Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομολογία ΝΑΤΟ: Αδύνατο να αναπτύξουμε υπερηχητικούς πυραύλους τα επόμενα ... 20 χρόνια - Τεχνολογικό νεκροταφείο η Δύση

Ομολογία ΝΑΤΟ: Αδύνατο να αναπτύξουμε υπερηχητικούς πυραύλους τα επόμενα ... 20 χρόνια - Τεχνολογικό νεκροταφείο η Δύση
Τις σημαντικές τεχνολογικές ανεπάρκειες των ΗΠΑ και της Δύσης ανέπτυξε η αρμόδια αξιωματούχος του ΝΑΤΟ Kerstin Huber
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν επιχειρησιακά υπερηχητικά όπλα για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια, αν όχι περισσότερο, λόγω του σημαντικού τεχνολογικού χάσματος που χωρίζει τη Δύση -κυρίως- με τη Ρωσία, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Defense News.
Η Kerstin Huber, Εκτελεστική Διευθύντρια Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας Οχημάτων στον Οργανισμό Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, αποκάλυψε για το ζήτημα του εξοπλιστικού χάσματος στο Defense News ότι για τη διαδικασία ανάπτυξης όπλων, τα οποία είναι τώρα επιχειρησιακά στη Ρωσία και την Κίνα, η Δύση θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλες δύο ... δεκαετίες. 

1520114769094_1.png
Η Kerstin Huber, Εκτελεστική Διευθύντρια Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας Οχημάτων στον Οργανισμό Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της αμυντικής διάσκεψης Eurasatory 2024 στο Παρίσι, η Huber τόνισε στο Defense One ότι  το ΝΑΤΟ απέχει ακόμη δεκατίες από τη ρεαλιστική ανάπυξη τέτοιων εξοπλισμών, καθώς και ότι η παραγωγή τους τους οφείλει να γίνει συλλογικά από τα μέλη της Συμμαχίας και όχι μόνο από τις ΗΠΑ.
Τα υπερηχητικά όπλα πιάνουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου - δηλαδή πολύ πάνω από 3.000 μίλια την ώρα - και, σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, δίνουν δυνατότητες ελιγμών, - κάτι που τα καθιστά απίστευτα δύσκολο να αναχαιτιστούν κατά την πτήση τους.
Ανεβάζουν επίσης εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, προϋποθέτοντας έτσι τη χρήση εξελιγμένων κεραμικών και άλλων εκλεπτυσμένων υλικών, ιδιαίτερα απαιτητικών στον σχεδιασμό και την κατασκευή τους.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται μίλια πίσω από Ρωσία και Κίνα στην ... υπερηχητική κούρσα

Το 2023 το National Interest ανέδειξε γλαφυρά την αδυναμία των ΗΠΑ, όχι μόνο στην ανάπτυξη επιθετικών υπερηχητικών όπλων, αλλά και στην αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επειγόντως να αναπτύξουν επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες στο συγκεκριμένο πεδίο εξοπλισμών.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν δοκιμάσει και αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις και μετά βίας έχουν ... τεστάρει στο πεδίο τον πρώτο τους υπερηχητικό πύραυλο.
Η σχετική δοκιμή έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2022.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει κανένα ολοκληρωμένο υπερηχητικό σύστημα σε τελική μορφή μέχρι σήμερα και τα υπάρχοντα συστήματα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη ικανά να καταρρίψουν τα υπερηχητικά όπλα των αντιπάλων, αφήνοντας τις ΗΠΑ εξαιρετικά ευάλωτες αυτήν τη στιγμή, όπως σημείωσε η NI.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε τρεις «αποτυχημένες» δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων το 2021, σύμφωνα με το Defense News.
Σε μια μελέτη του 2023, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι πολλές αποτυχίες δοκιμών τα τελευταία χρόνια είχαν επιβραδύνει την πρόοδο της χώρας στην πορεία της προς την παραγωγή νέων όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης