Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τέρας της γραφειοκρατίας τινάζει στον αέρα τα σχέδια της NASA για προσεδάφηση αστροναυτών το 2026

Το τέρας της γραφειοκρατίας τινάζει στον αέρα τα σχέδια της NASA για προσεδάφηση αστροναυτών το 2026
Η NASA είναι απίθανο να προσγειώσει ανθρώπους στη Σελήνη το 2026 λόγω γραφειοκρατίας δηλώνει μηχανικός της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ
Η καινοτόμος διαδικασία της NASA έχει επιβραδυνθεί επειδή η υπηρεσία έχει γίνει πολύ γραφειοκρατική και δεν θέλει να ρισκάρει, δήλωσε στο Sputnik ο αμερικανός μηχανικός αεροδιαστημικής Scott Walter.
«Το κύριο πρόβλημα που βλέπετε στη NASA είναι ότι έχετε αυτή την τεράστια γραφειοκρατία η οποία απεχθάνεται κάθε κίνδυνο», είπε ο Walter όταν ρωτήθηκε γιατί η SpaceX διεξάγει πολλές δοκιμές, ενώ η NASA έχει ουσιαστικά παραμείνει στο παρασκήνιο.
Ο Scott εξήγησε ότι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η NASA υστερεί σε σχέση με τη SpaceX είναι ότι πρέπει να ικανοποιεί όλους τους ενδιαφερόμενους και επομένως δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε έναν συγκεκριμένο τομέα, αλλά πρέπει να διασφαλίσει ότι κάθε αντιπροσωπεία του Κογκρέσου παίρνει ένα κομμάτι από την πίτα - μια διάταξη που επιβραδύνει τα πράγματα.
Ο Scott είπε επίσης ότι ελπίζει ότι η SpaceX θα δώσει μια διαφορετική αίσθηση σκοπού και η NASA θα ανακτήσει την παλιά αίσθηση του επείγοντος.
Ο Walter σημείωσε περαιτέρω ότι η NASA πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να επιμείνει στον στόχο της και να προσγειώσει ανθρώπους στη Σελήνη το 2026, δεδομένου ότι τα κύρια στοιχεία του ταξιδιού βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία επεξεργασίας.

"Αυτός είναι πιθανώς ένας μακροπρόθεσμος στόχος για να μπορέσουμε να πετύχουμε το 2026.

Απλώς δείτε όλες τις καθυστερήσεις.
Δεν ξέρω αν κατάλαβαν ακόμη και τις διαστημικές στολές τι χρειάζονται, γιατί ξέρω ότι υπήρχε πρόβλημα με αυτό", είπε ο Walter.
«Οπότε μπορεί να είναι ένας μάλλον επιθετικός στόχος που βασίζεται σε πολλά άλλα πράγματα».
Ο Walter επεσήμανε ότι η αποστολή απαιτεί επίσης ένα προσεδάφιο, το οποίο προέρχεται από τη SpaceX, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για την επιτυχία της αποστολής είναι ότι η SpaceX πρέπει να σχεδιάσει έναν πύραυλο που θα έχει αρκετό προωθητικό για να φτάσει μέχρι τη Σελήνη, είπε.
Οι ειδικοί μπόρεσαν να κάνουν μια μεταφορά προωθητικού από τη μια δεξαμενή στην άλλη εσωτερικά, αλλά όχι ακόμη από δύο διαφορετικά πλοία, κάτι που είναι τουλάχιστον ένα χρόνο μακριά, πρόσθεσε ο Walter.
Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της SpaceX, Jessica Jensen, η εταιρεία αναμένεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον δέκα πτήσεις ανεφοδιασμού.
Η NASA στοχεύει τον Σεπτέμβριο του 2025 στην Artemis II, την πρώτη αποστολή με πλήρωμα Artemis γύρω από τη Σελήνη, και τον Σεπτέμβριο του 2026 για την Artemis III, για να προσεδαφήσει τους πρώτους αστροναύτες κοντά τον σεληνιακό Νότιο Πόλο.

Ο σεληνιακός Νότιος Πόλος, η λεγόμενη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης, είναι ένα πιο ορεινό έδαφος με μεγάλους κρατήρες.

Το 2021, η NASA υπέγραψε με τη SpaceX μια συμφωνία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μεταφορά αστροναυτών στη σεληνιακή τροχιά και πίσω. Η NASA στοχεύει τον Σεπτέμβριο του 2025 για την Artemis II, την πρώτη αποστολή με πλήρωμα Artemis γύρω από τη Σελήνη, και τον Σεπτέμβριο του 2026 για την Artemis III, για να προσγειώσει τους αστροναύτες κοντά στον σεληνιακό Νότιο Πόλο.
Η συνεργασία στο διάστημα είναι πιθανό να μειωθεί
Η αναγκαία καταστροφή του παλαιού Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διεθνή συνεργασία στο διάστημα και σε αυξημένες περιπτώσεις ατόμων ή χωρών που κατασκευάζουν τους δικούς τους διαστημικούς σταθμούς, είπε ο Walter.
«Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψετε στη συνεργασία, αλλά δυστυχώς, αυτό που πιθανότατα θα δείτε είναι ότι θα υπάρχουν διαφορετικά νησιά ανθρώπων, χωρών που θα αναπτύσσουν αυτά τα πράγματα.
Όλοι έχουν μάθει πολλά για το πώς να φτιάξουν έναν διαστημικό σταθμό και ίσως πώς να μην χτιστεί ένα», είπε ο Walter όταν ρωτήθηκε εάν η διεθνής συνεργασία στον ISS είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Ο Walter είπε επίσης ότι ο ISS "γερνάει αρκετά" και οι μόνες επιλογές είναι είτε να κατέβει ο σταθμός είτε να παραμείνει ψηλά σε μια πολύ ασφαλή τροχιά που δεν θα ενοχλήσει κανέναν.

«Σχεδόν σαν ένα νεκροταφείο σε τροχιά» θα είναι ο διεθνής σταθμός αν επικρατήσει η ιδέα της διατήρησής του.

Θα μπορούσαμε να το έχουμε ως μουσείο στο διάστημα για το μέλλον", πρόσθεσε ο Walter.
Τον Απρίλιο, ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson είπε ότι η διαστημική υπηρεσία ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από το Κογκρέσο για να ξεκινήσει η προετοιμασία ενός διαστημικού σκάφους για να εκτοπίσει τον ISS και να φέρει τα λείψανά του με ασφάλεια στη Γη μετά το 2030, εάν η διαστημική συνεργασία με τη Ρωσία διακοπεί πριν από αυτό.
Τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν ότι η NASA και η ρωσική κρατική διαστημική εταιρεία Roscosmos θα συνεργαστούν στενά για να εκτοπίσουν με ασφάλεια τον ISS, ώστε τα συντρίμμια του να μην απειλήσουν καμία κατοικημένη περιοχή στη Γη.
Ωστόσο, δεδομένων των σημερινών εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, η NASA δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένο ότι η συνεχιζόμενη συνεργασία με τη Roscosmos θα συνεχιστεί με ασφάλεια στο απροσδιόριστο μέλλον.
Τον Μάιο του 2023, ο Nelson είπε ότι ο ISS θα απομακρυνθεί μεταξύ 2030 και 2031.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης