Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρρωστα παιχνίδια εξουσίας στο Κίεβο - Το παρασκήνιο με τον έμπιστο Yermak που ... διψά να τελειώσει τον Zelensky

Άρρωστα παιχνίδια εξουσίας στο Κίεβο - Το παρασκήνιο με τον έμπιστο Yermak που ... διψά να τελειώσει τον Zelensky
Ο Yermak δεν επέτρεψε στον Zaluzhny να πλησιάσει τον Zelensky καθώς θεωρούσε τον Ουκρανό στρατηγό ανταγωνιστή του Zelensky για την προεδρία
Σε Βυζάντιο... παραμπέμπουν τα παρασκηνιακά παιχνίδια εξουσίας που φέρονται να είναι σε εξελίξη στο Κίεβο, εκεί που σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky φέρεται όχι μόνο να μην είναι αυτός που λαμβάνει τις βασικές και κρίσιμες αποφάσεις στην Ουκρανία αλλά να κινδυνεύει να χάσει την εξουσία από τον πλέον έμπιστο άνθρωπο του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, ο Andrei Yermak, είναι αυτός που αποφασίζει, είναι ο άνθρωπος που ελέγχει πλήρως τον Ουκρανό πρόεδρο έχοντας καταφέρει να ξεφορτωθεί ακόμη και τους… φίλους του αφεντικού του και είναι αυτός που από το παρασκήνιο...κινεί τα νήματα.

Τι συμβαίνει στο Κίεβο

Σύμφωνα με τους Times, Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι δυσαρεστημένοι που ο Zelensky εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον Yermak.
Κατηγορούν τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου για «συσσώρευση προσωπικής εξουσίας και σφετερισμό δημοκρατικών διαδικασιών».
Μάλιστα επισημαίνει ότι αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές μετά το τέλος της προεδρικής θητείας του Zelensky.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνομιλητές των Times αποκαλούσαν τον Yermak «de facto αρχηγό κράτους», «αντιπρόεδρο της Ουκρανίας».
Επιπλέον, ξένοι διπλωμάτες διαμαρτύρονται ότι ελέγχει πλήρως την πρόσβαση στον Zelensky και αποφασίζει ποιον θα δει και ποιον όχι.
Έτσι, αναφέρονται περιπτώσεις που πρέσβεις των χωρών της G7 πήγαν σε συνάντηση με τον Zelensky, αλλά είδαν τελικά μόνο Yermak μπροστά τους.

Σκιώδης… πρόεδρος

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου κάνει λόγο για «επιθέσεις προπαγάνδας», οι οποίες προκαλούνται… από το «άμεσο αλλά αποτελεσματικό στυλ διαχείρισης» του Yermak.
Όπως αναφέρεται, είναι ο Yermak που βρίσκεται πίσω από τις απολύσεις του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Alexander Kubrakov.
Πληροφορίες από τον ουκρανικό στρατό αναφέρουν ότι ο Yermak δεν επέτρεψε στον Zaluzhny να πλησιάσει τον Zelensky καθώς θεωρούσε τον Ουκρανό στρατηγό ανταγωνιστή του Zelensky για την προεδρία.
«Τόσο ο γενικός διοικητής του στρατού όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος επέβλεπε την υποδομή της Ουκρανίας, έχαιραν του σεβασμού της κοινωνίας για την ακεραιότητα, τις ικανότητες και την ανεξαρτησία τους.
Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Zelensky βασίζεται σε μια… χούφτα από συκοφαντικές ψήφους στο εσωτερικό.
Όσοι έχουν άμεση πρόσβαση στον πρόεδρο, γίνονται όλο και λιγότεροι, τη στιγμή που η ομάδα του Yermak αντιθέτως μεγαλώνουν» υποστηρίζουν οι The Times.

Στη λίστα των 100… ο Yermak

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Yermak συμπεριλήφθη στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, στην κατηγορία «ηγέτες».
Σε αυτή τη λίστα δεν γινόταν καμία αναφορά στον Zelensky.
Επιπλέον, στις 18 Μαΐου, η Washington Post δήλωσε ότι ο Yermak έγινε ο πιο σημαντικός επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης στην πολιτική ιστορία της Ουκρανίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως αναφέρεται πως στα χέρια του έχει συγκεντρωθεί η «αποκλειστική εξουσία» που επί της ουσίας δεν διακρίνεται… από την προεδρική εξουσία.

Τοποθετεί παντού τους ανθρώπους του

Ο Yermak προσπαθεί να τοποθετήσει ανθρώπους του σε όλες τις βασικές θέσεις, εκμεταλλευόμενος ακόμα και το πρόσχημα των εκκαθαρίσεων κατά της διαφθοράς και της «ανανέωσης» της Ουκρανίας.
Μία από τις τελευταίες του κατακτήσεις είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.
Εκεί διορίστηκε γραμματέας διορίστηκε ο πρώην επικεφαλής της ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, Alexander Litvinenko, με τον προκάτοχο του, Oleksei Danilov να αναλαμβάνει… πρέσβης στη Μολδαβία.
Με πρωτοβουλία του Yermak, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Andrei Smirnov, και ο πρώτος βοηθός του προέδρου, Sergei Shefir, απολύθηκαν.
Ο Smirnov πήγε στο τμήμα αυτό της ουκρανικής προεδρίας, όταν επικεφαλής ήταν ο φίλος του Zelensky Andrei Bogdan.
Ήταν αυτό που επόπτευε το δικαστικό σύστημα.
Από το 2019 ο Shefir συνέδραμε τον Zelensky στο να οικοδομήσει έναν διάλογο με τους ολιγάρχες.
Συνέπεια των κινήσεων αυτών, είναι να μην υπάρχουν πλέον άτομα στο Προεδρικό Γραφείο που να διορίστηκαν, πριν αναλάβει επικεφαλής του ο Yermak.
Την ίδια στιγμή, οι «κολλητοί» του Yermak είναι πολύ δύσκολο να απολυθούν.
Για παράδειγμα, από το 2020, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Oleg Tatarov έχει κατηγορηθεί για κλοπή 18 εκατομμυρίων hryvnia, του ουκρανικού εθνικού νομίσματος (περίπου 446.000 δολάρια) που διατέθηκαν για στέγαση για τον στρατό.
Δύο υπηρεσίες κατά της διαφθοράς - η NABU και η SAP - ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στα τέλη του 2022.
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του Euromaidan, ο Tatarov κατείχε τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του Κύριου Τμήματος Ερευνών του Υπουργείου Εσωτερικών και συχνά σχολίαζε εκ μέρους του τμήματος τις ενέργειες των διαδηλωτών.
Εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα σύμβολα της εποχής του προέδρου, Victor Yanukovich.

Αόρατος

Για τους Ουκρανούς, η επιρροή του Yermak στον Zelensky δεν αποτελεί είδηση.
Ο πολιτικός επιστήμονας Alexei Koshel υποστηρίζει ότι ο Yermak δεν έχει αντικαταστήσει ακόμη τον Zelensky αλλά τον ελέγχει πλήρως.
«Όταν αναλύουμε δημόσιες συναντήσεις, εορτασμούς και πολλά άλλα, είναι προφανές ότι ο Yermak παραμένει το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή», λέει ο Koshel.
Κατά τη γνώμη του, το σημερινό σύστημα λήψης αποφάσεων στη χώρα είναι «παράλογο, αφύσικο και άρρωστο».
Ένας άλλος Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας, ο Igor Reiterovich, θεωρεί σημαντικό να λυθεί το πρόβλημα της συγκέντρωσης της εξουσίας στα χέρια του Yermak το συντομότερο δυνατό.
«Ένα άτομο που είναι de facto πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, αντιπρόεδρος και πολλά άλλα, δεν είναι νομικά υπεύθυνος για τίποτα.
Η ιδιότητα του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου δεν ορίζεται από το νόμο, σε αντίθεση με τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και αρμοδιότητες βουλευτών ή υπουργών.
Εάν τα γεγονότα εξελιχθούν αρνητικά, όλοι οι υπάλληλοι του προεδρικού γραφείου, συμπεριλαμβανομένου του Yermak, μπορούν να εξαφανιστούν ανά πάσα στιγμή.
Και δεν θα υπάρξουν αξιώσεις σε βάρος τους.
Είναι φαντάσματα βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου.
Αργά ή γρήγορα αυτό θα οδηγήσει σε κάποια πολύ κρίσιμη κατάσταση και σαφώς δεν θα ωφελήσει την Ουκρανία» λέει ο Reiterovich.

Διεκδικητής της Προεδρίας

Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Alexander Dudchak υποστηρίζει ότι ήταν ο Yermak που παρουσίασε τον Zelensky στον επικεφαλής της MI6, σημειώνοντας ότι η επιρροή του στην Ουκρανία αυξάνεται συνεχώς.
«Δεδομένου ότι ακόμη και στη Δύση αμφισβητούν τώρα τη νομιμότητα του Zelensky, ο Yermak μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει απειλή για αυτόν.
Ο Yermak είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα του ουκρανικού συστήματος εξουσίας, ο οποίος φιλοδοξούσε να λάβει τουλάχιστον τη θέση του πρωθυπουργού.
Δεν αποκλείεται, εάν η Δύση χάσει το ενδιαφέρον της για τον Zelensky, ο οποίος ούτε ή άλλως δεν αντιπροσωπεύει κάποια ιδιαίτερη αξία για τους Δυτικούς, ο Yermak να αποδειχθεί ένας από τους κύριους προεδρικούς υποψηφίους» λέει ο Ρώσος επιστήμονας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης