Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αχαλίνωτο λαθρεμπόριο ελληνικών τσιγάρων Karelia στη Γάζα – Πωλούνται μέχρι 25 δολάρια το τεμάχιο

Αχαλίνωτο λαθρεμπόριο ελληνικών τσιγάρων Karelia στη Γάζα – Πωλούνται μέχρι 25 δολάρια το τεμάχιο
Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν τρόφιμα, καύσιμα ή φάρμακα, αλλά τσιγάρα…
Ομάδα Παλαιστινίων πλησίασε απειλητικά αποθήκη των Ηνωμένων Εθνών στο κέντρο της Γάζας την περασμένη εβδομάδα και ζήτησε πρόσβαση.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η συμμορία δεν ενδιαφερόταν για τρόφιμα, καύσιμα ή φάρμακα.
Ήθελε κάτι που θεωρούσε πολύ πιο πολύτιμο: λαθραία τσιγάρα που ήταν κρυμμένα στο ανθρωπιστικό φορτίο.
Το περιστατικό, που περιγράφεται από αξιωματούχο του ΟΗΕ, είναι σημαντικό εμπόδιο για τις παραδόσεις βοήθειας στον πολύπαθο θύλακα.
Το αχαλίνωτο λαθρεμπόριο και ελληνικών τσιγάρων (όπως βλέπεται στη φωτογραφία της Wall Street Journal), που τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές του καπνού, επιβραδύνει την παροχή βοήθειας.
Φορτηγά και αποθήκες έχουν γίνει στόχοι Παλαιστίνιων λαθρέμπορων που επιδιώκουν να πάρουν τον καπνό που έχουν κρύψει συνεργοί τους, λένε αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Ισραήλ.
Άλλοι επιτίθενται σε οχήματα που νομίζουν ότι έχουν τσιγάρα κρυμμένα κάπου στο πλοίο, λένε.
Στην απομονωμένη Γάζα, τα τσιγάρα πωλούνται έως και 25 δολάρια το τεμάχιο επομένως η απόκτηση ακόμη και ενός πακέτου μπορεί να είναι εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση.
Οι τιμές των καπνικών προϊόντων έχουν εκτοξευθεί από τότε που το Ισραήλ περιόρισε τις εισαγωγές βασικών αγαθών στη Γάζα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα τσιγάρα, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά τις οποίες μαχητές της Hamas ξεχύθηκαν στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους.
Σε απάντηση, το Ισραήλ, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστινίους.
Το λαθρεμπόριο τσιγάρων συνεχίζεται επί μήνες, με τους καπνικά προϊόντα να περνούν κρυφά από το συνοριακό πέρασμα της Rafah μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, το οποίο ήλεγχαν οι υποστηριζόμενες από τη Hamas αρχές.
Αλλά όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αυτής της διέλευσης στις 6 Μαΐου, η πόρτα στις παραδόσεις τσιγάρων έκλεισε.
Οι λαθρέμποροι βρήκαν άλλη διαδρομή μέσω της διέλευσης Kerem Shalom μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, αλλά δεν μπορούν να τραβήξουν τα φορτηγά στην άκρη για να ξεφορτώσουν το εμπόρευμά τους, όπως έκαναν στη Rafah.
Οι εγκληματικές επιθέσεις σε νηοπομπές έχουν γίνει τόσο σοβαρές που πάνω από χίλια φορτηγά βοήθειας έχουν μείνει στο συνοριακό πέρασμα Kerem Shalom.
«Αυτό απειλεί να υπονομεύσει όλα όσα προσπαθούμε να κάνουμε», δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Όρια στη ροή της βοήθειας

Στο μεταξύ, το Ισραήλ θέτει όρια στη ροή της βοήθειας, και οι μάχες, η ανομία και η εκτεταμένη καταστροφή δρόμων και υποδομών έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την ασφαλή παράδοση και τη διανομή της σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ λέει ότι δεν θέτει όρια στην ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στη Γάζα και ότι ο ΟΗΕ και άλλες ομάδες βοήθειας δεν έχουν αυξήσει αρκετά την ικανότητα παράδοσής τους.
Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους μετά από μια ισραηλινή επίθεση τον Απρίλιο που σκότωσε επτά εργαζόμενους της World Central Kitchen στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε εσφαλμένα αναγνωρίσει την ομάδα ως μαχητές
Δεύτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι την Τρίτη τρεις ένοπλοι έφτασαν σε άλλη αποθήκη του ΟΗΕ στο κέντρο της Γάζας, θέλοντας να βάλουν χέρι στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Βρήκαν τα τσιγάρα που έψαχναν και έφυγαν.
Η Wall Street Journal είδε μια φωτογραφία του κουτιού με ένα λογότυπο του ΟΗΕ ξεσκισμένο, εκθέτοντας χαρτοκιβώτια τσιγάρων της ελληνικής μάρκας Karelia μέσα.
«Τα τσιγάρα είναι ο νέος χρυσός στη Γάζα» είπε ο αξιωματούχος.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα τσιγάρα μεταφέρονται λαθραία μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Μερικές φορές οι λαθρέμποροι βάζουν ένα ή δύο πακέτα σε κούφια καρπούζια ή τα βάζουν σε τσάντες ή χαρτοκιβώτια με νόμιμα αγαθά, είπε Παλαιστίνιος.
«Οι Ισραηλινοί διενεργούν διεξοδικούς ελέγχους, αλλά δεν μπορούν να επιθεωρήσουν κάθε συσκευασία, κουτί ή χαρτοκιβώτιο», είπε.
Παλαιστίνιος στο Deir al Balah είπε ότι είδε ένοπλους σε φορτηγά να ανοίγουν σακούλες με αλεύρι που είχαν πέσει από ένα από τα φορτηγά για να τις ελέγξουν.
Όταν δεν βρήκαν τίποτα, πήδηξαν πίσω στο φορτηγό και προχώρησαν.
«Αν αυτές οι τσάντες περιείχαν τσιγάρα, αυτοί οι άνδρες θα είχαν σκοτώσει όποιον τις άγγιζε» είπε ο άνδρας.
Οι άνθρωποι δεν καπνίζουν πλέον δημόσια στη Γάζα. Για όσους είναι αρκετά πλούσιοι, είναι ιδιωτική υπόθεση.
«Σίγουρα, όποιος καπνίζει ένα τσιγάρο που κοστίζει περισσότερα από 10 δολάρια νιώθει ντροπή να δείξει το πρόσωπό του στα παιδιά του ενώ καπνίζει, γνωρίζοντας ότι ο εθισμός του είναι μια ασθένεια» .
φσδασδφα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης