Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσιονομικό «χαστούκι» από την Κομισιόν στον Macron πριν τις εκλογές (30/6) στη Γαλλία

Δημοσιονομικό «χαστούκι» από την Κομισιόν στον Macron πριν τις εκλογές (30/6) στη Γαλλία
Η επίπληξη της Κομισιόν λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η γαλλική προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή
Η ανακοίνωση της Κομισιόν ότι ανοίγει τον δρόμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον πρόεδρο Emmanuel Macron.

O Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε την περασμένη εβδομάδα πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου, μια κίνηση που τρόμαξε τις αγορές, σημειώνει το Bloomberg, καθώς ανοίγει την πόρτα σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση ή τουλάχιστον σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που θα μπορούσε να δυσκολευτεί να περάσει την οικονομική και δημοσιονομική νομοθεσία.
Η επίπληξη της Κομισιόν λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η γαλλική προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον Εθνικό Συναγερμό να αναμένεται να λάβει το 32,7% των ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg.
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία», αναμένεται να λάβει 26,3%.
Αυτό τοποθετεί το κόμμα Αναγέννηση του Macron και τους συμμάχους του στην τρίτη θέση.
Οι δύο ομάδες που είναι σε καλύτερη θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές – δηλαδή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο Εθνικός Συναγερμός – έχουν σηματοδοτήσει μια πιο εχθρική προσέγγιση τόσο για τις δαπάνες όσο και για την αντιμετώπιση των Βρυξελλών σε σχέση με τον Macron.

Αναβιώνει η κρίση χρέους

Μια γενικευμένη διαμάχη θα προκαλέσει ανησυχητικούς παραλληλισμούς με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όταν το ευρώ έφτασε στο χείλος του γκρεμού καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων.
Έκτοτε, η Ε.Ε. ενίσχυσε την εργαλειοθήκη της για την καταπολέμηση της κρίσης, σημειώνει το Bloomberg, με το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισημοποιεί τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να παρέμβει για να ηρεμήσει τις αγορές με την αγορά ομολόγων.
Παρόλα αυτά, η κεντρική τράπεζα θα ενεργοποιούσε τέτοιες αγορές περιουσιακών στοιχείων μόνο για χώρες με «υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές».
Μιλώντας την παραμονή της απόφασης της Ε.Ε., ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας François Villeroy de Gallo, επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί η εμβάθυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Αβεβαιότητα για το πρόγραμμα Le Pen

Η Le Pen, η οποία κάποτε έκανε προεκλογική εκστρατεία για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, δεν έχει ακόμη περιγράψει λεπτομερώς το πρόγραμμά της.
Ο ηγέτης του κόμματος Jordan Bardella έχει μιλήσει για μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το έλλειμμα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα έσοδα που αναμένει ο Εθνικός Συναγερμός από τις περιορισμένες δαπάνες για τη μεταναστευτική πολιτική, την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και τη μείωση των μεταβιβάσεων προς την Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχουν ενωθεί γύρω από ένα προεκλογικό μανιφέστο που περιλαμβάνει το πάγωμα των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την απόρριψη των περιορισμών λιτότητας των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.
Παρ’ όλα αυτά, όταν βρεθούν στην εξουσία, τα κόμματα θα πρέπει πιθανότατα να μετριάσουν τη ρητορική τους και να αποφύγουν πολιτικές που θα επιδεινώσουν τις σχέσεις με την Ε.Ε., κατά τρόπο παρόμοιο με την αντιμεταναστευτική πρωθυπουργό της Ιταλίας, Georgia Meloni.

Δημοσιονομικές δυσκολίες

Η Γαλλία αντιμετώπιζε ήδη δυσκολίες στον έλεγχο του δημοσιονομικού της ελλείμματος μετά τα περιορισμένα φορολογικά έσοδα.
Πριν ο Macron προκηρύξει τις εκλογές, η κυβέρνησή του επεξεργαζόταν έκτακτες περικοπές δαπανών ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ  για φέτος και περισσότερες από αυτές το 2025.

Ο Macron κατάφερε να μειώσει για λίγο το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο της Ε.Ε. λίγο μετά την πρώτη εκλογή του ως πρόεδρος το 2017, αλλά οι μαζικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης το οδήγησαν αισθητά υψηλότερα. Η κυβέρνησή του εξακολουθεί να υπόσχεται να επιστρέψει κάτω από το όριο του 3% έως το 2027.
Το χρέος της χώρας, σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης, θα κορυφωθεί στο 113,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος πριν μειωθεί στο 112% το 2027.
Δεν υπάρχουν εύκολες πολιτικές λύσεις για την αποκατάσταση του ελλείμματος.
Ο Macron είχε περιορίσει τις επιλογές του επιμένοντας σε ένα μάντρα μη αύξησης των φόρων για να διατηρήσει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αυξημένες, αλλά η οικονομική ανάπτυξη είναι υποτονική μετά την έξαρση του πληθωρισμού.
Οι περικοπές δαπανών έχουν επίσης αποδειχθεί ακανθώδες ζήτημα, με τον Εθνικό Συναγερμό και την Αριστερά να ηγούνται σθεναρής αντίδρασης ενάντια στα σχέδια για την κατάργηση των δαπανηρών ενεργειακών επιδοτήσεων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Γαλλία.
Αφού ο Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές, η Moody’s δήλωσε ότι η πιθανή πολιτική αστάθεια αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο και θα μπορούσε να επηρεάσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του ελλείμματος.
Η κυβέρνηση Macron έχει επικεντρωθεί στις οικονομικές ανησυχίες ως θέμα της προεκλογικής της εκστρατείας, προειδοποιώντας για τις συνέπειες σε περίπτωση που οι αντίπαλοί της έρθουν στην εξουσία.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μια νίκη της αριστερής συμμαχίας θα οδηγούσε σε οικονομική κατάρρευση και έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης