Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ έκλεισε το κέντρο κράτησης όπου οι Παλαιστίνιοι αντιμετώπισαν φρικτές κακοποιήσεις – Συγκάλυψη στοιχείων καταγγέλλουν οργανώσεις

Το Ισραήλ έκλεισε το κέντρο κράτησης όπου οι Παλαιστίνιοι αντιμετώπισαν φρικτές κακοποιήσεις – Συγκάλυψη στοιχείων καταγγέλλουν οργανώσεις

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όλοι οι κρατούμενοι είτε θα εγκατασταθούν σε άλλες φυλακές

Σχετικά Άρθρα

Η απόφαση του Ισραήλ να κλείσει το διαβόητο κέντρο κράτησης Sde Τeiman έχει ως στόχο την αποφυγή λογοδοσίας και τη διαγραφή αποδεικτικών στοιχείων για τη φρικτή κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τον πολιορκημένο θύλακα της Γάζας.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε το σταδιακό κλείσιμο της εγκατάστασης στις 11 Ιουνίου μετά από καταδικαστικές αναφορές σε πολλά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσίευσαν ανατριχιαστικές αναφορές για βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο στρατιωτικό κέντρο κράτησης στην έρημο Νεγκέβ.
Η δημοσίευση των δελτίων ειδήσεων αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση, η οποία ήδη αντιμετωπίζει κατηγορίες για διοργάνωση «γενοκτονικού πολέμου» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την αντιστασιακή ομάδα της Hamas.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αναζήτησε επίσης απαντήσεις σχετικά με την κατάσταση των κρατουμένων ως απάντηση σε μια αναφορά που κατατέθηκε στις 23 Μαΐου από διάφορες ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ.
Η αναφορά ζητούσε το κλείσιμο της εγκατάστασης λόγω απάνθρωπων συνθηκών και σοβαρής κακομεταχείρισης που παραβίαζε τόσο το ισραηλινό όσο και το διεθνές δίκαιο.
Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όλοι οι κρατούμενοι είτε θα μετεγκατασταθούν σε άλλες φυλακές εντός του Ισραήλ είτε θα απελευθερωθούν στη Γάζα, σηματοδοτώντας μια στροφή προς τη χρήση του Sde Teiman μόνο για βραχυχρόνιες κρατήσεις.
Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης έχει στόχο να παρακάμψει τα αιτήματα για διαφάνεια και λογοδοσία σχετικά με την κακοποίηση κρατουμένων στο Sde Teiman.
Θεωρούν επίσης αυτή την κίνηση ως μια προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων που θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν μέσω μιας ενδελεχούς έρευνας.
«Η ισραηλινή κατοχή μπορεί να πιστεύει ότι με τη μεταφορά των κρατουμένων από τη φυλακή Sde Teiman σε άλλες φυλακές, θα απαλλαγεί από την πραγματική ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Sde Teiman», λέει ο Abdullah Al Zaghari, επικεφαλής της Εταιρείας Παλαιστινίων Κρατουμένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης