Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη κλονίζει το Ισραήλ: IDF και Mossad γνώρισαν το σχέδιο της Hamas για απαγωγές - Το επίμαχο ντοκουμέντο

Αποκάλυψη κλονίζει το Ισραήλ: IDF και Mossad γνώρισαν το σχέδιο της Hamas για απαγωγές - Το επίμαχο ντοκουμέντο
Στο Ισραήλ γνώριζαν σχεδόν όλο το σχέδιο της Hamas, ωστόσο επέλεξαν να μην δράσουν αποφασιστικά
Ένα έγγραφο που διέρρευσε σε ειδησεογραφικό μέσο του Τελ Αβίβ αποκάλυψε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν λεπτομερή γνώση του σχεδίου της Hamas για επιδρομή στο Ισραήλ και απαγωγή 250 ανθρώπων εβδομάδες πριν από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.
Τo αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, το οποίο συντάχθηκε από την αρμόδια διεύθυνση της Γάζας, περιέγραφε τις προθέσεις της Hamas και ήταν γνωστό σε ανώτατους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Kan News.
Το έγγραφο, με τίτλο "Λεπτομερής Εκπαίδευση Επιδρομής από άκρο σε άκρο", διανεμήθηκεστο στράτευμα στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 και περιγράφει λεπτομερώς τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από τις επίλεκτες μονάδες της Hamas.
Αυτές οι επιθετικές κινήσεις περιελάμβαναν επιδρομές σε στρατιωτικές θέσεις και κιμπούτς, απαγωγή στρατιωτών και αμάχων και διατήρηση των ομήρων όταν βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως τονίζει το ρεπορτάζ του Kan News : «Πηγές ασφαλείας μετέφεραν στο Kan News ότι το έγγραφο ήταν σε γνώση της ηγεσίας των μυστικών υπηρεσιών, τουλάχιστον στη Διεύθυνση της Γάζας».
Οι αποκαλύψεις του εγγράφου ήρθαν στον απόηχο της εκτεταμένης κριτικής για την αποτυχία πρόβλεψης και αποτροπής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες και ομήρους.

Τα προειδοποιητικά σημάδια δεν ελήφθησαν υπόψη

Ο Ισραηλινός Στρατός είχε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της Hamas, αλλά λόγω της κυρίαρχης προσέγγισης των μυστικών υπηρεσιών και πιθανής αμέλειας από ανώτερους αξιωματούχους, τα προειδοποιητικά σημάδια δεν τηρήθηκαν.
Επιπλέον η έκθεση αναφέρει περαιτέρω ότι αξιωματούχοι των ισραηλινών πληροφοριών παρακολούθησαν την άσκηση και τεκμηρίωσαν τα βήματα που σχεδίαζε να κάνει η Hamas μετά την παραβίαση των Ισραηλινών συνόρων και την κατάληψη στρατιωτικών θέσεων.
Ο αναμενόμενος αριθμός ομήρων, σύμφωνα με το έγγραφο, ήταν μεταξύ 200 και 250 ατόμων.
«Ισραηλινοί αξιωματούχοι πληροφοριών που παρακολούθησαν την άσκηση αναφέρουν στο έγγραφο τα επόμενα βήματα μετά την εισβολή στο Ισραήλ και την κατάληψη κρίσιμων θέσεων, καθορίζοντας ότι η οδηγία είναι να παραδοθούν οι αιχμάλωτοι στρατιώτες στους διοικητές. Ο αναμενόμενος αριθμός ομήρων, αναφέρει είναι μεταξύ 200 και 250 ατόμων», διευκρίνισε το Kan News.
Αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με ένα νέο και εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας που ολοκληρώθηκε δύο χρόνια πριν από την επίθεση, εκτιμάται ότι θα καθιστούσαν μια τέτοια επίθεση απίθανη...
Ωστόσο, το σύστημα απέτυχε παταγωδώς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναδεικύοντας σημαντικά κενά στην ισραηλινή ασφάλεια και άμυνα.
Η ομάδα έρευνας του γενικού επιτελείου αναμένεται να παρουσιάσει τα πρώτα ευρήματα από αυτή την αποτυχία στον Αρχηγό του Επιτελείου τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η χώρα επιδιώκει να κατανοήσει πώς θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια έλλειψη ασφάλειας παρά την εκ των προτέρων λεπτομερή γνώση των σχεδίων του εχθρού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης