Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία δεν αστειεύεται - Εξετάζει μείωση στον χρόνο λήψης απόφασης για χρήση πυρηνικών όπλων

Η Ρωσία δεν αστειεύεται - Εξετάζει μείωση στον χρόνο λήψης απόφασης για χρήση πυρηνικών όπλων
Εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι απειλές κατά της Ρωσίας, ίσως μπορούμε να διορθώσουμε κάτι στο δόγμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα χρήσης των πυρηνικών όπλων λέει ο Andrei Kartapolov
Αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα φέρεται να εξετάζει η Ρωσία καθώς δεν αποκλείεται να αλλάξει τον χρόνο λήψης των αποφάσεων που απαιτείται προκειμένου να επιτρέψει την χρήση πυρηνικών όπλων.
Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε ο Andrei Kartapolov, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του ρωσικού κοινοβουλίου, εάν αυξηθούν οι απειλές, τότε ο χρόνος λήψης αποφάσεων για την χρήση τέτοιων όπλων, θα μπορούσε να αλλάξει.
«Αν δούμε ότι οι προκλήσεις και οι απειλές αυξάνονται, σημαίνει ότι μπορούμε να διορθώσουμε κάτι στο δόγμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα χρήσης των πυρηνικών όπλων και την απόφαση να προχωρήσουμε σε αυτή τη χρήση», δήλωσε ο Kartapolov, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Τοποθέτηση Putin

Πάντως, ο Kartapolov επισήμανε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένες αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα.
Σημειώνεται πως και ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είχε αφήσει ανοιχτό και πιθανό το σενάριο αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, επισημαίνοντας τον περασμένο Μάιο, πως μπορεί να αλλάξει το επίσημο πυρηνικό δόγμα, επανακαθορίζοντας τους όρους, υπό τους οποίους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους όπλα.

Τι ορίζει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας ορίζει το πότε ο πρόεδρός της θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικού όπλου: σε γενικές γραμμές ορίζεται ως απάντηση σε επίθεση που χρησιμοποιεί πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ή συμβατικά όπλα «όταν η ίδια η ύπαρξη του κράτους τίθεται υπό απειλή».

Ρωσία και ΗΠΑ κατέχουν το 88% των πυρηνικών όπλων

Σημειώνεται πως Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, κατέχοντας περίπου το 88% των παγκόσμιων πυρηνικών όπλων.
Και οι δύο εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, ενώ το τελευταίο διάστημα και η Κίνα ενισχύει γρήγορα το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Το μήνυμα

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει πως η Ρωσία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, το ισχυρότερο μήνυμα του Κρεμλίνου μέχρι σήμερα ότι η πιο θανατηφόρα σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.
Παρόλο αυτά, δεν είχε αποκλείσει αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
Αυτό θεωρήθηκε ως… μια κίνηση στην πίεση που ασκούν οι σκληροπυρηνικοί στη ρωσική ελίτ που πιστεύουν ότι ο Putin θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργήσει πιο γρήγορα σε περίπτωση πυρηνικής κλιμάκωσης και να μειώσει τους όρους για την χρήση πυρηνικών όπλων.
Την περασμένη εβδομάδα ο Putin υπογράμμισε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας ίσως χρειαστεί να αλλάξει , επειδή οι αντίπαλοι της Ρωσίας ανέπτυξαν πυρηνικές συσκευές εξαιρετικά χαμηλής απόδοσης.

Νέα κούρσα εξοπλισμών

Τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον έκαναν μεγάλες περικοπές στον αριθμό των όπλων τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά η αρχιτεκτονική ελέγχου των όπλων του Ψυχρού Πολέμου έχει καταρρεύσει και πολλοί διπλωμάτες λένε ότι τώρα φοβούνται μια νέα κούρσα εξοπλισμών.
Σε δηλώσεις του ανώτερος βοηθός του Λευκού Οίκου υποστήριξε πως οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να αναπτύξουν περισσότερα στρατηγικά πυρηνικά όπλα τα επόμενα χρόνια για να αποτρέψουν τις αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους αντιπάλους.
Η Ρωσία λέει ότι ενδιαφέρεται να συζητήσει τον έλεγχο των όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης που αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το μέλλον της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι Ρωσία και Κίνα αναπτύσσουν και οι δύο τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, έτσι ώστε έως τη δεκαετία του 2030 «οι Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις ως στρατηγικούς ανταγωνιστές και πιθανούς αντιπάλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης