Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των κεντρικών τραπεζών - Ο DAX -0,6%

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των κεντρικών τραπεζών - Ο DAX -0,6%
Οι επενδυτές παρακολουθούν ένα πλήθος αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών
Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν ένα πλήθος αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και δημοσιεύσεων στοιχείων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,3%, αν και οι κινήσεις των τομέων ήταν υποτονικές.
Οι μετοχές του λιανικού εμπορίου και της τεχνολογίας ηγήθηκαν των απωλειών, αμφότερες με πτώση 0,5%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,38%, στις 18.185 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,42%, στις 8.237 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.628 μον. με απώλειες 0,56%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIΒ διαμορφώθηκε στις 33.308 με πτώση 1,09%.

δ_13.JPG
Πολιτικές εξελίξεις

Οι αγορές έχουν αποτινάξει μεγάλο μέρος της αρνητικότητας της περασμένης εβδομάδας, αφού τα λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν ισχυρά κέρδη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Α
Ακόμη και ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας οδεύει προς εβδομαδιαίο κέρδος, αν και το ευρώ παραμένει σε ύφεση, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια πιθανή νίκη της ακροδεξιάς στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Η μεταβλητότητα των δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνει ότι οι traders βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο μεγάλων νομισματικών κινήσεων που προέρχονται από τη Γαλλία απ' ό,τι για τη βρετανική λίρα ως αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Reuters.

Κεντρικές τράπεζες

Η προσοχή αυτή την εβδομάδα στράφηκε στη δράση των κεντρικών τραπεζών, καθώς η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,25%.
Η SNB έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου τον Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλό 16 ετών του 5,25%.

Εμπόδια στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Οι flash δείκτες PMI για τον Ιούνιο ενισχύουν το γεγονός ότι υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την ισχύ της κυκλικής ανάκαμψης της ευρωζώνης το 2024, σύμφωνα με την Oxford Economics.
O σύνθετος δείκτης υποχώρησε στο 50,8, αν και παραμένει σε ανάπτυξη.
Παρά την επιβράδυνση, οι υπηρεσίες παραμένουν ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης, καθώς η συρρίκνωση της μεταποιητικής παραγωγής επιδεινώθηκε.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα σημειώσει άλλη μια μέτρια επέκταση το β' τρίμηνο, αλλά οι σημερινοί δείκτες PMI ενέχουν έναν ελαφρύ καθοδικό κίνδυνο να μην ανακάμψει η αναπτυξιακή δυναμική», σημειώνουν οι αναλυτές.

Επιδείνωση σε Γερμανία, Γαλλία

Οι δείκτες PMI υποχώρησαν στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης τον Ιούνιο.
Ο σύνθετος δείκτης της Γερμανίας παραμένει σε αναπτυξιακό έδαφος, αλλά η οικονομική της ανάκαμψη φαίνεται να έχασε κάποια ισχύ τον Ιούνιο.
Η πτώση της μεταποιητικής παραγωγής έγινε πολύ χειρότερη, ανακόπτοντας την ανάκαμψη που σημειώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, αν και τα σκληρά στοιχεία υψηλής συχνότητας για τη βιομηχανία παραμένουν ισχυρότερα από ό,τι υποδηλώνουν οι δείκτες PMI.
Στη Γαλλία, ο δείκτης PMI σημείωσε νέα πτώση τον Ιούνιο, μετά από μια κακή μέτρηση ήδη τον Μάιο.
Τόσο ο δείκτης μεταποίησης όσο και ο δείκτης υπηρεσιών υποδηλώνουν συρρίκνωση της παραγωγής, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επηρεάστηκε αρνητικά από τις αβεβαιότητες που συνδέονται με τις επερχόμενες εκλογές.
Οι δείκτες PMI τείνουν να υπερεκτιμούν τη γαλλική οικονομική αδυναμία εδώ και καιρό, αλλά αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομική δυναμική της Γαλλίας είναι στην καλύτερη περίπτωση χλιαρή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης