Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Ολλανδός Mark Rutte – Αρχίζει η θητεία του στις 2 Οκτωβρίου 2024

Νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Ολλανδός Mark Rutte – Αρχίζει η θητεία του στις 2 Οκτωβρίου 2024
Οι παρατηρητές πιστεύουν στον Rutte ότι θα είναι πολύ κοντά στον Trump, χάρη στην ικανότητά του να συνάπτει συμφωνίες με πολιτικούς διαφορετικών καταβολών, κερδίζοντας ακόμη και τις ΗΠΑ
Ο Mark Rutte θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφού και τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν ότι ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός θα διαδεχθεί τον Jens Stoltenberg.
Μετά από τις εγκρίσεις που έδωσαν τελικά η Ουγγαρία και η Σλοβακία την Τρίτη, η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Rutte την Πέμπτη, με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Klaus Iohannis να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ανώτατη θέση του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, ο Iohannis είπε ότι είχε ενημερώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Δύσκολη στιγμή

Ο Rutte θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή.
Η νέα του δουλειά θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα διαμορφώσουν τη μοίρα της στρατιωτικής συμμαχίας που έχει χρησιμεύσει ως η πιο επιτυχημένη αποτροπή της Ανατολικής Ευρώπης σε μια επιθετική Ρωσία.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει δεσμευτεί να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά απείλησε να μειώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί.
Ωστόσο, οι παρατηρητές πιστεύουν στον Rutte ότι θα είναι πολύ κοντά στον Trump, χάρη στην ικανότητά του να συνάπτει συμφωνίες με πολιτικούς διαφορετικών καταβολών, κερδίζοντας ακόμη και τις ΗΠΑ.
Παροιμιώδης ήταν ο έπαινος του τότε προέδρου: "Μου αρέσει αυτός ο τύπος!"
Η επιβεβαίωση του Rutte σημαίνει επίσης ότι το ζήτημα της διαδοχής έχει ξεκαθαριστεί πριν από τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθούν στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας.

Οι επικρίσεις

Η πορεία του Rutte για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ ήταν ένα μακρύ ταξίδι.
Είχε αρχίσει την εκστρατεία για τη θέση αυτή από τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο Rutte έχει επικριθεί ότι δεν είναι αρκετά ενεργός στην αναζήτηση υποστήριξης από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αμφισβήτησαν την υποστήριξή του πριν από το 2014 για το έργο του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας.
Ο Rutte επίσης απέτυχε συνεχώς να φέρει τις αμυντικές δαπάνες της Ολλανδίας στον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της 14χρονης πρωθυπουργίας του στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.
Η Ολλανδία αναμένεται τελικά να επιτύχει αυτόν τον στόχο φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ.
Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Iohannis έδειξε ότι ήθελε τη θέση σε καθυστερημένο στάδιο.
Όταν δήλωσε την υποψηφιότητά του τον Μάρτιο, τα δύο τρίτα όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ είχαν ήδη ταχθεί στο πλευρό του Rutte.
Καθ' όλη τη διάρκεια της τρίμηνης κούρσας του, ο Iohannis κατάφερε μόνο μία ψήφο μεταξύ των 32 συμμάχων - αυτή του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, ο οποίος ton χρησιμοποίησε για να εξασφαλίσει την εξαίρεση της Ουγγαρίας από τα καθήκοντα και τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Η επιλογή του Rutte ακολουθεί επίσης μια μακροχρόνια διαδικασία που παρατάθηκε τέσσερις φορές η θητεία του Stoltenberg.
Το 2017, οι σύμμαχοι επέλεξαν να παρατείνουν τη θητεία του γενικού γραμματέα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
Το 2019, μετέφεραν αυτή την ημερομηνία για τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια άλλη παράταση, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2023.
Τον περασμένο Ιούλιο έτος, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παρατείνουν τη θητεία του Stoltenberg ως γενικού γραμματέα κατά ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης