Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήταν όλοι εκεί: Le Pen, Salvini, Wilders και εκπρόσωποι όλη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς – Οι συζητήσεις για δεξιά υπερομάδα και τα… αγκάθια

Ήταν όλοι εκεί: Le Pen, Salvini, Wilders και εκπρόσωποι όλη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς – Οι συζητήσεις για δεξιά υπερομάδα και τα… αγκάθια
Τι συζητήθηκε και τι... απέφυγαν
Σχετικά Άρθρα

Οι ηγέτες του δεξιού Identity and Democracy (ID) της Marine Le Pen άρχισαν να διαπραγματεύονται το μέλλον του μπλοκ τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης συνεργασίας νέων μελών και ακόμη και δημιουργίας ενός κυρίαρχου υπερ-μπλοκ με τη συγχώνευση με την Ευρωπαϊκή Συντηρητική και Μεταρρυθμιστή (ECR) ομάδα της Giorgia Meloni.
Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου των Βρυξελλών την Τετάρτη 12 Ιουνίου.
Η Marine Le Pen του Γαλλικού RN, η de facto επικεφαλής της ID με εκπληκτικές 30 έδρες,  φέρεται να συναντήθηκε με τον Salvini της ιταλικής Lega, η οποία κέρδισε οκτώ έδρες, και τον Geert Wilders του Ολλανδικού Κόμματος Ελευθερίας (PVV), που εξασφάλισε έξι έδρες.
Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι του αυστριακού FPÖ (έξι έδρες), του Φλαμανδικού Vlaams Belang (τρεις έδρες), του πορτογαλικού Chega (δύο έδρες), καθώς και του τσεχικού SPD και του DF της Δανίας (από μία έδρα).
Οι εκλογές στην ΕΕ του 2024 επιβεβαίωσαν την επιθυμία των ψηφοφόρων για αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη, έγραψε ο Salvini στο Twitter , επισυνάπτοντας από μια φωτογραφία του ίδιου και της Le Pen.
«Ο Macron, ο Scholz και η der Leyen το καταλαβαίνουν:
θέλουμε να φέρουμε επανάσταση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Σε δήλωση πριν από την εκδήλωση, η Lega επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας δεξιάς συμμαχίας μεταξύ ID και ECR, δημιουργώντας μια «υπερομάδα» που θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στις Βρυξέλλες, ανταγωνιζόμενη το ΕΛΚ.

Οι διαβουλεύσεις και τα... αγκάθια

«Η ID βρίσκεται σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις για να σχηματίσει ένα μεγάλο δεξιό μπλοκ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την παράνομη μετανάστευση και τον έλεγχο των συνόρων μας», είπε ο ηγέτης της Chega, André Claro Amaral Ventura, στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.
Το κόμμα του είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε αυτόν τον υποθετικό νέο σχηματισμό, πρόσθεσε, αλλά είναι επίσης χαρούμενος που είναι απλώς μέρος της ID ακόμα και αν η συγχώνευση δεν πετύχει
Όπως επιβεβαίωσε και ο Tom Van Grieken, επικεφαλής της φλαμανδικής αντιπροσωπείας, ο κύριος στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τρόποι διεύρυνσης της ομάδας, είτε μέσω της συγχώνευσης είτε απλώς με την αποδοχή νέων μελών.
Ωστόσο, τα μέλη του ECR δεν συμμερίζονται απαραίτητα τον ενθουσιασμό του ID για τη συνεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι δύο ομάδες είναι πολιτικά ευθυγραμμισμένες στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά εξακολουθούν να έχουν κάποιες έντονες ιδεολογικές διαφορές, ειδικά όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπάρχουν επίσης αρκετοί εσωτερικοί ανταγωνισμοί που θα έκαναν δύσκολη τη συγχώνευση στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων η Lega και η Fratelli d'Italia της Meloni, η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία της ECR.
Η Meloni έχει πολλούς λόγους να μην βιαστεί να λάβει καμία απόφαση πριν ανακατανεμηθούν οι κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες, και μπορεί να έχει περισσότερα να κερδίσει μακροπρόθεσμα με το να μείνει χωριστή από την ID.
Με αυτόν τον τρόπο, θα είχε πάντα μια άλλη ομάδα πιο μακριά από τη Δεξιά που βοηθά στη νομιμοποίηση του ECR κάνοντας το να φαίνεται πιο mainstream.
Εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να συνεχίσει τη λεπτή της πράξη εξισορρόπησης μεταξύ ID και ΕΛΚ, συνεργαζόμενη και με τα δύο όποτε προκύψει η στρατηγική ανάγκη.
Ωστόσο, η Le Pen και οι σύμμαχοί της δεν θα εγκαταλείψουν το όνειρό τους να δημιουργήσουν ένα δεξιό σούπερ μπλοκ τόσο εύκολα, τουλάχιστον σύμφωνα με χειρόγραφες σημειώσεις που φέρεται να βρήκε ένας δημοσιογράφος του Politico στην αίθουσα συνεδριάσεων μετά την αποχώρηση των ηγετών της ID.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης