Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη από τον ΥΠΑΜ της Σλοβακίας - Έτσι ξεδιπλώθηκε φιλο-ουκρανική προδοσία - Ξεγύμνωσαν την αεράμυνα της χώρας

Αποκάλυψη από τον ΥΠΑΜ της Σλοβακίας - Έτσι ξεδιπλώθηκε φιλο-ουκρανική προδοσία - Ξεγύμνωσαν την αεράμυνα της χώρας
Η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία το 2023 ήταν παράνομη και θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του πρώην ΥΠΑΜ της Σλοβακίας, Jaroslav Naď
Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας εκτιμάει ότι η μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία το 2023 συνιστά πράξη δολιοφθοράς και εθνικής προδοσίας από την πρώην ηγεσία του υπουργείου.
«Με βάση τα αποτελέσματα της ανάδειξης μιας σειράς αποτυχιών της πρώην κυβέρνησης, εμείς, ως Υπουργείο Άμυνας, καταθέτουμε δίωξη λόγω υποψίας διάπραξης δολιοφθοράς, δηλαδή προδοσίας, κατάχρησης εξουσίας και παραβίαση των καθηκόντων διαχείρισης της περιουσίας άλλων ανθρώπων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Igor Melicher.
Μετά τη σχετκή επιθεώρηση, το υπουργείο δεν βρήκε κανένα νόμιμο έγγραφο που να δικαιολογεί τη νομιμότητα της μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, ο Melicher δήλωσε ότι η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία το 2023 ήταν παράνομη και ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του πρώην υπουργού Άμυνας της Σλοβακίας, Jaroslav Naď.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το σύνταγμα της Σλοβακίας απαγορεύει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως η μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος Ombudsman Robert Dobrovodský ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας δεν μπόρεσε να βρει καμία ουσιαστική αιτολόγηση που να στοιχειοθετεί τη νομιμότητα της μεταφοράς των MiG-29 στην Ουκρανία από την κυβέρνηση του Eduard Heger το 2023.

Πράξη χωρίς νομιμότητα και χωρίς νομιμοποίηση η μεταφορά εξοπλισμών στην Ουκρανία

Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση του Heger έχασε μια κρίσιμη ψήφο δυσπιστίας, παρόλα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο του συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντά του με περιορισμένες εξουσίες.
Τον Μάρτιο του 2023, η κυβέρνηση του αποφάσισε να μεταφέρει 13 μαχητικά MiG-29 και μέρος του συστήματος αεράμυνας Kub στην Ουκρανία.
Το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού, Robert Fico, ζήτησε άμεσα έρευνα για τις συνθήκες αυτής της μεταφοράς, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη δεν είχε την εξουσία να λάβει τέτοιες αποφάσεις.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Naď, ο οποίος ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Heger, υποστήριξε ότι μια νομική ανάλυση που διεξήχθη πριν από την απόφαση επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Συνολικά, η Σλοβακία παρείχε στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον Απρίλιο του 2022, η Σλοβακία μετέφερε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία.
Τον Απρίλιο του 2023, η Σλοβακία ολοκλήρωσε τη μεταφορά των μαχητικών MiG-29 στην Ουκρανία.
Ωστόσο, με την ανάδειξη του Fico στην εξουσία το φθινόπωρο του 2023, η παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο τερματίστηκε.
Ο νυν πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι τα μαχητικά MiG-29 παραδόθηκαν στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 2023 με κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών κανόνων της Σλοβακίας.
Επέκρινε επίσης την προηγούμενη κυβέρνηση για τη μεταφορά ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία.
Ο Σλοβάκος ηγέτης δήλωσε ότι είναι εντελώς ασαφές πώς η Σλοβακία θα εκπληρώσει τις ανάγκες σε αεράμυνα της τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης