Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κυβέρνηση της Πολωνίας επιβάλλει πρόστιμα σε νοσοκομεία που αρνούνται να προβούν σε αμβλώσεις – Αντιδράσεις από Πολωνούς πατριώτες

Η κυβέρνηση της Πολωνίας επιβάλλει πρόστιμα σε νοσοκομεία που αρνούνται να προβούν σε αμβλώσεις – Αντιδράσεις από Πολωνούς πατριώτες

Μάχη ιδεών με τη νέα κυβέρνηση

Σχετικά Άρθρα

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στην Πολωνία που αρνούνται να προβούν σε αμβλώσεις ενδέχεται να χάσουν έως και το 2% της κρατικής τους χρηματοδότησης βάσει των νέων μέτρων από την αριστεροφιλελεύθερη πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.
Οι κινήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αποδυναμώσουν τη νομοθεσία του 2021 που ενισχύει τους κανόνες για τις ιατρικές αμβλώσεις.
Οι γρήγοροι νέοι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού εισήχθησαν βιαστικά από το πολωνικό κοινοβούλιο (Sejm).
Το πρώτο πρόστιμο οδήγησε τις αρχές να επιδιώξουν νομική νομοθεσία εναντίον πολλών κέντρων υγείας που αρνήθηκαν μια γυναίκα που υποβαλλόταν σε ψυχιατρική φροντίδα να κάνει έκτρωση.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, η άμβλωση περιορίζεται εκτός από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και απειλών για την υγεία της μητέρας—συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας.
Το ζήτημα θεωρείται πολιτικό εργαλείο με το οποίο η νέα προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να αναιρέσει την κληρονομιά του συντηρητικού προκατόχου της Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Αντιδρούν οι Πατριώτες Πολωνοί

Ανταποκρινόμενοι στις προσπάθειες διευκόλυνσης της πρόσβασης στην άμβλωση, δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί Καθολικοί συγκεντρώθηκαν σε εθνικό επίπεδο την Κυριακή, προειδοποιώντας κατά των «αμβλώσεων «κατ' απαίτηση», επιθέσεων στην ταυτότητα του γάμου και της οικογένειας, της ηθικής διαφθοράς των παιδιών, της αφαίρεσης της κυριαρχίας μας».
Τόσο η άμβλωση όσο και ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι βασικοί στόχοι πολιτικής της αμφιλεγόμενης κυβέρνησης καθώς εμπλέκεται σε μια σκληρή εσωτερική πάλη εξουσίας με θεσμικά απομεινάρια του παλιού συντηρητικού κατεστημένου, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση πολλών νομοθετών νωρίτερα αυτό το έτος.
Προηγούμενες προσπάθειες το 2020 για την προστασία των δικαιωμάτων του αγέννητου από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του PiS είχαν ως αποτέλεσμα επίθεση υπό την ηγεσία ΜΚΟ στο ήθος της χώρας υπέρ της ζωής.
Η εισαγωγή της άμβλωσης κατά παραγγελία είναι ένα βασικό συμβολικό συστατικό της «πορείας προς τον νεωτερισμό» της Πολωνίας, σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση.
Συνολικά 161 νόμιμες αμβλώσεις έγιναν στην Πολωνία το 2022.
Η νέα κυβέρνηση έχει επίσης διαβρώσει τη λεγόμενη «ρήτρα συνείδησης» που δίνει στους γιατρούς μια ηθική εξαίρεση από την πραγματοποίηση άμβλωσης.
Η προσπάθεια για την απελευθέρωση των αμβλώσεων ηγείται του κόμματος της Αριστεράς (Lewica) στην κυβέρνηση συνασπισμού του Tusk.
Έχει την ηθική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο, το οποίο αποφάσισε υπέρ της μεγαλύτερης πρόσβασης στις αμβλώσεις - και των δικαιωμάτων LGBT - τον Δεκέμβριο.
Παρά τις ενδείξεις ότι το PiS σταθεροποιεί την εκλογική του βάση και το εθνικιστικό Κόμμα Συνομοσπονδίας βρίσκεται στην τρίτη θέση, ο Tusk και το κόμμα του Civic Platform εδραίωσαν την πολιτική τους κυριαρχία στις ευρωπαϊκές εκλογές αυτού του μήνα.
Συμπτωματικά, οι Βρυξέλλες έθαψαν στρατηγικά το «κράτος δικαίου» τους εναντίον της Πολωνίας, ξεκλειδώνοντας 137 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για μια συμμορφούμενη πλέον φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης