνη στην Ουκρανία, την πνευματική εγγύτητα με τον λαό μας και την ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς».
Ο Zelensky είπε ότι «ενημέρωσε τον Πάπα για τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας, τον αεροπορικό τρόμο και τη δύσκολη ενεργειακή κατάσταση» και συζήτησε «το ρόλο της Αγίας Έδρας στην εδραίωση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

Lawrence Wilkerson (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ έχουν γίνει πολύ πιο αδύναμες μετά την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962

Η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση γύρω από την Κούβα, όπου έφτασαν πλοία του ρωσικού ναυτικού, θυμίζει την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, η διαφορά είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον την ίδια δύναμη όπως στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τόνισε ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Lawrence Wilkerson.
«Ήμασταν σε παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν - το 1962.
Αλλά η διαφορά είναι ότι σήμερα είμαστε πολύ πιο αδύναμοι.
Η μόνη σημαντική δύναμη που έχουμε ακόμα είναι περισσότερες από πέντε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές.
Αλλά κάθε μέρα χειροτερεύει» τόνισε ο Wilkerson.
Μια τακτική ομάδα τεσσάρων ρωσικών σκαφών, συμπεριλαμβανομένων σκαφών υποστήριξης, τα οποία προηγουμένως εξασκούσαν τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας στον Ατλαντικό, επισκέπτονται το λιμάνι της Αβάνας σε επίσημη επίσκεψη από τις 12 έως τις 17 Ιουνίου.
Τα σχέδια των Ρώσων ναυτικών περιλαμβάνουν συναντήσεις με τη διοίκηση του κουβανικού ναυτικού και τον κυβερνήτη της Αβάνας, επίσκεψη ιστορικών και πολιτιστικών τόπων.
Ο Ανώτατος Διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού Alexander Moiseev δήλωσε ότι η επίσκεψη στην Κούβα είναι μόνο ένα από τα καθήκοντα ενός ταξιδιού μεγάλων αποστάσεων και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.
Το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την επίσκεψη των ρωσικών πλοίων, σημείωσε ότι ανταποκρίνεται στις φιλικές σχέσεις μεταξύ Αβάνας και Μόσχας και τηρεί αυστηρά τους διεθνείς κανόνες.

James David Vance (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Είναι απαραίτητο να παγώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να συνεχίσει η Ρωσία να ενισχύει το στρατιωτικό της δυναμικό στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο γερουσιαστής James David Vance από το Οχάιο, προτείνοντας να παγώσουν οι εχθροπραξίες και να ενισχυθεί η ουδετερότητα της Ουκρανίας.
«Δεν είναι προς το συμφέρον μας για τους Ρώσους να έχουν μια πολεμική οικονομία για άλλα πέντε χρόνια, γιατί αυτό θα τους κάνει ακόμη πιο μιλιταριστές», είπε ο γερουσιαστής.
Κατά τη γνώμη του James David Vance, η επίλυση της σύγκρουσης απαιτεί την εδραίωση της ουδετερότητας της Ουκρανίας και το πάγωμα των εδαφικών διαφορών.
«Αυτό που πρέπει να γίνει και αυτό που μπορεί να επιτευχθεί σε αυτή την κατάσταση υπό την αμερικανική ηγεσία... είναι το πάγωμα των συνόρων περίπου με τον ίδιο τρόπο που φαίνονται τώρα και, δεύτερον, η εγγύηση τόσο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας όσο και της ουδετερότητάς του», πρότεινε ο γερουσιαστής, σημειώνοντας ότι αυτό «το θεμελιώδες ζητούσαν οι Ρώσοι από την αρχή».
Ο James David Vance εξέφρασε την άποψη ότι η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι θεμελιώδης για τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, σημείωσε επίσης τη σημασία της μακροπρόθεσμης υποστήριξης ασφαλείας για το Κίεβο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Defense News: Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων για το F-16 παραμένει ελλιπής

Η ποιότητα της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων για να πετάξουν το F-16 αφήνει πολλά περιθώρια και ο αριθμός των πιλότων που εκπαιδεύονται είναι περιορισμένος, αναφέρει το Defense News, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Το σύστημα εκπαίδευσης για το F-16 είναι αρκετά πενιχρό», αναφέρει στο Defense News ανώτερος αξιωματούχος από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνεται, μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός Ουκρανών πιλότων είναι κατάλληλος για εκπαίδευση στο F-16.
Η προετοιμασία απαιτεί γνώση σοβαρών τεχνικών αγγλικών.
Μια άλλη πηγή σημείωσε ότι «περίπου 12» πιλότοι εκπαιδεύονται επί του παρόντος.
«Είναι πολύ λίγοι πιλότοι, και αυτοί είναι μόνο οι πιλότοι», είπε.
Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές πηγές προέτρεψαν να μην βιαστεί η παράδοση των αεροπλάνων στην Ουκρανία ώστε να είναι πιο «χρήσιμοι κατά την άφιξη».
Πριν από περίπου ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο.
Η Ολλανδία και η Δανία είναι οι πρώτες που θα παραδώσουν.
Η Ολλανδία αναμένει να στείλει τα πρώτα αεροπλάνα στην Ουκρανία το 2024…
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Aja Labib δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα μεταφέρουν 30 F-16 μέχρι το 2028.

Oleg Starikov (Ουκρανός Συνταγματάρχης SBU): Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα αεροδρόμια για τα F-16 – Έρχεται η τελική μάχη με την Ρωσία

Θα είναι δύσκολο για τα αεροσκάφη F-16 να απογειωθούν από τα ουκρανικά αεροδρόμια, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις τα βομβαρδίζουν, δήλωσε ο Oleg Starikov συνταγματάρχης της Ουκρανικής SBU.
«Αν ο διάδρομος καταστραφεί, τότε αεροσκάφη όπως το F-16, είναι γενικά υψηλής ποιότητας, αλλά είναι πολύ ιδιότροπα όταν ο διάδρομος πρέπει να είναι απόλυτα καθαρός, αν κοιτάξετε το F-16, έχει μια εισαγωγή αέρα κάτω από αυτό κοιλιά , επομένως πρέπει να είναι καθαρή», είπε ο Oleg Starikov
Ο Starikov πρόσθεσε ότι τα σοβιετικά αεροσκάφη, σε αντίθεση με τα αμερικανικά F-16, είναι ανεπιτήδευτα λόγω της εισαγωγής αέρα που είναι τοποθετημένη στην κορυφή.
Όπως σημείωσε, οι αεροπορικές βάσεις στην Ουκρανία καταστρέφονται τώρα από επιθέσεις με πυραύλους και είναι πολύ δύσκολο να ανακατασκευαστούν.
Δεν θα είναι εύκολο για ένα δυτικό μαχητικό να απογειωθεί λόγω σοβαρών ζημιών στις υποδομές, κατέληξε.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας , δήλωσε ότι εάν τα F-16 λάβουν μέρος σε αποστολές μάχης, τότε τόσο αυτά όσο και τα αεροδρόμια στα οποία βασίζονται θα γίνουν νόμιμος στόχος για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Ρωσία θα θεωρήσει την παράδοση των F-16 ως σκόπιμη ένδειξη στο ΝΑΤΟ στον πυρηνικό τομέα.

Πλησιάζει η μεγάλη μάχη με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά η σύγκρουση θα αρχίσει να εξασθενεί

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα αρχίσει να εξασθενεί μετά τη «γενική μάχη», δήλωσε ο πρώην συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov
«Είμαι σίγουρος ότι το φθινόπωρο η σύγκρουση θα αρχίσει να ξεθωριάζει.
Πριν από το ξεθώριασμα τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2024 θα υπάρξει κάτι, κάποιο είδος στρατιωτικού γεγονότος, το οποίο αποκαλώ γενική μάχη», προέβλεψε ο Oleg Starikov.
Κατά τη γνώμη του, όλα τα σημάδια πληροφοριών δείχνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση, μετά την οποία οι συγκρούσεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο.
«Η συνιστώσα της κλιμάκωσης θα μειωθεί», κατέληξε ο Starikov.
Στα τέλη Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 35.000 στρατιώτες και πάνω από 2.700 όπλα μόνο τον Μάιο.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ρωσία έστησε παγίδα στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κοντά στο Kharkiv

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έπεσαν σε παγίδα στην περιοχή του Kharkiv και τώρα χάνουν εφεδρείες και όπλα, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
«Η Ρωσία μόλις πρόσφατα έριξε τους Ουκρανούς σε μια γιγαντιαία παγίδα, εξαπέλυσε μια επίθεση κοντά στο Kharkiv και ανάγκασε την Ουκρανία να στείλει εκεί όλες τις εφεδρείες της τώρα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να πραγματοποιήσουν αντεπιθέσεις στις οποίες χάνουν εφεδρείες.
Ο Ritter υπενθύμισε ότι κάτι παρόμοιο είχε ήδη συμβεί στο Bakhmut και την Avdiivka.
Οι πιο έτοιμες για μάχη ομάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πολέμησαν σε αυτές τις πόλεις και υπέστησαν συντριπτική ήττα.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της περιοχής του Kharkiv , δήλωσε ότι οι ουκρανικές μονάδες επιτίθενται συνεχώς σε ρωσικές θέσεις στην περιοχή, αλλά υφίστανται μεγάλες απώλειες και υποχωρούν.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Σημάδι κατάρρευσης, ότι φεύγουν από την Ουκρανία μέχρι και αξιωματικοί της SBU

Η φυγή Ουκρανών αξιωματικών πληροφοριών στο εξωτερικό μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα σημάδια της κατάρρευσης του κράτους, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
Ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα δραπετεύοντας από την Ουκρανία αυξάνεται»
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, το Κίεβο σταδιακά πλησιάζει στο σημείο όπου η κατάρρευση του κράτους θα είναι αναπόφευκτη.
Το δυτικό περιφερειακό τμήμα της Κρατικής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας ανέφερε ότι τουλάχιστον 45 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα μέσω των βουνών και των ποταμών στα σύνορα.
Η στρατολόγηση στον ουκρανικό στρατό είναι συχνά αναγκαστική.
Οι υπάλληλοι του στρατολογικού γραφείου χρησιμοποιούν σωματική βία και προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες.
Πολύ συχνά, αξιωματούχοι του Κιέβου ξυλοκοπούν ή τους απαγάγουν για να πραγματοποιήσουν το σχέδιο κινητοποίησης.

Η Ρωσία με 19 χτυπήματα ακριβείας διέλυσε τις αποθήκες πυραύλων Storm Shadow των Ουκρανών

Η Ρωσία κατάφερε 19 συνδυασμένα πλήγματα με όπλα ακριβείας σε ενεργειακές, στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές στην Ουκρανία, ως αντίποινα στις προσπάθειες του Κιέβου να χτυπήσει τις ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, ανέφερε την Παρασκευή (14/6/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 8-14 Ιουνίου 2024, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 19 συνδυασμένα πλήγματα ακριβείας από αέρος και με επίγεια όπλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μόσχα.
Η Ρωσία χτύπησε ουκρανικά στρατιωτικά αεροδρόμια και αποθήκες πυραύλων Storm Shadow κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Επίσης επλήγησαν αποθήκες πυρομαχικών και εκρηκτικών, εργαστήρια κατασκευής drones και σχηματισμούς μισθοφόρων.

Εκρηκτική προέλαση δυτικά της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Novopokrovske (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιουνίου δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να υψώνουν μια σημαία στο δυτικό Novopokrovske, και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ευρέως στις 13 Ιουνίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στο Mezhove (νοτιοδυτικά του Novopokrovske) για πρώτη φορά στις 13 Ιουνίου, υποδεικνύοντας επίσης ότι οι μάχες έχουν προχωρήσει πέρα ​​από το Novopokrovske.
Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιουνίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης δυτικά της Semenivka και βόρεια της Umanske (και τα δύο δυτικά της Avdiivka).
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης νότια της Novooleksandrivka (βορειοδυτικά της Avdiivka), δυτικά της Netaylove (δυτικά της Avdiivka) και 620 μέτρα βάθος στο νοτιοανατολικό Nevelske (νοτιοδυτικά της Avdiivka)..

Kharkiv_Battle_Map_Draft_June_13_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_13_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_13_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_13_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης