Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φοβούνται» τον Mario Draghi οι ΗΠΑ - Είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από το οικονομικό τέλμα

«Φοβούνται» τον Mario Draghi οι ΗΠΑ - Είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από το οικονομικό τέλμα
Ο άνθρωπος που έσωσε το ευρώ έχει στόχο να αντιμετωπίσει την Κίνα - και τις Η.Π.Α.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ετοιμάζεται να εκδώσει μια σαρωτική έκθεση για την οικονομική ανταγωνιστικότητα.
Κανονικά, μια λευκή βίβλος από έναν Ιταλό τεχνοκράτη που συνιστά αλλαγές πολιτικής σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα τύγχανε ιδιαίτερης προσοχής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Αλλά ο Mario Draghi δεν είναι οποιοσδήποτε Ευρωπαίος και αυτή δεν είναι μια οποιοδήποτε έκθεση.
Σε λίγες εβδομάδες, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα όραμα για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητά της και να παραμείνει ανταγωνιστική σε μια «ολοένα και πιο ακραία» παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του Politico, θα παρουσιάζει ολοκληρωμένα εργαλεία πολιτικής για την επιτάχυνση της καινοτομίας.
«Άλλες περιοχές δεν παίζουν πλέον με τους κανόνες και επεξεργάζονται ενεργά πολιτικές για να ενισχύσουν την ανταγωνιστική μας θέση», είπε ο Draghi σε μια ομιλία του σε Ευρωπαίους συμπολίτες του πρόσφατα — ένας πρόλογος στην έκθεσή του.
Η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει μια δική της βιομηχανική πολιτική, υποστήριξε — κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερες επιδοτήσεις και περισσότερους δασμούς, περισσότερη ενοποίηση σε ορισμένους τομείς για να δημιουργηθούν μεγαλύτερες, πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως. και καλύτερος συντονισμός πολιτικών στις χώρες που απαρτίζουν το μπλοκ.
Ουσιαστικά, στενότερη οικονομική ολοκλήρωση εντός της ΕΕ και ελαφρώς λιγότερη εκτός αυτής.
Η Ουάσιγκτον πρέπει να τα λάβει υπόψη αυτά.

Φοβούνται τον «Super Mario» οι ΗΠΑ;

Ο «Super Mario» που πιστώνεται ότι έσωσε το ευρώ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια βοήθησε στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Ιταλίας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός στον απόηχο της πανδημίας, είναι μια ασυνήθιστα σεβαστή προσωπικότητα στην Ευρώπη και ένας σπάνιος ηγέτης που έχει σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να ξεπεράσει τη φραξιονιστική πολιτική (δεν έχει κομματικό προσανατολισμό).
Το Politico ρώτησε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το πόσο θα πρέπει να ενδιαφέρονται οι άνθρωποι στις ΗΠΑ για την έκθεση του Draghi, την οποία συντάσσει ο εκπαιδευμένος στο MIT οικονομολόγος κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - του πιο ισχυρού διοικητικού οργάνου της ΕΕ.
«Το πόσο πρέπει να προσέξει η Ουάσιγκτον εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον βαθμό στον οποίο η Ευρώπη δώσει προσοχή σε αυτό», απάντησε ο αξιωματούχος.
«Νομίζω ότι υπάρχει λόγος που κάποιος στο ύψος του Μάριο Draghi συμφώνησε να το γράψει».
Ο λόγος είναι ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί να συνεργαστούν γραφειοκράτες, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες για να συμβούν.
Χωρίς μια ώθηση από κάποιον όπως ο Draghi, οποιεσδήποτε ευρείας κλίμακας οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να είναι νεκρές από την αρχή τους..
«Θα πρέπει να πείσει τους αρχηγούς κρατών και τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρώπης με τη δύναμη των επιχειρημάτων», είπε ο Sander Tordoir, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης και εργάστηκε στο παρελθόν στην ΕΚΤ κατά τη θητεία του Draghi ως επικεφαλής του.
«Πιστεύω ότι αυτός ήταν ουσιαστικά ο λόγος που ρωτήθηκε».
Το πρόσωπο που γνωρίζει τη σύνταξη της έκθεσής του είπε ότι θα αξιολογήσει τις αδυναμίες στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με στόχο περισσότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, μια εμπορική πολιτική που μειώνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους για το μπλοκ και την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας, μεταξύ άλλων συστάσεων.
Εάν η ώθηση του Draghi είναι επιτυχής, τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να κλονίσουν περαιτέρω τη διατλαντική σχέση σε μια εποχή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν πιο ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, να προσελκύσουν επενδύσεις και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.
Φυσικά, η Κίνα φαίνεται μεγαλύτερη σε αυτή τη συζήτηση, με το Πεκίνο να αυξάνει τις επιδοτήσεις σε κάθε είδους αγαθά (μια απάντηση, ίσως, στην υψηλή ανεργία των νέων) και να πλημμυρίζει τις παγκόσμιες αγορές με την παραγωγή της.
Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στη G7 συμφώνησαν από κοινού να αντιμετωπίσουν την Κίνα για αυτήν την πλεονάζουσα ικανότητα.
Όμως, ενώ οι συζητήσεις πολιτικής των ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί κεντρικά στην απειλή από την Κίνα, η Ευρώπη παρακινείται σε δράση όχι μόνο από το Πεκίνο αλλά και από την Ουάσιγκτον.
Στην ομιλία του, ο Draghi ανέφερε διαδοχικά την Κίνα και μετά τις ΗΠΑ, όπου επεσήμανε τη «βιομηχανική πολιτική μεγάλης κλίμακας» και τον «προστατευτισμό».
Ο Tordoir είπε ότι αυτό έμοιαζε περισσότερο με ρητορικό εργαλείο παρά μια προσπάθεια εξίσωσης των δύο.
Αλλά οι ΗΠΑ είναι μέρος αυτού που εμψυχώνει τη συζήτηση, πρόσθεσε.
«Δεν είναι τόσο πολύ που οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τον αμερικανικό οικονομικό εθνικισμό – ανησυχούν γι’ αυτό – αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι για την υπεραπόδοση της Αμερικής και το πώς έχουμε μείνει πίσω», είπε.

Εκλογικές ισορροπίες

Στη χειρότερη περίπτωση, οι βιομηχανικές πολιτικές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ που στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολλαπλούς σκοπούς και να κάνουν την όλη προσπάθεια πιο δαπανηρή και για τις δύο πλευρές.
Η προοπτική της επανεκλογής του πρώην προέδρου Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ διαφαίνεται επίσης στην ευρωπαϊκή συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της πρότασής του για γενικούς δασμούς 10%, που θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερη απόκλιση στις πολιτικές.
Αλλά οι παγκόσμιες διασυνδέσεις δεν θα εξαφανιστούν απλώς.
«Παρ' όλα αυτά που λέγονται για το πώς θα μπορούσαμε να ζούμε σε έναν πιο κατακερματισμένο κόσμο, με πολλές κουβέντες για τον επαναπροσανατολισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα υπόλοιπα, είναι πιθανό να υπάρχει ακόμα μια αρκετά ισχυρή παγκόσμια αγορά για αγαθά, υπηρεσίες, εργασία και ιδέες », δήλωσε ο Geoffrey Okamoto, της Goldman Sachs, ο οποίος ήταν κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών επί Trump.
«Εάν η Ευρώπη ακολουθούσε αυτό το μονοπάτι, θα μπορούσατε να την δείτε να γίνεται μια πιο ενεργή συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με το εάν τα πράγματα που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επαρκή», δήλωσε ο Okamoto, ο οποίος ήταν επίσης ο Νο. 2 αξιωματούχος στο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προς το παρόν, υπάρχει κάποιος συντονισμός διηπειρωτικών πολιτικών.
Η απογοήτευση επικράτησε στην Ευρώπη αφού το Κογκρέσο ενέκρινε μια σειρά από πρωτοβουλίες για το κλίμα (στον νόμο με περίεργο τίτλο «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού»), με στόχο να προσελκύσουν επενδύσεις καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι που ανησυχούν για απώλεια μεριδίου αγοράς.
Η κυβέρνηση Biden εργάστηκε έκτοτε για να αντιμετωπίσει τις πιο έντονες ανησυχίες τους, διευκρινίζοντας ότι τα ηλεκτρικά οχήματα ξένης κατασκευής θα μπορούσαν να δικαιούνται έκπτωση φόρου που παρέχεται από τον IRA για εμπορικά μισθωμένα αυτοκίνητα καθαρής ενέργειας.
Αλλά αυτός ο νόμος, μαζί με τις ομοσπονδιακές δαπάνες για την ενίσχυση της εγχώριας κατασκευής ημιαγωγών, τράβηξαν την προσοχή της Ευρώπης.
Το επόμενο έτος, η ΕΕ θα επανεξετάσει τους κανόνες της για τις επιδοτήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για πιο συντονισμένη βιομηχανική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης