Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύσκολη υπόθεση η επανεκλογή της Ursula von der Leyen στην Κομισιόν - Τα... μαθηματικά είναι αμείλικτα

Δύσκολη υπόθεση η επανεκλογή της Ursula von der Leyen στην Κομισιόν - Τα... μαθηματικά είναι αμείλικτα
Ο πρόεδρος της Επιτροπής χρειάζεται τη στήριξη του Renew για μια νέα θητεία, αλλά η παράταξη χάνει έδρες
Σχετικά Άρθρα
Κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση αναδεικνύεται η επανεκλογή της Ursula von der Leyen στο τιμόνι της Κομισιόν. Μέρες πριν από μια σύνοδο, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για το μέλλον της, το Renew Europe, ένα από τα τρία κόμματα που η von der Leyen ελπίζει ότι θα την υποστηρίξουν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αιμορραγεί τις θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Τα απλά μαθηματικά… το κάνουν πολύ δύσκολο για τη von der Leyen αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jacob Moroza-Rasmussen, πρώην γενικός γραμματέας του πανευρωπαϊκού φιλελεύθερου κόμματος ALDE.
Σύμφωνα με το Politico, μια αιφνιδιαστική απόφαση την Παρασκευή (21/6/2024) του Τσέχου, Andrej Babiš, να αποσύρει τους επτά ευρωβουλευτές του από το Renew επισφράγισε μια άθλια εκλογική περίοδο στην ΕΕ για τους φιλελεύθερους, οι οποίοι έχουν πέσει κατακόρυφα από 102 έδρες σε μόλις 74. Το Renew, που ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, έχει ξεπεραστεί από τους ακροδεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), την πατρίδα των Αδελφών της Ιταλίας της Giorgia Meloni. Εάν χρειαζόταν περισσότερος συμβολισμός για την τροχιά των φιλελεύθερων, ένας από τα βαριά χαρτιά του -o Mark Rutter, Ολλανδός πρωθυπουργός τα τελευταία 14 χρόνια- θα παραστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα πριν αναλάβει τη νέα του θέση ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Η von der Leyen και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της έχουν μέχρι στιγμής συνομιλήσει μόνο με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και το Renew, αγνοώντας επισήμως τόσο τους Πράσινους όσο και το ECR, παρά το γεγονός ότι πριν τις εκλογές θα ήταν ανοιχτή σε συνεργασία με τη Meloni. Τόσο οι φιλελεύθεροι -με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas- όσο και οι Σοσιαλιστές -με τον πρώην Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa- θα έβρισκαν μεγάλες θέσεις στην ΕΕ εάν το πακέτο ηγεσίας της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει η von der Leyen, αναδυθεί αλώβητο από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών την Πέμπτη και Παρασκευή.

Τίποτα δεν είναι σίγουρο

Αλλά ακόμη και αυτό δεν θα είναι το τέλος της αβεβαιότητας για τη von der Leyen. Θα χρειαστεί 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο (από 720) σε μια μυστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να διεξαχθεί το συντομότερο στις 18 Ιουλίου. Προσθέτοντας όλα τα μέλη του ΕΛΚ, S&D και Renew του Κοινοβουλίου φτάνει τους 398. Αλλά δεν θα τη στηρίξουν όλοι στο EPP και το S&D, ενώ την ίδια στιγμή, το Renew χάνει μέλη.
«Είμαστε σίγουροι για την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ένας αξιωματούχος του ΕΛΚ και συνέχισε «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν πάντα μια πρόκληση». Εάν οι ηγέτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η von der Leyen δεν θα περάσει από το Κοινοβούλιο, μπορούν να κερδίσουν χρόνο ορίζοντας την, αλλά μεταθέτουν την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο -όπως συνέβη το 2009 όταν ο José Manuel Barroso επανεξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής .
«Το ΕΛΚ είναι πραγματικά κομβικό εδώ», είπε ο Simon Hix, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία. «Αλλά, όπως είπαμε, θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να συγκεντρώσουν μια σταθερή πλειοψηφία».
Ωστόσο, δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές στη von der Leyen, υποστήριξε ο Hix, λέγοντας ότι η προσφορά στη Meloni ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου αντιπροεδρίας για την Ιταλία στην Επιτροπή θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη von der Leyen την υποστήριξη των 24 βουλευτών του Meloni.
Οι Σοσιαλιστές και το Renew είναι πολύ πιο αδύναμοι από το ΕΛΚ γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι στο Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλιστές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η υποστήριξή τους δεν θα είναι εγγυημένη εάν η von der Leyen κάνει συμφωνία με τη Meloni ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη στα δεξιά του ΕΛΚ.
«Θα είναι μια πολύ λεπτή πράξη ισορροπίας που θα πρέπει να παίξει», είπε ο Hix.

Στροφή στους Πράσινους;

Καθώς η πλειοψηφία περιορίζεται, οι Πράσινοι καθιστούν ολοένα και πιο σαφές ότι θέλουν να μπουν στις συνομιλίες για τον συνασπισμό.
«Όποιος θέλει σταθερές πλειοψηφίες μπορεί να διαπραγματευτεί με εμάς τους Πράσινους. Είμαστε έτοιμοι», έγραψε στο X ο Γερμανός Πράσινος Rasmus Andresen, αφού ο Babiš ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Renew.
Αλλά ακόμη και οι Πράσινοι, που έχουν περίπου 50 έδρες, μπορεί να μην είναι αρκετοί για την εκλογή της von der Leyen, ενώ την ίδια στιγμή το άνοιγμα σε αυτούς πιθανότατα θα έχανε την υποστήριξή της εντός της δικής της ομάδας ΕΛΚ.
«Ακόμη και αν επεκταθεί με τους Πράσινους, υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχει τους αριθμούς τώρα», είπε ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ALDE Moroza-Rasmussen, προσθέτοντας ότι η αποδυνάμωση των κεντρώων κομμάτων θα ανεβάσει επίσης το τίμημα που θα επιδιώξει να της αποσπάσει η Meloni.
Ενώ οι ευρωβουλευτές του Babis δεν θα μπορούσαν να βασιστούν ότι θα στηρίξουν τη von der Leyen ούτως ή άλλως - έχοντας βάλει στόχο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη μεταναστευτική πολιτική του μπλοκ - η απόφαση να αποχωρήσει από το Renew θα μπορούσε ωστόσο να επηρεάσει τη νοοτροπία γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα.
«[Έχει σημασία] λόγω [για] ό,τι κάνει ψυχολογικά γιατί τώρα το ECR είναι σίγουρα μεγαλύτερο από το Renew. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λίγο πιο σκληροπυρηνικοί», είπε ο Moroza-Rasmussen. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρχει χάος», είπε ένα άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων μετά το ατελές δείπνο των ηγετών της ΕΕ στις 17 Ιουνίου. «Τελικά, δεν υπάρχουν άλλα ονόματα στο τραπέζι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης