Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Putin: Άνευ προηγουμένου οι σχέσεις με τη Β. Κορέα - Γεωπολιτικό σοκ σε ΗΠΑ, Ν. Κορέα

Μήνυμα Putin: Άνευ προηγουμένου οι σχέσεις με τη Β. Κορέα - Γεωπολιτικό σοκ σε ΗΠΑ, Ν. Κορέα
Η συμφωνία στέλνει ακόμη ένα μήνυμα: ότι ο Putin είναι πρόθυμος να βάλει τον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας πάνω από όλα τα άλλα συμφέροντα του επισημαίνει ο Guardian
Οι σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα έχουν φτάσει σε ένα άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο υποστηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Kim Jong un.
«Αγαπητέ σύντροφε Kim Jong un, θα ήθελα να σας εκφράσω την πιο ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για την υπέροχη υποδοχή και την εγκάρδια φιλοξενία που παρείχατε σε εμένα και στη ρωσική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Putin, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του ήταν ιδιαίτερης σημασίας και ότι διασφάλισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ έφτασαν σε ένα άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι θα χαρεί να συνεχίσει τον διάλογο και τονίζει ότι ο Kim Jong un είναι ένας ευπρόσδεκτος και αγαπητός επισκέπτης στο ρωσικό έδαφος.

Επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο

Ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη του Putin στη Βόρεια Κορέα κάνει λόγο για μια επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο.
«Πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, ο Vladimir Putin πέταξε στην Πιονγκγιάνγκ για να υπογράψει μια «συνθήκη φιλίας» με τον Kim Jong-il που βοήθησε στην αναζωογόνηση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα χωρίς να υποχρεώνει τις δύο πλευρές να βοηθήσουν η μία την άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.
Με την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα, ο Putin προχώρησε ουσιαστικά περισσότερο στο παρελθόν, υπογράφοντας μια συμφωνία με τον Kim Jong-un που θυμίζει το σύμφωνο ασφαλείας του 1961 που υπήρχε υπό τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Σήμερα, όμως, η Ρωσία εμπλέκεται σε έναν καυτό πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο ο Putin έχει θέσει ως προτεραιότητά του στην εξωτερική πολιτική και υπάρχει και μια πυρηνική Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί μια κρίσιμη γραμμή πυρομαχικών για τον ρωσικό στρατό» αναφέρει ο Guardian.

Ορόσημο

«Η συνθήκη που υπέγραψε ο Putin με τον Kim Jong-un ήταν μια επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά φυσικά στον Ψυχρό Πόλεμο η Βόρεια Κορέα δεν είχε πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Dr Edward Howell, συνεργάτης του Ιδρύματος Κορέας στο πρόγραμμα Ασίας-Ειρηνικού στο Chatham House, και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας… σηματοδότησε ένα ορόσημο στη σχέση της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα που κατά Αμερικάνους αξιωματούχους θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ισορροπία στην περιοχή.
«Η Ρωσία διαμηνύει και εγγράφως πόσο πρόθυμη και δεσμευμένη είναι να εμβαθύνει και να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Jamie Kwong, συνεργάτης στο πρόγραμμα πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace.
Ο Kim θαύμασε τη ρωσική διαστημική τεχνολογία και τα μαχητικά αεροσκάφη κατά την επίσκεψη του στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας και η λίστα επιθυμιών του θα μπορούσε να περιλαμβάνει τεχνολογίες που θα βοηθούσαν τα διαστημικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, αλλά και οικονομική και ενεργειακή υποστήριξη.

Ο άμεσος στόχος του Putin

Ο άμεσος στόχος του Putin είναι να αναπτύξει μια συνεργασία που θα του φέρει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους, τα οποία χρειάζεται για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
Αλλά οι ρίζες της σχέσης πηγαίνουν βαθύτερα: οι δύο ηγέτες έχουν ευθυγραμμιστεί σε έναν αυξανόμενο αντιδυτικό συνασπισμό και φαίνονται ολοένα και πιο ασυγκράτητοι παρά τις δυτικές απειλές.
Σύμφωνα με τον Guardian, η εικόνα του Putin, ο οποίος κάποτε συναντούσε τακτικά Αμερικανούς και Ευρωπαίους ηγέτες, να πετά στην Πιονγκγιάνγκ για να τον υποδεχθεί ο Kim ήταν εντυπωσιακή.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ο Putin έδωσε στον Kim μια δεύτερη ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα Aurus, σε μια συμβολική απόρριψη των κυρώσεων που οι δύο πλευρές αψηφούν.
«Οι δύο ηγέτες πραγματικά δεν νοιάζονται.
Αυτό υπογραμμίζει για τον Kim Jong-un, πως έχει τώρα έναν σύντροφο που είναι εξίσου παραβατικός με αυτόν» επισημαίνει ο Edward Howell.

Ανησυχία σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανή υποστήριξη στα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.
Ένα αντίγραφο της συνθήκης που έδωσε στη δημοσιότητα η Βόρεια Κορέα απαριθμούσε ρητά τη συνεργασία στην «ειρηνική πυρηνική ενέργεια», αν και Αμερικάνοι αξιωματούχοι είπαν στο NBC News ότι η Ρωσία θα παρέχει επίσης τεχνολογία για να βοηθήσει το πρόγραμμα ατομικών υποβρυχίων της Βόρειας Κορέας.
Ωστόσο, αναλυτές είπαν ότι το εύρος υποστήριξης για το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένο, εν μέρει επειδή η Ρωσία είναι νευρική για την ανταλλαγή ευαίσθητης τεχνολογίας και επίσης επειδή η Μόσχα ήταν ιστορικά ανήσυχη για τα ατομικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ.

Τρόμος στη Νότια Κορέα

Μερικές από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της συμφωνίας είναι πιο συμβατικές: όπως για παράδειγμα, το αυξανόμενο εμπόριο όπλων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες, που θα μπορούσε να αποθρασύνει τη Βόρεια Κορέα και να περιπλέξει τον δυτικό πολεμικό σχεδιασμό σε περίπτωση ανοιχτής σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο.
«Υπάρχουν πολλά που μπορεί να δώσει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα σε αυτή τη συγκυρία, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ικανότητα της Βόρειας Κορέας να ανασυγκροτήσει τη συμβατική στρατιωτική της αποτρεπτική δύναμη», δήλωσε ο Ankit Panda, ανώτερος συνεργάτης του Stanton στο πρόγραμμα πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace.

Δεν θα μεταφέρουν πυρηνική τεχνολογία

Όπως αναφέρει ο Panda, oι Ρώσοι δεν πρόκειται να είναι πολύ πρόθυμοι στο να μεταφέρουν μερικές από τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές τεχνολογίες τους, αλλά θα ήταν πιο έτοιμοι να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να βελτιώσει τις ικανότητές της στην αεράμυνα, να την προμηθεύσουν με ανταλλακτικά και να την συνδράμουν με τη συντήρηση της γερασμένης αεροπορίας της και να βοηθήσεουν να εκσυγχρονίσει το ναυτικό της, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας για πυρηνικά υποβρύχια.
«Αυτό θα περιέπλεκε σημαντικά τον σχεδιασμό για τη συμμαχία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, η οποία θα υποστήριζε στρατηγικούς στόχους τόσο της Ρωσίας όσο και της Βόρειας Κορέας», είπε ο Pandit.

Σφοδρή αντιπαράθεση Ρωσίας – Ν. Κορέας

Η συμφωνία έχει ήδη οδηγήσει σε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Νότιας Κορέας.
Η Σεούλ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα μπορούσε να παράσχει στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα για πρώτη φορά ως απάντηση στη συνθήκη.
Ο Putin, με τη σειρά του, προειδοποίησε ότι αυτό θα ήταν ένα «μεγάλο λάθος» και ότι η Μόσχα ως απάντηση θα μπορούσε να λάβει «αποφάσεις που είναι απίθανο να ευχαριστήσουν την τρέχουσα ηγεσία της Νότιας Κορέας».

Πονοκέφαλος και για την Κίνα

Κατά τον Guardian, η συμφωνία θεωρείται επίσης ως πονοκέφαλος για την Κίνα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό για επιρροή στη Βόρεια Κορέα και τη δυνατότητα των ΗΠΑ να επεκτείνουν την υποστήριξή τους στη Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με τον Howell, είναι πιθανό ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping να επιδιώξει μια σύνοδο κορυφής με τον Kim μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ουκρανία πάνω από όλα

Η συνάντηση σηματοδότησε επίσης ένα νέο χαμηλό για τις διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, που κάποτε ήταν ένας σπάνιος τομέας συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Ακόμη και το 2017, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τις κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, οι ΗΠΑ έπεισαν τη Ρωσία να ψηφίσει υπέρ των νέων κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.
Αυτές οι μέρες ξεκάθαρα έχουν τελειώσει.
«Η συμφωνία στέλνει ακόμη ένα μήνυμα ότι ο Putin είναι πρόθυμος να βάλει τον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας πάνω από όλα τα άλλα συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης και της διαφύλαξης του καθεστώτος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων – ενός καθεστώτος που η Σοβιετική Ένωση βοήθησε πραγματικά να εγκαθιδρυθεί εξαρχής» υπογράμμισε ο Jamie Kwong από το Carnegie Endowment for International Peace.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης