Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «έξυπνο χρήμα» της Wall Street περιμένει το… Trumpflation – Τι βλέπουν για τις εκλογές των ΗΠΑ

Το «έξυπνο χρήμα» της Wall Street περιμένει το… Trumpflation – Τι βλέπουν για τις εκλογές των ΗΠΑ
Ο Trump πιστεύει επίσης ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να έχει περισσότερο έλεγχο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μια προοπτική που θα ανησυχούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές αν συμβεί ποτέ
Ο μέσος πληθωρισμός όταν ήταν πρόεδρος ο Donald Trump ήταν 1,9%.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Joe Biden, ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 5,4%.
Και μόνο αυτή η διαφορά οδηγεί πολλούς ψηφοφόρους να σκέφτονται τον Biden ως την αιτία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ορισμένοι εξέχοντες επενδυτές πιστεύουν ότι ο μελλοντικός πληθωρισμός θα είναι χειρότερος εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές του 2024 παρά εάν κερδίσει ο Biden.
Σε μια ανάλυση της 18ης Ιουνίου, η Goldman Sachs υποστήριξε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν χρυσό εάν ανησυχούν για τον πληθωριστικό αντίκτυπο της οικονομικής ατζέντας του Trump, εάν γίνει πρόεδρος.
«Βλέπουμε την αξία στις θέσεις long χρυσού ως αντιστάθμιση πληθωρισμού από γεωπολιτικό σοκ, συμπεριλαμβανομένων των δασμών, του κινδύνου καθυστερημένης απάντησης της Fed και των φόβων για χρέος», γράφουν οι αναλυτές της Goldman.
Αν και δεν το προσδιόρισαν ως την ατζέντα του Trump, αυτά τα τρία πιθανά σοκ αποτελούν σαφή αναφορά στις οικονομικές πολιτικές που ο Trump προωθεί.
Ο Trump θέλει να επιβάλει νέο δασμό 60% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και δασμό 10% σε όλες τις άλλες εισαγωγές.
Δεδομένου ότι οι δασμοί είναι φόροι που πληρώνουν οι Αμερικανοί, αυτό θα αύξανε το κόστος μιας τυπικής οικογένειας κατά 1.700 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics.
Οι αγοραστές θα ξόδευαν περισσότερα για τα ίδια πράγματα, που είναι βασικά ο πληθωρισμός.

Ο καταλύτης της Fed

Ο Trump πιστεύει επίσης ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να έχει περισσότερο έλεγχο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μια προοπτική που θα ανησυχούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές αν συμβεί ποτέ.
Η Fed έχει αρκετά σκληρή δουλειά καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τον πληθωρισμό και την απασχόληση στα βέλτιστα επίπεδα και η πολιτική παρέμβαση από τον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να το κάνει πολύ πιο δύσκολο.
Ο Trump ειδικότερα πίεσε τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, παρόλο που ο κανόνας για τη μείωση του πληθωρισμού είναι η αύξηση των επιτοκίων για να επιβραδύνει την οικονομία.
Εάν ο Trump κέρδιζε μια δεύτερη θητεία και προσπαθούσε να επιβάλει τη δική του ατζέντα στη Fed, θα μπορούσε εύκολα να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία των ΗΠΑ.
Ο Trump θέλει επίσης να επεκτείνει ένα σύνολο φορολογικών περικοπών από το 2017 που πρόκειται να λήξουν στα τέλη του 2025.
Αυτό θα αυξήσει το εθνικό χρέος κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι για το οποίο ο Trump δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται.
Αλλά οι αγορές το κάνουν.
Σε κάποιο σημείο, τα υπερβολικά ποσά χρέους που πλημμυρίζουν την αγορά μετατρέπονται σε «εκτύπωση χρημάτων».
Αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Τα σενάρια

Παρόλο που υπάρχουν δύο σημαντικοί υποψήφιοι, υπάρχουν τέσσερα πιθανά αποτελέσματα για τις εκλογές του 2024.
Ο Trump ή ο Biden θα μπορούσαν να κερδίσουν ο καθένας με το κόμμα τους να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου ή θα μπορούσαν να κερδίσουν με ένα διχασμένο Κογκρέσο.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος μπορεί να εκμεταλλευτεί τον έλεγχο του κόμματός του στο Κογκρέσο για να επιδιώξει μια κομματική ατζέντα.
Εάν το κόμμα της αντιπολίτευσης ελέγχει τουλάχιστον ένα σώμα του Κογκρέσου, μπορεί να εμποδίσει πολλές από τις προτιμώμενες πολιτικές του προέδρου.
Αλλά αν οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο, προσέξτε.
«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό φαίνονται μεγαλύτεροι κάτω από μια σάρωση των Ρεπουμπλικανών», συμβουλεύει η Goldman.
Εκτός από τους υψηλότερους δασμούς και τις περισσότερες επιθέσεις της Fed υπό τον Trump, η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι μια καταστολή της μετανάστευσης από τον Trump θα μπορούσε να περιορίσει το εργατικό δυναμικό, να επιδεινώσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένους κλάδους, να τροφοδοτήσει υψηλότερους μισθούς και να ωθήσει τις τιμές.
Μια άλλη πρόσφατη ανάλυση της Moody's Analytics καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα για την οικονομία κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας Trump.
«Οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν σύμφωνα με το σενάριο του Ρεπουμπλικανικού Sweep έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο πληθωρισμό και ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη», διαπίστωσε η Moody's Analytics.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή οι νέοι δασμοί στις εισαγωγές και η λιγότερη μετανάστευση υπό τον Trump θα αναγκάσουν τις τιμές να ανέβουν και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη.
Σε μια ανάλυση του Μαΐου, η Oxford Economics διαπίστωσε ότι οι νέοι δασμοί και άλλες πολιτικές του Trump θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από ό,τι θα ήταν χωρίς αυτές τις προσπάθειες.
Οι πληθωριστικές πολιτικές Trump θα μπορούσαν επίσης να αναγκάσουν τη Fed να σταματήσει τη μείωση των επιτοκίων και ίσως ακόμη και να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να αποτρέψει νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Αυτό πιθανότατα θα εξοργίσει τον Trump και πιθανώς θα τον αναγκάσει να προσπαθήσει να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Fed Jay Powell, ο διορισμός του οποίου διαρκεί μέχρι το 2026.

Τι θα έφερνε μια δεύτερη θητεία

Οι ψηφοφόροι που σκέφτονται την προεδρία του Trump ως εποχή χαμηλού πληθωρισμού μπορεί να αναρωτιούνται πώς μια δεύτερη θητεία θα μπορούσε να είναι τόσο διαφορετική.
Η απάντηση είναι ότι η πανδημία του COVID και τα γεωπολιτικά γεγονότα όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν μεταμορφώσει την οικονομία και άφησαν πολύ λιγότερα περιθώρια λάθους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη «επανασυντηρούν» τώρα τις αλυσίδες εφοδιασμού για βασικές κατηγορίες αγαθών, γεγονός που θα πρέπει να κάνει τις προμήθειες λιγότερο ευάλωτες σε κραδασμούς αλλά και να αυξήσει το κόστος.
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού για μεγάλο μέρος της τελευταίας τριετίας έχουν ωθήσει τους μισθούς προς τα πάνω, ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στις υψηλότερες τιμές.
Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι επίσης πολύ πιο σφιχτές από ό,τι πριν από τον COVID.
Τότε, οι Αμερικανοί και τα πετρελαϊκά έθνη του ΟΠΕΚ ανταγωνίζονταν για μερίδιο αγοράς υπερπροσθέτοντας βασικά την αγορά.
Αυτό κράτησε τις τιμές χαμηλά.
Αλλά η πτώση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του COVID οδήγησε σε τεράστιες απώλειες και νέα «κεφαλαιακή πειθαρχία» που δίνει προτεραιότητα στα κέρδη έναντι των μετοχών.
Ουσιαστικά κανένας παραγωγός ενέργειας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει υπερπαραγωγή στις μέρες μας, για οποιονδήποτε λόγο.
Ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη υπό τον Biden, επιστρέφει προς τα φυσιολογικά επίπεδα.
Πολλοί οικονομολόγοι περιμένουν περισσότερα από τις ίδιες πολιτικές εάν κερδίσει την επανεκλογή του: συνεχής αποπληθωρισμός, ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων της Fed, προβλέψιμες εμπορικές πολιτικές και μέτρια ανάπτυξη.
Το απόλυτο σενάριο status quo είναι μια νίκη Biden με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τουλάχιστον μια αίθουσα του Κογκρέσου, επιτρέποντάς τους να εμποδίσουν την προοδευτική νομοθεσία των Δημοκρατικών.
Η οικονομική ατζέντα του Biden εξακολουθεί να είναι δύσκολη στους ψηφοφόρους, οι οποίοι μερικές φορές έχουν επιλεκτική μνήμη.
Ο Biden μάχεται ένα φαινόμενο «Trumpνησίας» στο οποίο οι ψηφοφόροι ξεχνούν τον ακανόνιστο χειρισμό του Trump για την πανδημία του COVID και άλλες διαμάχες και θυμούνται μόνο ότι η βενζίνη κόστιζε λιγότερο από 3 δολάρια ανά γαλόνι.
Εάν υπάρξει άλλη μια προεδρική θητεία Trump, θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ διαφορετικές αναμνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης