Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 40 δισ. που απειλούν να... σκοτώσουν την κυβέρνηση Scholz - Στον αέρα οι δεσμεύσεις για ΝΑΤΟ, Ουκρανία

Τα 40 δισ. που απειλούν να... σκοτώσουν την κυβέρνηση Scholz - Στον αέρα οι δεσμεύσεις για ΝΑΤΟ, Ουκρανία
Ένα βασικό θέμα διαμάχης αφορά την άμυνα και το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για τις υποσχέσεις του Scholz για τον στρατό της Γερμανίας και για τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ
Εάν μπορούσε να οριστεί ένα τίμημα για την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, αυτό θα έφτανε περίπου τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το Politico, αυτό είναι, σύμφωνα με ειδικούς, το εκτιμώμενο ποσό που ο καγκελάριος Olaf Scholz και οι κυβερνητικοί του εταίροι του πρέπει να περικόψουν από τις ομοσπονδιακές δαπάνες προκειμένου να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της κυβέρνησης για το 2025.
Μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών για τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας – όλα μαζί συγκέντρωσαν το 31% των ψήφων - η επιβίωση της κυβέρνησης του Scholz μπορεί να εξαρτηθεί από το εάν τα κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό χωρίς να προκληθεί μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα τους.

Αποδυναμωμένος συνασπισμός

«Είτε θα τα καταφέρουμε τώρα είτε θα τα αφήσουμε όλα να περάσουν» λέει ο Tim Klüssendorf, βουλευτής του SPD και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Στα κυβερνώντα κόμματα, αντιλαμβάνονται ότι ο σοβαρά αποδυναμωμένος συνασπισμός δεν θα μπορέσει να επιβιώσει από άλλη μια σκληρή διαμάχη για τον προϋπολογισμό, όπως συνέβη πέρυσι μετά από την απόφαση-βόμβα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας που προκάλεσε μια τρύπα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση περιόρισε την ικανότητα της κυβέρνησης να αντλεί χρήματα από ειδικά ταμεία που είχαν συσταθεί για να παρακάμψουν το συνταγματικό φρένο χρέους, το οποίο περιορίζει το ομοσπονδιακό έλλειμμα στο 0,35%, εκτός εάν πρόκειται για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι συνέπειες αυτής της απόφασης συνεχίζουν να στοιχειώνουν την κυβέρνηση συνασπισμού, αναγκάζοντας τα κόμματα να προβούν σε απότομες περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες για το 2025.

Σε μια κλωστή

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, ο υπουργός Οικονομικών hristian Lindner και ο Scholz αναμένεται να καταθέσουν προσχέδιο προϋπολογισμού έως τις αρχές Ιουλίου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της Bundestag.
Με τον συνασπισμό να κλυδωνίζεται από το ντροπιαστικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών - και με τις εκκλήσεις από την αντιπολίτευση για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές - το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης Scholz πιθανότατα εξαρτάται από το αν θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Αλλά η σύναψη μιας συμφωνίας με την οποία όλοι θα είναι ευχαριστημένοι φαίνεται απομακρυσμένη, δεδομένων των διαφορετικών πολιτικών προτεραιοτήτων στο εσωτερικό του συνασπισμού.
Τα μέλη των αριστερών κυβερνητικών κομμάτων - του SPD και των Πρασίνων - είναι σταθερά κατά των περικοπών στα κοινωνικά προγράμματα και τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των αυστηρών κανόνων για τις δαπάνες, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να τηρούν αυτούς τους κανόνες.
Η πολιτική αδυναμία των κομμάτων σημαίνει ότι είναι πιθανό να εστιάσουν στις βασικές - και συχνά αντιφατικές – πολιτικές τους προτεραιότητες σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τις βάσεις τους.

Λίγα περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς

Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, τα κόμματα του συνασπισμού έχουν επίσης λίγα περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς σε έναν προϋπολογισμό που προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 450 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2025.
«Σχεδόν ο μισός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός μπλοκάρεται τελικά για κοινωνικές δαπάνες και επιδοτήσεις συντάξεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιθώρια περικοπής δαπανών είναι πολύ περιορισμένα», δήλωσε ο Moritz Schularick, πρόεδρος του Ινστιτούτου Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία.
«Είναι αδύνατο να επιτευχθούν περικοπές ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων χωρίς μείωση των κοινωνικών δαπανών» τόνισε Schularick, αν και μέλη του SPD του Scholz έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε τέτοιες περικοπές.
«Ένας προϋπολογισμός λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής συνοχής στη χώρα δεν μπορεί και δεν θα συμβεί», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Kevin Kühnert, γενικός γραμματέας του SPD.
Μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό, πρόσθεσε, αντιπροσωπεύει μια «βραχυπρόθεσμη δοκιμασία» για το εάν ο συνασπισμός μπορεί ακόμα να συνεργαστεί.

Διαμάχη για την άμυνα, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία

Ένα βασικό θέμα διαμάχης αφορά την άμυνα και το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθούν οι υποσχέσεις του Scholz να ανοικοδομήσει τον στρατό της Γερμανίας και να εκπληρώσει τον στόχο δαπανών του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο στο μέλλον.
Ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius είπε ότι περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες θα χρειαστούν το 2025 για να εκπληρωθούν οι αμυντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Για να χρηματοδοτήσει αυτές τις υποσχέσεις, πρότεινε να πληρωθούν οι αμυντικές δαπάνες με ειδικό ταμείο εκτός του κανονικού προϋπολογισμού της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί πολίτες έχουν συνταγματικό δικαίωμα στην ασφάλεια.
Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (προέρχεται από τους Πράσινους) υποστηρίζει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά έκτακτη ανάγκη, επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσει την αναστολή του «φρένου χρέους» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και η υποστήριξη του Κίεβου.
«Τι μεγαλύτερη έκτακτη ανάγκη θα μπορούσε να υπάρξει από αυτόν τον πόλεμο στη μέση της Ευρώπης;» διερωτήθηκε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Θα ήταν μοιραίο να λέμε σε λίγα χρόνια: «Σώσαμε το φρένο του χρέους, αλλά χάσαμε την Ουκρανία» υπογράμμισε η Baerbock.

Διαβεβαιώσεις

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών του FDP, Christian Lindner, έχει απορρίψει την ιδέα ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να προέρχονται από ένα ειδικό ταμείο, και ο ίδιος και τα μέλη του κόμματός του έχουν διαφωνήσει κατά των προσπαθειών παράκαμψης ή μεταρρύθμισης του φρένου χρέους.
«Με ενοχλεί που το SPD δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να αμφισβητεί επανειλημμένα τη συμμόρφωση με το φρένο χρέους», είπε η βουλευτής του FDP, Claudia Raffelhüschen, η οποία συμμετέχει στις επιτροπές προϋπολογισμού και οικονομικών.
«Η κατάργησή του θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, κάτι που δεν θα συμβεί» τόνισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα βουλευτής.
Παρά τη φαινομενικά δυσεπίλυτη σύγκρουση, οι ηγέτες της κυβέρνησης συνασπισμού λένε ότι θα αποφύγουν το είδος της παρατεταμένης διαμάχης που θα αυξήσει μόνο τις εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία.
«Η μεγαλύτερη χάρη που θα μπορούσαμε να κάνουμε στους εχθρούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα ήταν μια άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατία να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές», είπε ο Baerbock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης