Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μυστηριώδη σχέδια της Κίνας έρχονται στην επιφάνεια - Η μεγαλύτερη νομισματική στροφή των τελευταίων ετών

Τα μυστηριώδη σχέδια της Κίνας έρχονται στην επιφάνεια - Η μεγαλύτερη νομισματική στροφή των τελευταίων ετών
H PBOC εξετάζει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ως έναν τρόπο ρύθμισης της ρευστότητας
Όλα ξεκίνησαν με μια αινιγματική φράση του προέδρου Xi Jinping η οποία ήταν θαμμένη σε ένα βιβλίο 172 σελίδων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τρεις μήνες αργότερα, τα σχέδια για τη μεγαλύτερη ενδεχομένως αλλαγή των τελευταίων ετών στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα ασκεί τη νομισματική πολιτική αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, σημειώνει το Bloomberg.

Τι αλλάζει στη διαπραγμάτευση ομολόγων

Ο Pan Gongsheng, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, έστειλε την Τετάρτη το σαφές μήνυμα ότι η νομισματική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ως έναν τρόπο ρύθμισης της ρευστότητας.
Η PBOC μελετά την εφαρμογή με το υπουργείο Οικονομικών και θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, δήλωσε σε ομιλία του.
Η κίνηση ανταποκρίνεται στην οδηγία του Xi να "εμπλουτίσει την εργαλειοθήκη της νομισματικής πολιτικής" και να "αυξήσει σταδιακά την αγορά και την πώληση κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο των πράξεων ανοικτής αγοράς της κεντρικής τράπεζας" σε μια ομιλία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης οικονομικής πολιτικής πέρυσι, η οποία δημοσιοποιήθηκε μόνο στο βιβλίο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.
Η PBOC εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να περιορίσει τον διάδρομο επιτοκίων εντός του οποίου επιτρέπεται να κυμαίνονται τα επιτόκια της αγοράς, για να σηματοδοτήσει έναν σαφέστερο στόχο πολιτικής.

Μεταρρύθμιση

"Οι αναφορές υποδηλώνουν σαφώς μια μεταρρύθμιση στους στόχους και τα μέσα της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Xing Zhaopeng, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής για την Κίνα στην Australia & New Zealand Banking Group. Θα είναι η "μεγαλύτερη μεταρρύθμιση" από το 2014, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εισαγωγή του MLF για τη διοχέτευση χρημάτων στις εμπορικές και πολιτικές τράπεζες.
Οι όποιες αλλαγές θα χρειαστούν χρόνο και θα έχουν σταδιακό αντίκτυπο στις αγορές, ανέφερε ο Xing σε έκθεσή του, σημειώνοντας την ανάγκη το σύστημα επιτοκίων της Κίνας να βασίζεται περισσότερο στις δυνάμεις της αγοράς και όχι να καθορίζεται από τις αρχές.
Η διαπραγμάτευση ομολόγων θα δώσει στην PBOC ένα νέο εργαλείο που θεωρείται πιο αποτελεσματικό στη διαχείριση της ρευστότητας από τα τρέχοντα μέσα, επειδή επηρεάζει ένα ευρύτερο φάσμα συμμετεχόντων στην αγορά.
Θα ενίσχυε επίσης την ικανότητα της τράπεζας να βοηθήσει την κυβέρνηση να αντλήσει χρήματα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και άλλων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας.
Αυτό είναι αναγκαίο τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς τα οικονομικά των τοπικών αρχών πιέζονται όλο και περισσότερο, περιορίζοντας την ικανότητά τους να βοηθήσουν μια οικονομία που δοκιμάζεται από τον αποπληθωρισμό και την πτώση της αγοράς ακινήτων.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η PBOC εισήγαγε χρήματα στην οικονομία κυρίως μειώνοντας το ποσό των μετρητών που απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν σε αποθεματικό. Με την αναλογία αυτή να πλησιάζει το τεκμαιρόμενο ελάχιστο επίπεδο του 5%, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να διατηρήσουν άφθονη ρευστότητα για να ενθαρρύνουν τον δανεισμό, η κεντρική τράπεζα έχει όλο και περισσότερους λόγους να βρει νέα εργαλεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης