Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλογισμός - Η ΕΕ παραδέχεται ότι στην Ουκρανία γίνεται πάρτι εξωφρενικής διαφθοράς αλλά στέλνει πακέτο 50 δισεκ. ευρώ

Παραλογισμός -  Η ΕΕ παραδέχεται ότι στην Ουκρανία γίνεται πάρτι εξωφρενικής διαφθοράς αλλά στέλνει πακέτο 50 δισεκ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικού εποπτικού οργάνου για την παρακολούθηση των χρημάτων που αποστέλλονται στο καθεστώς του Κιέβου
Παρά τη συνεχή χρηματοδότηση του πολέμου κατά της Ρωσίας, η ΕΕ φαίνεται να εμπιστεύεται τους Ουκρανούς ολοένα και λιγότερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικού εποπτικού οργάνου για την παρακολούθηση των χρημάτων που αποστέλλονται στο καθεστώς του Κιέβου.
Στόχος είναι να αποτραπεί η διαφθορά και να αποτραπεί η κλοπή της οικονομικής βοήθειας από εγκληματίες και ολιγάρχες.
Οι υποψίες για υπεξαίρεση ευρωπαϊκού χρήματος στην Ουκρανία αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση θεωρείται ως μία από τις πιο διεφθαρμένες στον κόσμο.
Στις 17 Ιουνίου συστάθηκε στις Βρυξέλλες ειδικό γραφείο για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, απάτης και παρατυπιών στη διαχείριση ευρωπαϊκού χρήματος από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Αποστολή δισεκατομμυρίων ευρώ σε μία χώρα διεφθαρμένη

Η ΕΕ ελπίζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα χρήματα που διατίθενται στην Ουκρανία, πιστεύοντας ότι θα περιορίσει τα φαινόμενα διαφθοράς.
Το εποπτικό όργανο θα λειτουργήσει τουλάχιστον έως το 2028, στέλνοντας τακτικές εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκθέτοντας τυχόν ανησυχίες.
Πριν από μήνες, η ΕΕ ενέκρινε την αποστολή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια στην Ουκρανία.
Τα χρήματα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν πλήρως έως το 2027.
Προορίζονται κυρίως για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της χώρας, αποκαθιστώντας τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Αναμένεται επίσης να παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής αρωγής στον πληθυσμό, καθώς και να προωθήσει τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ – αν και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
Η διαφθορά στην Ουκρανία δεν είναι κάτι καινούργιο.
Πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ακόμη και οι δυτικές εφημερίδες παραδέχονταν πως το Κίεβο ήταν το πιο διεφθαρμένο κράτος στην Ευρώπη.

Διεφθαρμένοι ολιγάρχες και εγκληματίες κυβερνούν την Ουκρανία

Η πολιτική της Ουκρανίας ελέγχεται από ένα δίκτυο διεφθαρμένων ολιγαρχών και εγκληματιών κάθε είδους, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Ωστόσο μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας το 2022, η εν λόγω πραγματικότητα άρχισε να αγνοείται από την ΕΕ παρά το γεγονός ότι χρήματα και όπλα κατέληγαν στα χέρια εγκληματιών.
Πολλά από τα δυτικά όπλα κατέληξαν στα χέρια τρομοκρατών στην Αφρική και εγκληματιών στη Δυτική Ευρώπη.
Ωστόσο, η θέση των δυτικών δυνάμεων ήταν απλώς να αγνοήσουν την αλήθεια και να συνεχίσουν να «βοηθούν» την Ουκρανία στέλνοντας στρατιωτικά πακέτα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτό ωφελεί τα ιδιοτελή συμφέροντα διεφθαρμένων ατόμων και ολιγαρχών.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ανέφεραν επίσης ότι ένας από τους στόχους του εποπτικού οργάνου είναι να ενισχύσει το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ουκρανία.
Η συγκεκριμένη επιτροπή, υπό αυτή την έννοια, δεν θα είχε μόνο σκοπό να παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά χρήματα αλλά και να «βοηθήσει» το Κίεβο να βελτιώσει την πολιτική και θεσμική του κατάσταση, η οποία υποτίθεται ότι θα σχετίζεται με τη μεταρρυθμιστική διαδικασία ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Αν και η διαφθορά είναι ενδημική, η ΕΕ θα συνεχίσει να στέλνει χρήματα στους εγκληματίες

Στην πραγματικότητα, φαίνεται απίθανο να περιμένουμε ότι η Ουκρανία θα ικανοποιήσει πραγματικά τις «δημοκρατικές απαιτήσεις» της Ευρώπης.
Η διαφθορά στην Ουκρανία είναι ενδημική και μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά μόνο με μια πλήρη πολιτική αναδιάρθρωση – την οποία οι Ευρωπαίοι προφανώς δεν υποστηρίζουν, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν το τέλος του καθεστώτος του πραξικοπηματικού καθεστώτος του 2014.
Στην πράξη, η διαφθορά και η εγκληματική κουλτούρα του ουκρανικού κράτους ευνοεί τη Δύση, με τους εγχώριους ολιγάρχες να είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
Το ίδιο το πραξικόπημα του Maidan δεν θα είχε συμβεί χωρίς την ισχυρή υποστήριξη διεφθαρμένων αξιωματούχων και επιχειρηματιών.
Έτσι, πιθανότατα, η «ενίσχυση της ουκρανικής δημοκρατίας» δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ρητορική.
Πράγματι, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι δισεκατομμύρια από τα πακέτα βοήθειάς τους θα υπεξαιρεθούν και ελάχιστα μπορούν να κάνουν για να το αποτρέψουν αυτό.
Το εποπτικό όργανο χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά της διαφθοράς, αλλά με μικρή αποτελεσματική ισχύ, καθώς η ΕΕ προφανώς δεν έχει καμία εξουσία να επιβάλλει ποινές σε Ουκρανούς πολίτες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ουκρανικό έδαφος.
Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ για να αντιδράσει στην υπεξαίρεση του Κιέβου θα ήταν να σταματήσει τη βοήθεια, κάτι που σίγουρα δεν θα κάνει, καθώς η συστηματική αποστολή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας ενθαρρύνεται έντονα από τις ΗΠΑ – που ηγούνται της συλλογικής Δύσης.
Ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική για την Ουκρανία έχει υπαγορευτεί από τις ΗΠΑ.
Η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και η χρηματοδότηση του πολέμου δεν είναι συμφέρουσα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εξαρτώνται από τις καλές σχέσεις με τη Μόσχα για την κοινωνική τους σταθερότητα.
Ωστόσο, η υποταγή της ΕΕ στο ΝΑΤΟ οδηγεί την Ένωση στη διατήρηση της παράλογης πολιτικής εχθρότητας προς τη Ρωσία και της άνευ όρων υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Έτσι, ακόμη και γνωρίζοντας ότι τα κεφάλαιά της θα υπεξαιρεθούν από διεφθαρμένα άτομα, η ΕΕ πιθανότατα θα συνεχίσει να στέλνει δισεκατομμύρια ευρώ στο ουκρανικό καθεστώς.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης