Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμάκωση σοκ - Τον Αύγουστο η τελική αναμέτρηση – Εκρηκτική ρωσική προέλαση, μακελειό σε Σεβαστούπολη και Dagestan

Κλιμάκωση σοκ - Τον Αύγουστο η τελική αναμέτρηση – Εκρηκτική ρωσική προέλαση, μακελειό σε Σεβαστούπολη και Dagestan
Eκρηκτική η ρωσική προέλαση στην κατεύθυνση του Donetsk και ειδικά Toretsk-Horlivka, Chasiv Yar και δυτικά της Avdiivka - Oleg Starikov (Ουκρανός Συνταγματάρχης SBU): Μια μεγάλη και τελική μάχη αναμένεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας… μετά ειρήνη
(upd 30) Ενώ οι Ουκρανοί σχεδόν εκλιπαρούν τους Αμερικανούς να επιτρέψουν χτυπήματα σε βάθος στην Ρωσία σε απόσταση 150 με 200 χιλιόμετρα…. οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια εντυπωσιακή προέλαση…
Είναι ενδεικτικό ότι οι Ουκρανοί στην αντεπίθεση του Καλοκαιριού 2023 κέρδισαν σε 5 μήνες 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών και οι Ρωσικές δυνάμεις σε μια ήπια αντεπίθεση σε διάστημα ενός μήνα έχουν κερδίσει 1.680 τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων εδαφών.
Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι έχουν βάλει στόχο το Siversk, το Toretsk, το Chasiv Yar όπου μπήκαν στην κύρια πόλη, ενώ δυτικά της Avdiivka ο Ουκρανικός στρατός απλά καταστρέφεται, είναι εντυπωσιακή η ρωσική προέλαση…
Επίσης οι Ρώσοι αυξάνουν τις επιθέσεις με βόμβες ολίσθησης στην Zaporizhia στην κατεύθυνση Orikhiv…
Οι βόμβες ολίσθησης είναι το πιο καταστροφικό όπλο του πολέμου είναι ο εφιάλτης του Ουκρανικού στρατού.

Αμερικανοί και Ουκρανοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι πλησιάζει η στιγμή στο σημείο μηδέν όπου ο Ρωσικός στρατός θα δώσει μια μεγάλη και αποφασιστική μάχη με τον Ουκρανικό στρατό…
Οι Ρώσοι πάντως ακολουθούν τακτικές τέτοιας κλίμακας ώστε να μετριάζουν τις απώλειες τους, εκσυγχρονίζουν τα όπλα τους, μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα των δυτικών όπλων και προσαρμόζονται
Η Δύση δεν έχει ακόμη κατανοήσει το εξής απλό… ότι έδωσε την δυνατότητα στην Ρωσία να αλλάξει ριζικά τον τακτικό της στρατό, να εκσυγχρονίσει την πολεμική της μηχανή και τώρα ο ρωσικός στρατός είναι πιο ετοιμοπόλεμος από το ΝΑΤΟ…
Οι ρώσοι δίνουν πραγματικές μάχες, χρησιμοποιούν... αναπάντεχα όπλα για αιφνιδιασμό, ενώ το ΝΑΤΟ εκπαιδεύεται σε βιντεοπαιχνίδια…
Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί συνεχίζουν τις τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις με δυτικά όπλα με τελευταία αυτή στη Σεβαστούπολη.
Με τη συνδρομή των ΗΠΑ προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες σε παραλία, εξαπολύοντας επίθεση με ATACMS. 
Το απόγευμα της Κυριακής (23/6/2024) σημειώθηκε λουτρό αίματος στο Dagestan με τους Ρώσους να καταγγέλλουν τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης για την τρομοκρατική επίθεση εξτρεμιστών.

Oυκρανική επίθεση στη Σεβαστούπολη σκότωσε 5 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε 151 -  Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ

Μια ουκρανική επίθεση στη Σεβαστούπολη σκότωσε 5 ανθρώπους και τραυμάτισε 151 την Κυριακή (23/6/2024), δήλωσε ο κυβερνήτης Mikhail Razvozhayev.
Μεταξύ των νεκρών είναι τρία παιδιά.
Οι χρησιμοποιίησαν πυραύλους ATACMS κατασκευής ΗΠΑ με κεφαλές διασποράς, τέσσερις από τους οποίους καταρρίφθηκαν ενώ ένας εξετράπη και εξερράγη πάνω από την πόλη.
Οι αμερικανικοί πύραυλοι έφεραν κεφαλές διασποράς με στόχο να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά σε ανθρώπινους στόχους.
Ως αποτέλεσμα της έκρηξης του τελευταίου πυραύλου πάνω από την πολυσύχναστη παραλία της Σεβαστούπολης, προκλήθηκαν απώλειες πολιτών.
Η επίθεση συντονίστηκε από το ΝΑΤΟ.
Το drone RQ-4B Global Hawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιχειρούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα νότια της χερσονήσου της Κριμαίας, συντονίζοντας την πυραυλική επίθεση.

Zakharova (Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ρωσίας): Τα μισόλογα του ΟΗΕ για τη Σεβαστούπολη είναι παραδοχή αχρηστίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova κατηγόρησε την Ουκρανία μετά τη φονική επίθεση στη Σεβαστούπολη ότι στόχευσε επίτηδες μαζική συγκέντρωση αμάχων.
«Σχεδιάζουν προσεκτικά τα εγκλήματά τους... τα χρησιμοποιούν για τη μέγιστη καταστροφή του άμαχου πληθυσμού και των αστικών υποδομών», είπε η Zakharova στο κανάλι Rossiya 24.
Το Κίεβο ενεργεί με αυτόν τον τρόπο τόσο από μίσος όσο και για να σκορπίσει πανικό στον πληθυσμό της χερσονήσου της Κριμαίας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
"Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα ενημερωθεί για τα τελευταία εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου..., προσθέτοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως οι ΟΑΣΕ και UNESCO, επηρεάζονται από τη δυτική ατζέντα και συνήθως αγνοούν τέτοιες επιθέσεις.
Η χλυαρή αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ απέναντι στη φονική, ουκρανική επίθεση εναντίον αμάχων στη Σεβαστούπολη μοιάζει με παραδοχή της αχρηστίας του ίδιου του θεσμού, επισημαίνει σε οργισμένο τόνο η Zakharova
Η Ρωσίδα διπλωμάτισσα παρέθεσε τη δήλωση του γγ του ΟΗΕ Antonio Guterres, ο οποίος νωρίτερα σχολίασε για τη φονική επίθεση: «Όπως πάντα, προσπαθούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης».
«Αυτό μοιάζει περισσότερο με παραδοχή αχρηστίας παρά με σχόλιο σε σχέση με μια τραγωδία. Κατ 'αρχήν, μπορείτε να πείτε μια φορά "είμαστε υπέρ όλων των καλών, κατά των κακών" και να χρησιμοποιήσετε αυτή την καθολική αρχή σε κάθε δυνατή περίσταση....», σημείωσε με νόημα η εκπρόσωπος της Μόσχας.

Μακελειό στο Dagestan με 6 νεκρούς και 12 τραυματίες

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε μια συναγωγή στο Derbent, τόπο εβραϊκής κοινότητας στην περιοχή Dagestan του Βόρειου Καυκάσου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 5 αστυνομικοί, 1 ιερέας να πέφτουν νεκροί ενώ 6 ακόμη πολίτες τραυματίστηκαν ανέφεραν πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πυροβολισμοί σημειώθηκαν και σε ένα αστυνομικό τμήμα, καθώς και σε μια εκκλησία.
Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, οι δράστες είχαν γενειάδες, φορούσαν μαύρα ρούχα και προτού προβούν στις φονικές επιθέσεις αναφώνησαν «Allahu Akbar».
Σύμφωνα με τελευταία απόφαση των τοπικών αρχών, η περιοχή έχει κηρυχθεί έκτακτος αντιτρομοκρατικός νόμος.
dagestan.jpg

Medvedev (Αντιπρόεδρος Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας): Τα καθάρματα των ΗΠΑ και της Ουκρανίας θα καούν σε γήινη κόλαση για τις επιθέσεις σε Σεβαστούπολη - Dagestan

Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev αποδίδει ευθύνες τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο Κίεβο αλλά και σε «τρελούς φανατικούς» για τις αιματηρές επιθέσεις σε Σεβαστούπολη και Dagestan.
«Αυτό που συνέβη δεν είναι στρατιωτικές ενέργειες, αλλά μια ύπουλη και ποταπή τρομοκρατική επίθεση κατά του λαού μας• επιπλέον, συνέβη σε ορθόδοξη γιορτή όπως ακριβώς η σφαγή που διέπραξαν οι εξτρεμιστές στο Dagestan.
Γι' αυτό τώρα δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ αυτών είτε πρόκειται για τις αμερικανικές αρχές, είτε για το ουκρανικό καθεστώς ή για τρελούς φανατικούς», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
«Τα καθάρματα των ΗΠΑ προμηθεύουν τους Ουκρανούς με πυρομαχικά διασποράς και τους βοηθούν να στοχεύουν στόχους.
Τα καθάρματα του Κιέβου επιλέγουν μια παραλία γεμάτη με πολίτες ως στόχο τους και πατούν το κουμπί.
Και οι δύο θα καούν στην κόλαση όχι μόνο στις ιερές φλόγες, αλλά και πριν από αυτό, στη γήινη φωτιά», έγραψε.
Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και σε άλλες πόλεις

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο της Ουκρανίας, εν μέσω αεροπορικής επιδρομής, αναφέρει το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Public.
«Ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο», αναφέρει ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram.
Σύμφωνα με τον διαδικτυακό χάρτη του Ουκρανικού Υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, έχει κηρυχθεί συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στην ουκρανική πρωτεύουσα, στην περιοχή του Κιέβου, Zhytomyr, Khmelnitsky, Ternopil, Volyn, Rivne, Lviv, Transcarpathian, Chernivtsi, Vinnytsia, Cherkassy, Περιφέρειες Kirovograd, Nikolaev και Dnipropetrovsk.

Ρωσικό χτύπημα ακριβείας σε βάση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα ακριβείας σε βάση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση πληρωμάτων και τεχνικού προσωπικού, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Σήμερα το πρωί (23/6/2024), οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν μαζικό χτύπημα με όπλα μεγάλης εμβέλειας εκτοξευόμενα από τη θάλασσα στη βάση εκπαίδευσης της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο σκοπός του πλήγματος έχει επιτευχθεί.
Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι έχουν χτυπηθεί», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επίσης η Ρωσία αναφέρει ότι τα στρατεύματά της κατέστρεψαν εκτοξευτήρα για το γερμανικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας IRIS-T.
«Η αεροπορία, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα πυραυλικά στρατεύματα και το πυροβολικό των ρωσικών ομάδων μάχης κατέστρεψαν τον ακόλουθο στόχο την περασμένη ημέρα:έναν εκτοξευτή γερμανικού συστήματος αεράμυνας IRIS-T, δύο σταθμούς ραντάρ P-18 για ανίχνευση και παρακολούθηση.
Επιπλέον επλήγησαν ουκρανικές δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός σε 118 περιοχές, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Τα Su-35S συνοδεύουν τα Ρωσικά βομβαρδιστικά στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας

Το πλήρωμα του μαχητικού πολλαπλών ρόλων Su-35S των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων ολοκλήρωσε μια αποστολή μάχης για την κάλυψη των ενεργειών βομβαρδιστικών και επιθετικών αεροσκαφών κατά την επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους και εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Το πλήρωμα του διανυσματικού ελεγχόμενου μαχητικού πολλαπλών ρόλων Su-35S των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων ολοκλήρωσε μια αποστολή μάχης περιπολίας σε μια δεδομένη περιοχή και κάλυψης των ενεργειών βομβαρδιστικών και επιθετικών αεροσκαφών, καθώς και ελικοπτέρων στρατιωτικής αεροπορίας κατά την εκτέλεση αεροπορικών χτυπημάτων σε στρατιωτικούς στόχους και εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη ζώνη ευθύνης της ομάδας στρατευμάτων Κέντρου».
«Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής μάχης, ολόκληρη η ομάδα επέστρεψε με επιτυχία στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με την αναγνωριστική έκθεση, ο στόχος χτυπήθηκε επιτυχώς».
Όπως δήλωσε ο πιλότος του Su-35, το κύριο καθήκον της αποστολής μάχης ήταν η καταστροφή εναέριων στόχων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Απογειώθηκα και υποχώρησα κατά μήκος της διαδρομής προς μια δεδομένη περιοχή της ζώνης υπηρεσίας.
Αυτή η πτήση μάχης πραγματοποιήθηκε με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό, τη σύλληψη και την καταστροφή εναέριων στόχων.

Μπαράζ ρωσικών επιδρομών διαλύουν με πυραύλους κρίσιμες Ουκρανικές εγκαταστάσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια μεγάλη σειρά επιδρομών με drone και πυραύλους εναντίον ενεργειακών και στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουνίου.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε στις 22 Ιουνίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 10 πυραύλους κρουζ Kh-101/555 από την περιφέρεια Saratov, δύο πυραύλους κρουζ Iskander-K από την Κριμαία, 4 πυραύλους κρουζ Kalibr από τη Μαύρη Θάλασσα και 13 drones Shahed-136/131 από την Κριμαία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι κατέρριψαν 7 πυραύλους Kh-101/555, 4 πυραύλους Kalibr, έναν πύραυλο Iskander-K και τα 13 drones Shahed.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ουκρανικού Ναυτικού δήλωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι Kalibr έχουν γίνει λιγότερο αποτελεσματικοί αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έμαθαν πώς να τους καταρρίπτουν. Ο κρατικός φορέας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo ανέφερε ότι αυτή ήταν η όγδοη επίθεση αυτής της κλίμακας τους τελευταίους τρεις μήνες και ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφέρειες Zaporizhia και Lviv.
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Lviv Maksym Kozytskyi δήλωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι προκάλεσαν πυρκαγιά σε μια ενεργειακή εγκατάσταση στην περιφέρεια Lviv και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Zaporizhia Ivan Fedorov επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ενεργειακή υποδομή στην περιφέρεια.
Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μερικώς ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Prykarpattia, στην περιφέρεια Ivano-Frankivsk, και ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Ivano-Frankivsk, Svitlana Onyshchuk, δήλωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ivano-Frankivsk, κτίρια κατοικιών και άλλες στρατιωτικές υποδομές στην πόλη.
Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον της πόλης Ivano-Frankivsk από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα, η ρωσική αεράμυνα κατέστρεψε 33 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πάνω από τις περιοχές της Ρωσικής Κεντρικής Ομοσπονδιακής Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της νύχτας 23/6, τα περισσότερα από αυτά πάνω από την περιοχή Bryansk, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Με βόμβες ολίσθησης διαλύουν το Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τις καταστροφικές βόμβες ολίσθησης εναντίον της πόλης του Kharkiv στις 22 Ιουνίου.
Ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της αστυνομίας της Περιφέρειας του Χάρκοβο, Serhii Bolvinov δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την πόλη του Kharkiv με τέσσερις βόμβες ολίσθησης D-30 με τροποποιήσεις γενικής χρήσης πυρομαχικών (UMPB) και ότι τρεις από οι βόμβες ολίσθησης έπληξαν μια επιχείρηση παραγωγής.
Άλλοι αξιωματούχοι της Περιφέρειας του Kharkiv ανέφεραν ότι τουλάχιστον μία από τις καθοδηγούμενες βόμβες ολίσθησης έπληξε ένα κτίριο κατοικιών, τραυματίζοντας τουλάχιστον 42 άτομα και σκοτώνοντας τρία άτομα.

Το αναπάντεχο όπλο που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στο ουκρανικό μέτωπο για γρήγορες καταλήψεις ουκρανικών θέσεων: Μοτοσικλέτες cross με αναβάτες... «κασκαντέρ»!

Γράφει πολεμική ιστορία η Ρωσία καθώς η ομάδα μάχης East έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μοτοσικλέτες cross-country για να καταλάβει ισχυρά σημεία της Ουκρανίας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το TASS.
Οι μονάδες επίθεσης από την ομάδα μάχης χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά μοτοσυκλέτες «εκτός δρόμου» για να καταλάβουν θέσεις της Ουκρανίας κοντά στο Ugledar, σύμφωνα με το υπουργείο.
"Η μοτοσικλέτα είναι ήδη σχεδόν βασικός εξοπλισμός εκεί.
Ένας τόσο μικρός και εξαιρετικά ευέλικτος στόχος, σε αντίθεση με τον βαρύ εξοπλισμό, είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθεί.
Οι μαχητικές μοτοσυκλέτες ελλίσσονται άνετα στα ουκρανικά χαρακώματα με ταχύτητα και αμέσως μάχονται, ενώ οι χειριστές drone μας τους καθοδηγούν από το αέρα», ανέφερε το υπουργείο.
Για παράδειγμα, αυτές οι μοτοσυκλέτες βοήθησαν πέντε Ρώσους στρατιωτικούς να πάρουν σε χρόνο - ρεκόρ τον έλεγχο ενός ουκρανικού ισχυρού σημείου.

"Δεν είχαμε απώλειες όταν ξεκινήσαμε, ο εχθρός είχε μια ομάδα 7 έως 10 ατόμων.
Επειδή όμως τα κάναμε όλα ξαφνικά, αιφνιδιάστηκαν και πιάσαμε αμέσως δύο από αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή», είπε ο διοικητής μιας διμοιρίας εφόδου.
Ομάδες επίθεσης έχουν επίσης προχωρήσει σε πρόβες μελλοντικών επιθέσεων σε ακριβή αντίγραφα ουκρανικών ισχυρών σημείων, τα οποία είναι χτισμένα στις πίσω περιοχές της Ρωσίας.
«Σύμφωνα με τους στρατιώτες εφόδου, όταν μπαίνουν στα χαρακώματα τώρα, ξέρουν ακριβώς πού βρίσκεται ο εχθρός, τα πολυβόλα, οι αλεπουδότρυπες που κρύβονται, ανέφερε το υπουργείο.
Ο διοικητής της διμοιρίας επίθεσης είπε ότι τα στρατεύματα συνεργάζονται με drones για να σχεδιάσουν τη διαδρομή τους, με drones - καμικάζι και μονάδες πυροβολικού και όλμους.

Budanov (GUR – Ουκρανία): Άσχημα τα νέα από το μέτωπο - Δεν θα αλλάξουν πολλά τα δυτικά όπλα

Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, ανακοίνωσε μια «σχετικά δύσκολη» κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό για την οποία δεν προσδοκά καν να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.
«Τα άσχημα νέα είναι ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Θα είναι έτσι για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα και δεν θα γίνει πιο εύκολο», τόνισε σχετικά ο Budanov σε συνέντευξή του στο Philadelphia Inquirer, απαντώντας στην ερώτηση εάν το Κίεβο θα μπορέσει να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, ο αξιωματούχος του ουκρανικού ΥΠΑΜ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) θα μπορέσουν να κρατήσουν την πόλη Chasov Yar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.

Putin (Πρόεδρος Ρωσίας): Το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από τον στρατό της

Το μέλλον της Ρωσίας εξαρτάται από τον στρατό της, ο οποίος εκτελεί τα καθήκοντά του στην πρώτη γραμμή, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε συνάντηση με αποφοίτους στρατιωτικών σχολών.
«Σήμερα, πολλά εξαρτώνται από τις ένοπλες δυνάμεις - εννοώ το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Putin.
«Ίσως, τα πιο σημαντικά πράγματα αποφασίζονται αυτή τη στιγμή από εσάς και τους συντρόφους σας στην πρώτη γραμμή», είπε απευθυνόμενος στους αποφοίτους στρατιωτικών σχολών.
«Είμαι πεπεισμένος, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι σχεδιάζουμε», τόνισε.
Περισσότεροι από 600 απόφοιτοι συμμετείχαν στη συνάντηση στο Κρεμλίνο.

Trump (Υποψήφιος Πρόεδρος ΗΠΑ): Θα επιλύσω την κρίση στην Ουκρανία πριν από την ορκωμοσία μου εάν εκλεγώ

Ο πρώην αμερικανός ηγέτης Trump, σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια), υποσχέθηκε ότι εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, θα επιτύχει ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ακόμη και πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου 2025 και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου 2024...
«Ακόμα και πριν μπω στο Οβάλ Γραφείο, λίγο αφότου κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές, θα επιλύσω την τρομερή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», διαβεβαίωσε ο Trump.
Επιπλέον, υποσχέθηκε να αποτρέψει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Ο νυν Πρόεδρος Biden, ο οποίος είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη ικανού αριθμού αντιπροσώπων από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Εκρηκτική η ρωσική προέλαση στην κατεύθυνση του Donetsk και ειδικά Toretsk-Horlivka, Chasiv Yar και δυτικά της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εντείνουν τον ρυθμό των επιθετικών τους επιχειρήσεων στην Περιφέρεια του Donetsk, ενώ μειώνουν το ρυθμό των επιθέσεων στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv.
Οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια του Kharkiv έχουν ως κύριο στόχο να αποσπάσουν την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων ώστε οι ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν με μεγαλύτερο σφοδρότητα σε άλλα μέρη του πολεμικού θεάτρου.
Οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν την ένταση των επιθέσεων στην κατεύθυνση Toretsk-Horlivka (νοτιοδυτικά του Chasiv Yar και βορειοανατολικά της Avdiivka) τη νύχτα της 18ης Ιουνίου και διατήρησαν σχετικά υψηλό ποσοστό επιθέσεων σε αυτήν την περιοχή μεταξύ 19 Ιουνίου και 22 Ιουνίου σημειώνοντας σπουδαία τακτικά κέρδη στην περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις ήταν γενικά ανενεργές σε αυτόν τον τομέα του μετώπου καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, επομένως η ενεργοποίηση και η ενίσχυσή τους είναι αξιοσημείωτη.
Αντίθετα, ο ρυθμός των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την έναρξη των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv.
Η ρωσική διοίκηση πραγματοποίησε την επιχείρηση στην Περιφέρεια Kharkiv για να υποχρεώσει τον Ουκρανικό στρατό και οπλικά συστήματα να μεταφερθούν στα βόρεια αποδυναμώνοντας άλλες περιοχές του μετώπου 1.100 χιλιομέτρων, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια του Donetsk.
Οι Ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναδιατάξει μονάδες προς την κατεύθυνση του Kharkiv από την Περιφέρεια Donetsk, επομένως οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να εκμεταλλεύονται αυτή την αντιληπτή αδυναμία των ουκρανικών γραμμών για να εντείνουν τις επιθέσεις, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση Toretsk-Horlivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις διατήρησαν επιπλέον υψηλό ποσοστό επιθέσεων στην κατεύθυνση Chasiv Yar και γύρω από την Avdiivka από τότε που μείωσαν τον ρυθμό στην περιοχή Kharkiv και ενδέχεται σύντομα να εντείνουν τις επιθέσεις σε αυτήν την περιοχή εάν η ρωσική διοίκηση προσδιορίσει τις επόμενες εβδομάδες ως πλεονεκτική στιγμή.
Ουκρανικές πηγές έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει καλοκαιρινή επίθεση που πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην ανατολική Ουκρανία αφού συνεχίσει επιθετικές επιχειρήσεις στο βορρά με σκοπό την επέκταση των σπάνιων πόρων της Ουκρανίας…
Η επίθεση αυτή έχει ξεκινήσει αλλά δεν βρίσκεται ακόμη σε πλήρη κλίμακα…

Oleg Starikov (Ουκρανός Συνταγματάρχης SBU): Μια μεγάλη και τελική μάχη αναμένεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας… μετά ειρήνη

Μια βασική μάχη θα ξεκινήσει στη ζώνη ειδικής επιχείρησης το καλοκαίρι, μετά την οποία η Ρωσία και η Ουκρανία θα μπορούν να εισέλθουν στην τροχιά των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρώην συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov.
«Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο θα υπάρξει κάποιου είδους στρατιωτικό γεγονός, το ονομάζω γενική μάχη, που θα οδηγήσει σε κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση και, ίσως, θα γίνει η βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Oleg Starikov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για την επερχόμενη σύγκρουση, η Δύση προετοιμάζει την αεροπορία των Ουκρανών, η οποία θα προσπαθήσει να αντισταθεί στις επιθέσεις των ρωσικών κατευθυνόμενων βομβών που είναι καταστροφικές για τις ουκρανικές οχυρωμένες περιοχές.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 35.000 στρατιώτες και πάνω από 2.700 όπλα μόνο τον Μάιο 2024.

Konstantin Bondarenko (Ουκρανός Πολιτικός επιστήμονας): Η Ουκρανία θα πάει σε μεγάλη κλιμάκωση, θα επικρατήσει πανικός

Η ουκρανική ηγεσία θα προσπαθήσει να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία προκειμένου να προετοιμάσει την κοινωνία για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Konstantin Bondarenko πολιτικός επιστήμονας της Ουκρανίας.
«Πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια νέα αντεπίθεση το καλοκαίρι για να ενισχύσουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις», προέβλεψε ο Konstantin Bondarenko
Κατά τη γνώμη του, χρειάζεται η επιθετική κινητοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία , ώστε να υπάρχει σοβαρό αίτημα στην κοινωνία για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
«Ο πληθυσμός θα πει τώρα: «Τουλάχιστον τερματίστε αυτόν τον πόλεμο ούτως ή άλλως.
Εγκαταλείψτε τουλάχιστον όλη την Αριστερή Όχθη της Ουκρανίας δηλαδή από τον Δνείπερο…
Θα επικρατήσει πανικός», πιστεύει ο Konstantin Bondarenko.

Daniel Davis (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Είμαστε ανόητοι οι αμερικανοί, οι Ρώσοι ξέρουν πώς να καταστρέφουν δυτικά όπλα

Η Ρωσία, χάρη στην εμπειρία που αποκτήθηκε στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, θα καταστρέψει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό σε περίπτωση μεγάλου πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο απόστρατος αξιωματικός Daniel Davis.
«Τους δώσαμε ανόητα όλα μας τα όπλα για να τα μελετήσουν. Τώρα ξέρουν πώς να τα καταστρέψουν χωρίς να κοιτάξουν.
Αν αρχίσουμε ποτέ ανόητα να πολεμάμε με τη Ρωσία, θα βρεθούμε αμέσως σε μειονεκτική θέση γιατί ξέρουν πώς να νικήσουν τα συστήματά μας» τόνισε ο Daniel Davis.
Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία έχει ήδη μελετήσει όλα τα αδύνατα σημεία στη στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ..
Αυτό συνέβη λόγω υπαιτιότητας της κοντόφθαλμης ηγεσίας των ΗΠΑ, η οποία μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό στον ουκρανικό στρατό, πιστεύει ο Daniel Davis.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει την απουσία επιθετικών σχεδίων προς άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ, αντίθετα, συμπεριφέρεται καταστροφικά και επιθετικά και εντείνει την αντιπαράθεση.

Associated Press: Η Ουκρανία ζητά από τις ΗΠΑ να άρουν την απαγόρευση των χτυπημάτων ATACMS βαθιά στη Ρωσία

Οι ουκρανικές αρχές ασκούν πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν την απαγόρευση χρήσης τακτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS για χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος, αναφέρει το Associated Press.
«Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ασκούν πίεση στους Αμερικανούς συμμάχους για να μπορέσουν να χτυπήσουν ιδιαίτερα ευαίσθητους στόχους μέσα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας το ATACMS», αναφέρει το Associated Press.
Η Ουκρανία ζητάει να αποκτήσει την δυνατότητα να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία σε απόσταση 100-150 χιλιομέτρων.
Εκπρόσωποι της ουκρανικής διοίκησης δήλωσαν ότι χωρίς τέτοια ευκαιρία, υποτίθεται ότι «τα χέρια τους παραμένουν δεμένα».
Όπως σημειώνεται το Associated Press, το Κίεβο πιστεύει ότι μόνο «απελπισμένες συνθήκες στο πεδίο της μάχης» μπορούν να αναγκάσουν την αμερικανική πλευρά να άρει τον περιορισμό.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η άδεια χρήσης αμερικανικών όπλων στη Ρωσία ισχύει για όλα τα εδάφη όπου ρωσικά στρατεύματα περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ρωσική αεράμυνα θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των ουκρανικών F-16

Η ρωσική αεράμυνα θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των ουκρανικών F-16 εάν οι ΗΠΑ δεν επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πυραύλους ATACMS για να καταστρέψουν ρωσικά συστήματα αεράμυνας στο ρωσικό έδαφος, υποστηρίζουν οι Ουκρανοί.
Οι Ουκρανοί πιλότοι F-16 θα πρέπει να επιχειρούν σε έναν επικίνδυνο εναέριο χώρο εάν η πολιτική των ΗΠΑ συνεχίσει να παρέχει ένα καταφύγιο στη Ρωσία που προστατεύει τις ρωσικές δυνάμεις από τους πυραύλους ATACMS.
Η ρωσική αεράμυνα θα είναι σε θέση να καλύψει έως και το 48% του εναέριου χώρου της Ουκρανίας εάν η Ρωσία αναπτύξει εκτοξευτές αεράμυνας S-400 εντός της Ρωσίας εκτός της εμβέλειας των HIMARS οπλισμένων με πυραύλους GMLRS.
Τέτοιες ρωσικές αναπτύξεις αεράμυνας θα περιέπλεκαν την ικανότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί επανδρωμένη αεροπορική δύναμη σταθερών πτερύγων πιο κοντά σε περιοχές της πρώτης γραμμής ή εναντίον περιοχών από τις οποίες προέρχονται απειλές ρωσικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Η ρωσική αεράμυνα απέκρουσε μαζική ουκρανική επίθεση με drones στο Smolensk

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε έναν απροσδιόριστο αριθμό drones πάνω από τη δυτική ρωσική περιοχή Smolensk σημείωσε ο κυβερνήτης της, Vasily Anokhin στο Telegram.
«Η αντιαεροπορική άμυνα απάντησε σε επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Smolensk και το Yartsevo», ανέφερε σε δήλωσή του.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θραύσματα που έπεσαν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο έδαφος», πρόσθεσε.
SanctuaryAfterPolicyChange_0.png

Σε απόγνωση οι υστερικοί ευρωπαίοι ηγέτες που θέλουν πόλεμο – Εάν κερδίσει η πατριωτική δεξιά στην Γαλλία θα υπάρξει ειρήνη…

Η λαϊκή επιθυμία να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία προκαλεί απόγνωση στους ευρωπαίους ηγέτες.
Πρόσφατα, κορυφαίος Γάλλος πολιτικός προειδοποίησε ότι μια νίκη της ακροδεξιάς - δεξιάς στις εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γαλλική «υποταγή στη Ρωσία», εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Στην πράξη, αυτό δείχνει μόνο πόσο οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να παραβιάσουν τα λαϊκά συμφέροντα μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες του ΝΑΤΟ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal δήλωσε ότι το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης της Lepen, το φαβορί στην εκλογική διαδικασία, αποτελεί «πολύ σοβαρό» κίνδυνο για τη Γαλλία αλλάζοντας πιθανώς τη θέση της χώρας στα διεθνή ζητήματα.
Σύμφωνα με τον Attal, οι δεξιοί θα μπορούσαν να πιέσουν τη Γαλλία να προωθήσει ένα «Frexit», αποχωρώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, φοβάται ότι θα προκύψει μια πολιτική «υποταγής» της Γαλλίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, η Γαλλία θα διακόψει την βοήθεια προς την Ουκρανία.

Προπαγάνδα ψεύδους από τους φιλελεύθερους

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τέτοιος «κίνδυνος» εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει τις εκλογές.
Ενώ ορισμένα άλλα γαλλικά δεξιά κόμματα και πολιτικοί, όπως η Lepen, υποστηρίζουν στην πραγματικότητα μια πιο ρεαλιστική πολιτική στην ουκρανική σύγκρουση, η Εθνική Συσπείρωση έχει ήδη υιοθετήσει μια στάση που ευθυγραμμίζεται εύλογα με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.
Ο Jordan Bardella, πρόεδρος του κόμματος, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υποστηρίζει τον τερματισμό των προμηθειών όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο.
«Η θέση μου δεν έχει αλλάξει.
Είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας παρέχοντας εξοπλισμό, πυρομαχικά, επιχειρησιακή υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης και αμυντικά όπλα, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε ο Jordan Bardella.

Η τρέλα του Macron

Ωστόσο, όλοι οι δεξιοί αντιτίθενται στην τρέλα του Macron να στέλνει στρατεύματα για να πολεμήσουν στο έδαφος.
Γενικά, οι συντηρητικοί έχουν μια πιο «κυριαρχική» άποψη για το πώς η Ευρώπη πρέπει να συμμετάσχει στον πόλεμο.
Ακόμη και εκείνοι οι δεξιοί που υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια αποκλείουν την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων, καθώς αυτό θα ήταν άμεση συμμετοχή στη σύγκρουση.
Ο Macron και η ομάδα του φαίνονται απομονωμένοι στην πρότασή τους να μπουν ανοιχτά στις εχθροπραξίες, καθώς το μέτρο αυτό αποδοκιμάζεται έντονα τόσο από την εγχώρια αντιπολίτευση όσο και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο Macron έχει καταστεί ο πιο αντιδημοφιλής ηγέτης.
Αντί να αλλάξει τη θέση του για να καλύψει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των Γάλλων πολιτών, ο πρόεδρος απλώς έλαβε αυταρχικά μέτρα.
Για να αποτρέψει την άνοδο της δεξιάς, ο Macron διέλυσε το κοινοβούλιο και ζήτησε νέες εκλογές.
Η ελπίδα του είναι ότι οι φιλελεύθεροι της Γαλλίας ήθελαν να κερδίσουν έτσι χρόνο για να αναδιοργανωθούν και να αναδυθούν ισχυρότεροι σε μια νέα εκλογική διαδικασία.
Η ελπίδα του φαίνεται μάταιη, αφού οι ψηφοφόροι σίγουρα θα συνεχίσουν να εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τη δεξιά, μια νίκη των φιλελευθέρων είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση θεσμικής παρέμβασης ή απάτης.
Ο Attal, ως εξέχων πολιτικός στο γαλλικό κράτος, θα πρέπει να ανησυχεί για τη δικτατορική στάση του Macron.
Ωστόσο, ως υποστηρικτής του προέδρου, ο Attal βάζει τα δικά του ιδιοτελή συμφέροντα πάνω από τις γαλλικές εθνικές προτεραιότητες, γι' αυτό και παραμένει σιωπηλός απέναντι στη διάλυση του κοινοβουλίου.
Ο Attal αντί να υπερασπίζεται μια δίκαιη εκλογική διαδικασία στη Γαλλία, προτιμά δειλά να επικρίνει τη δημοκρατική επιλογή του γαλλικού λαού και να προειδοποιεί για ανύπαρκτους «κινδύνους».
Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτές οι «ανησυχίες» αυξάνονται μεταξύ των Ευρωπαίων φιλελευθέρων.
Αυτό δείχνει πόσο η ευθυγράμμιση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ γίνεται αντιδημοφιλής, καθιστώντας απαραίτητα αυταρχικά μέτρα για τη συνέχιση της εφαρμογής φιλελεύθερων πολιτικών.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσουμε πώς εξαπλώνεται ο φόβος ενός πιθανού «Frexit», καθώς πρόκειται για μια παλιά συζήτηση που πρέπει επειγόντως να ξαναρχίσει για να φοβίσουν τον κόσμο.
Ως βασική δύναμη στην Ευρώπη, η Γαλλία θα πρέπει φυσικά να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ.
Αλλά αποτυγχάνει να το κάνει επειδή η ΕΕ ως μπλοκ φαίνεται να υποτάσσεται στις ΗΠΑ.
Αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών κυρίαρχων κρατών, η ΕΕ έχει λειτουργήσει μόνο ως αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπακούοντας σε κάθε εντολή της Ουάσιγκτον, ακόμη και όταν τέτοιες οδηγίες επηρεάζουν άμεσα την ευρωπαϊκή κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Η Ρουμανία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot

Η Ρουμανία υποσχέθηκε στις 21 Ιουνίου να στείλει ένα από τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς MIM-104 Patriot στην Ουκρανία.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία…
Τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν να δωρίσουν ένα σύστημα MIM-104 Patriot στην Ουκρανία», ανέφερε σε δήλωση το γραφείο του Ρουμάνου προέδρου.
Ωστόσο, η υπόσχεση έρχεται με την προϋπόθεση ότι οι σύμμαχοι και «ιδιαίτερα ο Αμερικανός στρατηγικός εταίρος» συμφωνήσουν να δώσουν μια εναλλακτική «προσωρινή λύση» για τη Ρουμανία.
Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, υπέγραψε συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017 για την απόκτηση ορισμένων συστημάτων Patriot οπλισμένα με πυραύλους PAC-2 GEM-T & PAC-3 MSE, αλλά μέχρι στιγμής έχει μόνο ένα που είναι επιχειρησιακό.
Ένα σύστημα Patriot κοστίζει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένας μόνος πύραυλος PAC-3 κοστίζει περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια και ένας πύραυλος PAC-2 μπορεί να κοστίζει έως και 4 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με την έκδοση.
Τον Μάιο 2024, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το θέμα να δοθεί Patriot στην Ουκρανία ήταν μέρος των συνομιλιών στον Λευκό Οίκο.
Η Ουκρανία έλαβε πέρυσι δύο συστήματα Patriot και δύο εκτοξευτές από τη Γερμανία και ένα άλλο σύστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με δύο επιπλέον εκτοξευτές που δόθηκαν από την Ολλανδία.
Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα έχουν ήδη καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό.
Στο πλαίσιο αυτών των απωλειών, το καθεστώς του Κιέβου απαίτησε περισσότερα συστήματα από τους συμμάχους του.
Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παραδώσει άλλους 100 πυραύλους αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία.
Τα πρόσθετα συστήματα Patriot που θα λάβει η Ουκρανία από τους συμμάχους της, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων μαζί με τους πυραύλους τους, πιθανότατα θα καταστραφούν από τον ρωσικό στρατό

Οι Ουκρανοί στρατιώτες που δραπετεύουν καθημερινά ξεπερνούν τους 100 – Δεν θέλουν να πολεμήσουν

Καθημερινά, περισσότεροι από 100 στρατιωτικής ηλικίας προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας και να εισέλθουν στην Ευρώπη, δήλωσε ο Igor Matviychuk, επικεφαλής του τμήματος οργάνωσης συνοριακού ελέγχου της κρατικής συνοριακής υπηρεσίας.
«Κάθε μέρα, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία, αν πάρουμε ολόκληρο το τμήμα των δυτικών και νότιων συνόρων», είπε ο Matviychuk.
Παράλληλα, τόνισε ότι μιλάμε για όσους πολίτες που συλλαμβάνονται ή που γίνονται γνωστοί μετά από αναφορές των συνοριακών υπηρεσιών γειτονικών χωρών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουγγαρία δεν παρέχει αυτές τις πληροφορίες στην ουκρανική πλευρά, σε αντίθεση με την Πολωνία και τη Σλοβακία.
Ο Matviychuk πρόσθεσε ότι οι παραβάτες φέρουν διοικητική ευθύνη με τη μορφή προστίμου.
Ταυτόχρονα, ποινικές ευθύνες φέρουν οι διοργανωτές «σχημάτων» απομάκρυνσης στρατευσίμων.
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 420 έως 630 δολάρια.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_Kharkiv_22_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_22_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_22_2024.png

West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_22_2024.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_June_22_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης