Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Handelsblatt βάζει φωτιά στη Γερμανία: Η μυστική συμφωνία με ΗΠΑ για Nord Stream – 2, η «ανοησία Scholz» και ... ο Trump

H Handelsblatt βάζει φωτιά στη Γερμανία: Η μυστική συμφωνία με ΗΠΑ για Nord Stream – 2, η «ανοησία Scholz» και ... ο Trump
Ο Scholz «όχι μόνο ήταν υπέρ του αγωγού αλλά για χρόνια τον υποστήριζε ενεργά» και «μέσω μιας αμφίβολης συμφωνίας προσπάθησε να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από κυρώσεις κατά του Nord Stream»
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σκόπευε να συνάψει μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για να αποτρέψει την Ουάσιγκτον από την επιβολή κυρώσεων κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, αποκαλύπτει η εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Scholz «όχι μόνο ενέκρινε τον αγωγό αλλά για χρόνια τον υποστήριζε ενεργά» και «μέσω μιας αμφίβολης συμφωνίας προσπάθησε να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από κυρώσεις κατά του Nord Stream».
«Είναι επιβεβαιωμένο ότι ο Scholz προσπάθησε επανειλημμένα να επηρεάσει την αμερικανική διοίκηση υπό τον πρόεδρο Donald Trump κυρίως τον ομόλογό του, Αμερικανό υπουργό Steven Mnuchin καθώς ο τελευταίος ήταν υπεύθυνος για τις κυρώσεις», γράφει η εφημερίδα.
Το καλοκαίρι του 2020, ο Scholz του έστειλε επιστολή και προσφέρθηκε να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον γερμανικό προϋπολογισμό για την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη βόρεια Γερμανία.

Trump: Ανόητη η πρόταση Scholz

«Η προϋπόθεση ήταν η Ουάσιγκτον να άρει τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2», αναφέρει το άρθρο της Handelsblatt.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Trump απέρριψε σθεναρά την πρόταση ως «ανοησία».
Το άρθρο υποστηρίζει επίσης ότι οι άλλοι υποστηρικτές του αγωγού ήταν ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier και η πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία Manuela Schwesig.

Η Merkel υποστήριξε ενεργά τον Nord Stream – 2

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung η πρώην καγκελάριος Angela Merkel και ο Scholz υποστήριξαν σθεναρά τον Nord Stream 2 και τον υπερασπίστηκαν από την κριτική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η εφημερίδα είχε την ευκαιρία να δει χιλιάδες σελίδες εγγράφων από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων σημειώματα για τον Scholz και τον υπουργό Εξωτερικών Sigmar Gabriel αναφορές για τη Merkel και μυστικές αποστολές πρεσβειών.
Ο Nord Stream - 2 θα αύξανε την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας.
Το έργο ολοκληρώθηκε πλήρως αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
Ο Nord Stream – 2 πάγωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2022, αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις λαϊκές δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk.

Το σαμποτάζ

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Nord Stream AG ανέφερε άνευ προηγουμένου ζημιά που προκλήθηκε μια μέρα νωρίτερα σε τρεις σειρές των υπεράκτιων αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2.
Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν δύο εκρήξεις στις υπεράκτιες διαδρομές των αγωγών στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η Ρωσική Γενική Εισαγγελία κίνησε ποινική δίωξη για μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας μετά την καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου.
Μετά από αυτή την πράξη δολιοφθοράς στη Βαλτική Θάλασσα, θεωρητικά, μόνο μια σειρά Nord Stream-2 μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.
Προς το παρόν, η γερμανική ρυθμιστική αρχή δεν έχει καμία πρόθεση να εγκρίνει την επαναλειτουργία του έργου.
scholz.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης