Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κανόνας Sahn: Η Fed παίζει με τη φωτιά – Έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια, κινδυνεύουν με ύφεση οι ΗΠΑ

Κανόνας Sahn: Η Fed παίζει με τη φωτιά – Έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια, κινδυνεύουν με ύφεση οι ΗΠΑ
Η οικονομολόγος Claudia Sahm έχει δείξει ότι όταν ο μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας είναι μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από το χαμηλό 12 μηνών, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διακινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε συρρίκνωση μη μειώνοντας τώρα τα επιτόκια, σύμφωνα με την συγγραφέα ενός δοκιμασμένου κανόνα για το πότε έρχονται οι υφέσεις.
Η οικονομολόγος Claudia Sahm έχει δείξει ότι όταν ο μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας είναι μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από το χαμηλό 12 μηνών, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
Καθώς το επίπεδο της ανεργίας έχει ανέβει τους τελευταίους μήνες, ο «Κανόνας Sahm» έχει προκαλέσει αυξανόμενες συζητήσεις στη Wall Street ότι αυτό που ήταν μια ισχυρή αγορά εργασίας παρουσιάζει ρωγμές και υποδεικνύει πιθανά προβλήματα στο μέλλον.
Αυτό με τη σειρά του έχει δημιουργήσει έντονη συζήτηση για το πότε η Fed θα αρχίσει τελικά να μειώνει τα επιτόκια.
Η Sahm, επικεφαλής οικονομολόγος της New Century Advisors, είπε ότι η κεντρική τράπεζα διατρέχει μεγάλο ρίσκο μη προχωρώντας τώρα με σταδιακές περικοπές: Αν δεν λάβει μέτρα, η Fed διατρέχει τον κίνδυνο να ενεργοποιηθεί ο κανόνας Sahm και, μαζί του, μια ύφεση που ενδεχομένως θα μπορούσε να αναγκάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν πιο δραστικά μέτρα.
«Η βασική μου γραμμή δεν είναι η ύφεση», είπε η Sahm.
«Αλλά είναι ένας πραγματικός κίνδυνος και δεν καταλαβαίνω γιατί η Fed παίζει με αυτόν τον κίνδυνο.
Δεν είμαι σίγουρη τι περιμένουν», πρόσθεσε.
«Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο είναι να προκαλέσει η Fed μια περιττή ύφεση», πρόσθεσε.

Αναβοσβήνει ένα προειδοποιητικό σημάδι

Ως αριθμητική μέτρηση, ο κανόνας Sahm ήταν 0,37 μετά την έκθεση απασχόλησης του Μαΐου από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας που έδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.
Αυτό είναι το υψηλότερο που έχει σημειώσει η ένδειξη Sahm σε αύξουσα βάση από τις πρώτες μέρες της πανδημίας του Covid.
Η τιμή ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη διαφορά ποσοστιαίων μονάδων από τον μέσο όρο του ποσοστού ανεργίας τριών μηνών σε σύγκριση με το χαμηλό του 12 μηνών, που στην περίπτωση αυτή είναι 3,5%.
Μια ένδειξη 0,5 θα αντιπροσώπευε ένα επίσημο έναυσμα για τον κανόνα.
Κάποιοι ακόμη μήνες με 4% ή καλύτερες αναγνώσεις για το ποσοστό ανεργίας θα το έκαναν αυτό.
Ο κανόνας ισχύει για κάθε ύφεση που χρονολογείται τουλάχιστον από το 1948 και επομένως λειτουργεί ως αποτελεσματικό προειδοποιητικό σημάδι όταν η τιμή αρχίζει να αυξάνεται.
Ακόμη και με το αυξανόμενο επίπεδο ανεργίας, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει μικρή ανησυχία για την αγορά εργασίας.
Μετά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων χαρακτήρισε την αγορά εργασίας ως «ισχυρή» και ο Πρόεδρος Jerome Powell στη συνέντευξη Τύπου του είπε ότι οι συνθήκες «επέστρεψαν περίπου στο σημείο που βρίσκονταν την παραμονή της πανδημίας — σχετικά στενές αλλά όχι υπερθέρμανση».
Στην πραγματικότητα, οι αξιωματούχοι μείωσαν απότομα τις μεμονωμένες προβλέψεις τους για μειώσεις επιτοκίων φέτος, πηγαίνοντας από τρεις αναμενόμενες μειώσεις στη συνεδρίαση του Μαρτίου σε μία αυτή τη φορά.
Η κίνηση εξέπληξε τις αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να βλέπουν δύο περικοπές φέτος, σύμφωνα με τη μέτρηση FedWatch του Ομίλου CME για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της αγοράς Fed Funds.
«Τα άσχημα αποτελέσματα εδώ μπορεί να είναι πολύ άσχημα», είπε η Sahm.
«Από τη σκοπιά της διαχείρισης κινδύνων, δυσκολεύομαι να κατανοήσω την απροθυμία της Fed να μειώσει και την αδιάκοπη σκληρή συζήτηση για τον πληθωρισμό».

'Παίζοντας με την φωτιά'

Η Sahm είπε ότι ο Powell και οι συνάδελφοί του «παίζουν με τη φωτιά» και θα πρέπει να δώσουν προσοχή στον ρυθμό αλλαγής στην αγορά εργασίας ως πιθανό προάγγελο του μελλοντικού κινδύνου.
Η αναμονή για μια «επιδείνωση» των κερδών θέσεων εργασίας, όπως μίλησε ο Powell την περασμένη εβδομάδα, είναι επικίνδυνη, πρόσθεσε.
«Ο δείκτης ύφεσης βασίζεται σε αλλαγές για κάποιο λόγο.
Έχουμε μπει σε ύφεση με όλα τα διαφορετικά επίπεδα ανεργίας», είπε η Sahm.
«Αυτή η δυναμική τρέφεται από τον εαυτό τους.
Αν οι άνθρωποι χάσουν τη δουλειά τους, σταματούν να ξοδεύουν, [και] περισσότεροι άνθρωποι χάνουν δουλειές».
Η Fed, ωστόσο, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.
Η παρακολούθηση μιας ύφεσης όπου το ποσοστό ανεργίας ξεκινάει τόσο χαμηλά απαιτεί ένα ταξίδι μέχρι το τέλος του 1969 στο 1970.
Επιπλέον, η Fed σπάνια μείωσε τα επιτόκια με την ανεργία σε αυτό το επίπεδο.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων σε αρκετές περιπτώσεις την Τρίτη, δήλωσαν ότι βλέπουν τον πληθωρισμό να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αισθάνονται αρκετά σίγουροι για να αρχίσουν να μειώνουν ακόμη.
Σύμφωνα με το προτιμώμενο βαρόμετρο της Fed, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Απρίλιο, ή στο 2,8% όταν εξαιρούνται οι τιμές της ενέργειας των τροφίμων για τη βασική ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ιδιαίτερα μηδενικοί.
Η Fed στοχεύει στον πληθωρισμό στο 2%.
«Ο πληθωρισμός έχει πέσει πολύ. Δεν είναι εκεί που θέλετε να είναι, αλλά δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η ανεργία στρέφεται προς τη λάθος κατεύθυνση», είπε η Sahm.
«Εξισορροπώντας αυτά τα δύο, πλησιάζετε όλο και πιο κοντά στην επικίνδυνη ζώνη στην αγορά εργασίας και πιο μακριά από αυτήν στην πλευρά του πληθωρισμού.
Είναι προφανές τι πρέπει να κάνει η Fed», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης