Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικό θρίλερ στην Ολλανδία: Το δεξί χέρι του Wilders που προοριζόταν για αντιπρόεδρος ... ερευνάται για σχέσεις με τη Mossad

Πολιτικό θρίλερ στην Ολλανδία: Το δεξί χέρι του Wilders που προοριζόταν για αντιπρόεδρος ... ερευνάται για σχέσεις με τη Mossad
Οι ακράια ξενοφοβικές δηλώσεις του Markuszower και οι ύποπτες σχέσεις με τη Mossad...
Η επόμενη ολλανδική κυβέρνηση με επικεφαλής τον ακροδεξιό Geert Wilders μπορεί να μην έχει ξεκινήσει επίσημα τη θητεία της, εντούτοις εμπλέκεται ήδη σε υπόθεση με έντονη οσμή .. σκανδάλου και μάλιστα εθνικής ασφαλείας.
Ειδικότερα, ο Wilders απέσυρε αίφνης την Πέμπτη 13/6 τον εκλεκτό του για τις θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Μετανάστευσης, Gidi Markuszower, λόγω ανησυχιών περί εθνικής ασφάλειας, αφήνοντας τους Ολλανδούς βουλευτές με την απορία για το κατά πόσο υπάρχει απειλή ανάμεσά τους.
Οι ανησυχίες των Ολλανδών για την ασφάλεια διογκώθηκαν μετά από τον έλεγχο του ιστορικού του βουλευτή από την ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών AIVD.
Για χρόνια, ο Markuszower αποτελούσε το δεξί χέρι του Wilders στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο η ένταξή του στις κορυφαίες επιλογές του Κόμματος Ελευθερίας (PVV) του Wilders για την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας θεωρήθηκε από πολλούς ως μια απερίσκεπτη κίνηση.

Οι ξενοφοβικές δηλώσεις και οι ύποπτες σχέσεις με τη Mossad

Ο Markuszower είναι γνωστός για τις προκλητικές του δηλώσεις, ακόμη και για τα δεδομένα της ριζοσπαστικής δεξιάς της Ολλανδίας.
Πέρυσι προειδοποίησε το ολλανδικό κοινοβούλιο ότι «η αφρικανική ζούγκλα» ερχόταν στην Ολλανδία «μαζικά».
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι υποψίες για τη ρητορική του υπονομεύουν την καριέρα του Markuszower.
Το 2010, υπαναχώρησε από την υποψηφιότητά του για βουλευτής μετά από έρευνα της ολλανδικής ΕΥΠ που τον συνέδεε με τη Mossad του Ισραήλ.
Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ενταχθεί στην Άνω Βουλή το 2015 και δύο χρόνια αργότερα στην Κάτω Βουλή.
Είναι επίσης γνωστό ότι κάποτε κρατήθηκε από την αστυνομία για οπλοφορία, αν και αυτό δεν οδήγησε σε επίσημες κατηγορίες.
Αυτό το ιστορικό δεν φάνηκε να ενοχλεί τον Wilders, που πρότεινε τον Markuszower ως τον κορυφαίο εκπρόσωπό του στο επόμενο ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο οποίο ο ίδιος δεν θα έχει επίσημο ρόλο.
Ωστόσο ο έλεγχος του ιστορικού εκ μέρους της ολλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών -αναπόσπαστο μέρος του πρωτοκόλλου την ορκωμοσία των νέων βουλευτών- φαίνεται ότι τώρα έχει αποκαλύψει κάτι αρκετά σοβαρό ώστε ο Wilders να σκεφτεί δύο και τρεις φορές την επιλογή του..
«Το περιεχόμενο του ελέγχου ιστορικού ήταν ο λόγος για να αποσύρω την υποψηφιότητά του», έγραψε ο Wilders την Πέμπτη στο X, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πρόσθεσε ότι η θέση θα δοθεί σε έναν άλλο πολιτικό του PVV, τον Marjolein Faber.
Μια μέρα αργότερα, όλοι φαίνονται μπερδεμένοι - συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Markuszower, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε την επίσημη αιτιολογία της απόρριψής του, ενώ τόνισε ότι διαφωνεί σφόδρα με την επιλογή του άλλοτε στενού του συνεργάτη.

«Καφκική διαπόμπευση»

«Φαίνεται καφκικό», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Markuszower στο τηλεοπτικό κανάλι RTL.
«Ο μέσος τρομοκράτης σας φαίνεται να έχει περισσότερα δικαιώματα από έναν πολιτικό με άποψη».
Πάντως, ο Markuszower δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από το Politico.

Σε πολιτική κρίση προτού καν κυβερνήσει ο συνασπισμός του Wilders

Εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την έκταση και τα αποτελέσματα του ελέγχου της ολλανδικής ΕΥΠ, ορισμένοι από τους συναδέλφους του βουλευτές λένε ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί κάποιος που υποτίθεται ότι θα μπορούσε να αποτύχει σε ένα τυπικό έλεγχο ιστορικού, θα έπρεπε να παραμείνει στο κοινοβούλιο, με τον Ολλανδό πολιτικό Stephan van Baarle να χαρακτηρίζει τον Markuszower ως «δυνητική απειλή» για τη χώρα.
Από την πλευρά του, ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Wilders, ο ηγέτης της συμμαχίας Πρασινοαριστερών-Εργατικών, Frans Timmermans, έχει περιγράψει την επιλογή Markuszower ως μέρος μιας διαδοχικών αποτυχιών του Κόμματος για την Ελευθερία από τότε που κέρδισε τις ολλανδικές εκλογές τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Wilders απάντησε σκωπτικά ότι τουλάχιστον το κόμμα του έκανε «διορθώσεις εκεί που χρειαζόταν».
Αλλά σε ένα δυσοίωνο σημάδι για τον ηγέτη του PVV, ένας από τους εταίρους του στο συνασπισμό, η Dilan Yeşilgöz του φιλελεύθερου κόμματος VVD, δήλωσε την Παρασκευή στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε επίσης «ανησυχίες» για ένα άλλο υποψήφιο στέλεχος της νέας κυβέρνησης, τον Faber.
Στον απόηχο των διαδοχικών λανθασμένων επιλογών του Wilders, τα 4 κόμματα της νέας κυβερνητικής συμμαχίας συνδριάζουν εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής 14/6.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης