Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euro 2024: Οι βαλκανικές εντάσεις ξέσπασαν, πυροδοτώντας αντιπαραθέσεις και βία – Αποτυχία της UEFA να ελέγξει τo φαινόμενο

Euro 2024: Οι βαλκανικές εντάσεις ξέσπασαν, πυροδοτώντας αντιπαραθέσεις και βία – Αποτυχία της UEFA να ελέγξει τo φαινόμενο

Σε μια ατέρμονη βαλκανική κόντρα έχει μετατραπεί το Euro

Σχετικά Άρθρα

Το τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2024 στη Γερμανία αμαυρώθηκε από βίαιες φωνές και εθνικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των φιλάθλων των Βαλκανικών χωρών, δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις για τους διοργανωτές.
Έχουν αναφερθεί προσβλητικά πανό και υβριστικά συνθήματα, που αντανακλούν βαθιές εχθρότητες και ανεπίλυτες συγκρούσεις από το πρόσφατο παρελθόν της περιοχής.
Η UEFA, το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχει λάβει πολυάριθμες καταγγελίες από βαλκανικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για τα περιστατικά.
Οι εντάσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες μεταξύ των φιλάθλων από την Αλβανία, τη Σερβία και την Κροατία.
Ένας Αλβανός παίκτης έλαβε ποινή αποκλεισμού δύο αγώνων για επιθετικές φωνές κατά των Σκοπίων, ενώ Κροάτες και Αλβανοί οπαδοί φώναξαν "Σκότωσε τον Σέρβο!".
Οι Σέρβοι υποστηρικτές βρίσκονται υπό έρευνα για ρατσιστική κακοποίηση και τόσο οι Σέρβοι όσο και οι Σλοβένοι οπαδοί έχουν κάνει δικούς τους πατριωτικούς ισχυρισμούς σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.
Στις εξέδρες έχουν εμφανιστεί και υπερεθνικιστικές σημαίες και προκλητικά σύμβολα.
Ένας Κοσοβάρος δημοσιογράφος αποβλήθηκε από το τουρνουά επειδή επέδειξε ένα αμφιλεγόμενο σύμβολο που στόχευε στους Σέρβους οπαδούς.
«Το γήπεδο είναι ένας απίστευτος πολλαπλασιαστής προϋπάρχοντων συναισθημάτων», δήλωσε κοινωνικός επιστήμονας και ειδικός στον βαλκανικό ποδοσφαιρικό πολιτισμό.
«Αυτά τα παιχνίδια δεν συμβαίνουν στο κενό αφού οι άνθρωποι παρακολουθούν καθημερινά τι συμβαίνει μεταξύ των αντίστοιχων χωρών τους».
Η φύση της εκδήλωσης είναι διττή:
Πηγή εθνικής υπερηφάνειας και υπενθύμιση προηγούμενων συγκρούσεων.
«Οι σχετικά πρόσφατοι πόλεμοι στο παρελθόν μας είχαν αναμφισβήτητα αποτέλεσμα και προκάλεσαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών», είπε ο Saraqi, Κοσοβάρος αναλυτής.

Οι αντιπαραθέσεις στους λαούς των Βαλκανίων είναι βαθιά ριζωμένες

Η μεγάλη βαλκανική διασπορά της Γερμανίας, γνωστή για την παθιασμένη εθνικιστική της θέρμη, έχει αυξήσει την αστάθεια.
Η UEFA επέβαλε πρόστιμο τόσο στην Αλβανική όσο και στη Σερβική Ομοσπονδία για διάφορες παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένων προσβλητικών πανό και ρίψης αντικειμένων.
Περισσότερα περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση.
«Σε τελική ανάλυση, όλα αυτά τα παράπονα που στέλνουν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες στην UEFA δεν έχουν πραγματικά μελετηθεί», παρατήρησε άνθρωπος της UEFA.
Η ένταση της βαλκανικής εθνικής ταυτότητας στο ποδόσφαιρο είναι βαθιά, με τους γονείς να εγγράφουν τα νεογέννητά τους για συμμετοχή σε συλλόγους προτού λάβουν πιστοποιητικά γέννησης.
Τόσο παθιασμένοι είναι στα Βαλκάνια.
Αυτό το βαθιά ριζωμένο πάθος διασφαλίζει ότι οι εντάσεις θα συνεχίσουν να σιγοβράζουν σε όλα τα τουρνουά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης