Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μείωση επιτοκίων από την SNB στην Ελβετία, κατά 0,25% στο 1,25%

Νέα μείωση επιτοκίων από την SNB στην Ελβετία, κατά 0,25% στο 1,25%
Ο πληθωρισμός της χώρας υποχώρησε ραγδαία στο 1,4% τον Μάιο
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, συνεχίζοντας τις μειώσεις, εν μέσω διαφοροποιήσεων στη νομισματική πολιτική ττων μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.
Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η SNB θα αποφάσιζε υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.
Η SNB ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που άνοιξε τον χορό των μειώσεων στα επιτόκια τον Μάρτιο του 2024.

Ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός της χώρας υποχώρησε ραγδαία στο 1,4% τον Μάιο μετά από άνοδο τον Απρίλιο και αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο ίδιο επίπεδο το 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της SNB.
Η ελβετική κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το εθνικό ΑΕΠ, θα φθάσει το 1,2% φέτος.
Προβλέπει στήριξη από τις εξαγωγές, αλλά συνεχιζόμενη πίεση από τη "χαμηλή χρησιμοποίηση του παραγωγικού δυναμικού στη βιομηχανική παραγωγή και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης", τα οποία είναι πιθανό να συγκρατήσουν τις επενδύσεις.
Σε σημείωμά τους στις 14 Ιουνίου, οι αναλυτές της Nomura είχαν χαρακτηρίσει μια πιθανή μείωση ως μια "λεπτότατα ισορροπημένη απόφαση" και είχαν επισημάνει ότι "η υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού έχει παραμείνει αδύναμη, γεγονός που είναι πιθανό να αυξήσει την εμπιστοσύνη της SNB ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο μέσο σημείο του στόχου της για τον πληθωρισμό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης