Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +1,03% - Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +1,03% - Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%
Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με οδηγό την τεχνολογία και ενώ οι επενδυτές σταθμίζουν την απόφαση της Bank of England να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 1,03%, στις 18.254 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,82%, στις 8.272 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.671 μον. με κέρδη 1,34%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIΒ διαμορφώθηκε στις 33.671 με αύξηση 1,37%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο περίπου 0,4%, με τους περισσότερους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.
Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας και των κατασκευών ηγήθηκαν των κερδών, και οι δύο με άνοδο άνω του 1%, ενώ οι μετοχές τροφίμων και ποτών υποχώρησαν κατά 0,6%.

Σταθερά τα επιτόκια από την BoE

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε με 7-2 να διατηρήσει το επιτόκιο στο 5,25%, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών για έβδομη συνεχή συνεδρίαση.
Τα δύο μέλη της επιτροπής θεώρησαν ότι ήταν σκόπιμο να μειωθεί το επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, γεγονός που θα το είχε φέρει στο 5,0%.
Ενώ η μέτρηση του πληθωρισμού στο 2% είναι ένα σημαντικό ορόσημο - ιδίως καθώς οι Βρετανοί πολιτικοί κάνουν αγώνα δρόμου για τις γενικές εκλογές σε μόλις δύο εβδομάδες - η πορεία αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας.

Νέα μείωση επιτοκίων από την Ελβετία


Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, συνεχίζοντας τις μειώσεις.
Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η SNB θα αποφάσιζε υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.
Ο πληθωρισμός της χώρας υποχώρησε ραγδαία στο 1,4% τον Μάιο μετά από άνοδο τον Απρίλιο και αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο ίδιο επίπεδο το 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της SNB.
Η ελβετική κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το εθνικό ΑΕΠ, θα φθάσει το 1,2% φέτος.
Προβλέπει στήριξη από τις εξαγωγές, αλλά συνεχιζόμενη πίεση από τη "χαμηλή χρησιμοποίηση του παραγωγικού δυναμικού στη βιομηχανική παραγωγή και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης", τα οποία είναι πιθανό να συγκρατήσουν τις επενδύσεις.
Σε σημείωμά τους στις 14 Ιουνίου, οι αναλυτές της Nomura είχαν χαρακτηρίσει μια πιθανή μείωση ως μια "λεπτότατα ισορροπημένη απόφαση" και είχαν επισημάνει ότι "η υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού έχει παραμείνει αδύναμη, γεγονός που είναι πιθανό να αυξήσει την εμπιστοσύνη της SNB ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο μέσο σημείο του στόχου της για τον πληθωρισμό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης