Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ταϊλάνδη γίνεται η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποιεί τους γάμους των ΛΟΑΤΚΙ

Η Ταϊλάνδη γίνεται η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποιεί τους γάμους των ΛΟΑΤΚΙ
Με πανηγύρια και χαρές υποδέχονται οι ΛΟΑΤΚΙ το νέο νόμο 
Σχετικά Άρθρα

Η Ταϊλάνδη πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που θα νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό και πρωτοφανές βήμα για την περιοχή.
Την Τρίτη (18/6/2024), οι βουλευτές της Ταϊλάνδης συνήλθαν για να ψηφίσουν τη νομοθεσία, με την Άνω Βουλή της Γερουσίας να αναμένεται να την εγκρίνει.
Μόλις εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα σταλεί στον βασιλιά Maha Vajiralongkorn για βασιλική συναίνεση και θα τεθεί σε ισχύ 120 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στη Βασιλική Εφημερίδα.
Εάν θεσπιστεί, η Ταϊλάνδη θα προσχωρήσει στην Ταϊβάν και το Νεπάλ ως οι μόνες ασιατικές χώρες που θα αναγνωρίσουν τους γάμους ομοφύλων.
Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι οι πρώτοι γάμοι θα γιορταστούν μέχρι τον Οκτώβριο.
"Σήμερα είναι η μέρα που οι Ταϊλανδοί θα χαμογελάσουν.
Είναι μια νίκη για τον λαό", δήλωσε ο Tunyawaj Kamolwongwat, μέλος του προοδευτικού κόμματος Move Forward και εξέχων υπέρμαχος του ίσου γάμου στο κοινοβούλιο.
Ο Tunyawaj γιόρτασε με τους συναδέλφους του βουλευτές και τους βοηθούς του, επιδεικνύοντας περήφανα ένα πανό με ουράνιο τόξο.
Η συνεδρίαση της Γερουσίας ξεκίνησε στις 9:30 π.μ. (0230 GMT), με την τελική ψηφοφορία να αναμένεται το απόγευμα.
Η νέα νομοθεσία αντικαθιστά όρους ειδικούς για το φύλο, όπως «άντρες», «γυναίκες», «σύζυγοι» και «σύζυγοι» με γλώσσα ουδέτερη ως προς το φύλο και επεκτείνει τα ίδια δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια με τα ετεροφυλόφιλα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθεσίας και της κληρονομιάς.
Ο πρωθυπουργός Srettha Thavisin, ένας ένθερμος υποστηρικτής της LGBTQ κοινότητας και του νομοσχεδίου, σχεδιάζει να φιλοξενήσει ακτιβιστές και υποστηρικτές για εορτασμούς στην επίσημη κατοικία του μετά την ψηφοφορία.

Πανηγυρίζουν οι ακτιβιστές

Επιπλέον, οι ακτιβιστές θα πραγματοποιήσουν μια συγκέντρωση με drag show στο κέντρο της Μπανγκόκ, όπου τα εμπορικά κέντρα φέρουν τη σημαία του ουράνιου τόξου από την έναρξη του Μήνα Υπερηφάνειας τον Ιούνιο.
Η Ταϊλάνδη έχει φήμη για την ανοχή των LGBTQ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ισχυρή υποστήριξη του κοινού για ίσους γάμους.
Παγκοσμίως, περισσότερες από 30 χώρες έχουν νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων από τότε που η Ολλανδία το έκανε για πρώτη φορά το 2001.
Στην Ασία, μόνο η Ταϊβάν και το Νεπάλ ακολούθησαν το παράδειγμά τους, αν και η Ινδία πλησίασε τον Οκτώβριο προτού το Ανώτατο Δικαστήριο της παραπέμψει την απόφαση πίσω στο κοινοβούλιο.
«Είμαι τόσο χαρούμενη που βλέπω πόσο μακριά έχουμε φτάσει», είπε η Chotika Hlengpeng, μια συμμετέχουσα στην πορεία Pride της Μπανγκόκ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η ψηφοφορία της Τρίτης είναι το αποτέλεσμα επίμονης προεκλογικής εκστρατείας και προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών για ψήφιση νόμων για ίσους γάμους.
Παρά τη λαϊκή υποστήριξη, οι παραδοσιακές και συντηρητικές αξίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ταϊλάνδη με βουδιστική πλειοψηφία.
Ενώ τα άτομα LGBTQ είναι ιδιαίτερα ορατά, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και εμπόδια στην καθημερινή ζωή.
Ορισμένοι ακτιβιστές επέκριναν τους νέους νόμους επειδή δεν καλύπτουν τις ανάγκες τρανς και μη δυαδικών ατόμων, τα οποία θα εξακολουθούν να μην μπορούν να αλλάξουν το φύλο τους στα επίσημα έγγραφα.
Ωστόσο, η εκκρεμής νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων αντιπροσωπεύει μια σημαντική νίκη για την LGBTQ κοινότητα και ένα ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ταϊλάνδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης