Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί το Euro 2024 να σώσει την οικονομία της Γερμανίας;

Μπορεί το Euro 2024 να σώσει την οικονομία της Γερμανίας;
Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις συνήθως έχουν μικρό αντίκτυπο, με εξαίρεση τον τουρισμό
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που ξεκινά στη Γερμανία σήμερα Παρασκευή, θα ενισχύσει την οικονομία κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo.
"Ωστόσο, η επίδραση θα είναι μόνο βραχύβια, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών λόγω των τουριστών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά το τέλος του Euro 2024 είναι πιθανό να μειωθούν και πάλι το τρίτο τρίμηνο και, στο σύνολό τους, να παραμείνουν οι ίδιες", ανέφερε σε έκθεσή του ο ερευνητής του Ifo Gerome Wolf, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μικρός αντίκτυπος

Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις συνήθως έχουν μικρό αντίκτυπο, με εξαίρεση τον τουρισμό, σημειώνει το Ifo, κάνοντας συγκρίσεις με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που επίσης πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.
Ενώ οι εγχώριοι καταναλωτές ενισχύουν προσωρινά τις δαπάνες για τη φιλοξενία και τα τρόφιμα, μειώνουν άλλες δαπάνες, οπότε η ιδιωτική κατανάλωση στο σύνολό της πιθανότατα θα παραμείνει ανεπηρέαστη.
“Κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία, οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 25%”, προσθέτει ο Wolf.
“Αν το λάβουμε αυτό ως βάση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους από 600.000 επιπλέον ξένους τουρίστες και 1,5 εκατομμύριο επιπλέον διανυκτερεύσεις”, τονίζει.
“Αυτό πιθανώς θα αντανακλάται σε υψηλότερες τιμές διανυκτερεύσεων και πωλήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας”.
Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα στρεβλώνουν τακτικά την οικονομική παραγωγή.
Η Ελβετία, η οποία φιλοξενεί αθλητικούς οργανισμούς όπως η FIFA, η UEFA και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δημοσιεύει πλέον αριθμούς ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που δεν τους περιλαμβάνουν.

 
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης