Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρενίτιδα με τον Jordan Bardella στη Γαλλία - Είναι μόλις 28 χρόνων αλλά έχει δώσει ώθηση στην ακροδεξιά

Φρενίτιδα με τον Jordan Bardella στη Γαλλία - Είναι μόλις 28 χρόνων αλλά έχει δώσει ώθηση στην ακροδεξιά
Η άνοδος του Bardella από εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος το 2017 σε Πρόεδρο του κόμματος κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας είναι κάπως αξιοσημείωτη για έναν άνδρα που είναι μόλις 28 ετών
Η Marine Lepen είναι το όνομα που έρχεται στο μυαλό σε κάθε αναφορά του σκληροπυρηνικού κόμματος National Rally της Γαλλίας, αλλά είναι ο προστατευόμενός της Jordan Bardella που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη Γαλλία μετά από πρόωρες εκλογές.
Ο Bardella ανέβηκε στις τάξεις του ευρωσκεπτικιστικού και αντιμεταναστευτικού Εθνικού Ράλι (Rassemblement National, ή RN) για να γίνει πρόεδρός του το 2022, με τη νιότη, την εμφάνιση και την ευφυΐα του στα social media να συμβάλλουν στην προσέλκυση νεότερων ψηφοφόρων.
Σύντομα, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει πρωθυπουργός εάν ο RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές — και είναι μόλις 28 ετών.
Η άνοδος του Bardella από εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος το 2017 σε Πρόεδρο του κόμματος κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας είναι κάπως αξιοσημείωτη για έναν άνδρα που είναι μόλις 28 ετών.

Η άνοδος στις τάξεις του κόμματος

Γεννημένος το 1995 στο Drancy στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Seine-Saint-Denis, μια περιοχή που έχει γίνει συνώνυμη με τη στέρηση, τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και την ανεπαρκή δημόσια στέγαση, ο Bardella ήταν το μοναδικό παιδί γονέων ιταλικής καταγωγής, αν και ο παππούς του πατέρα του ήταν Αλγερινός.
Ο Bardella διέπρεψε στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες σε ένα ιδιωτικό κολέγιο και εντάχθηκε στο Εθνικό Ράλι — τότε γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο — σε ηλικία 16 ετών.
Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού, πριν εγκαταλείψει τις σπουδές του για να επικεντρωθεί στην πολιτική.
Ο Bardella έχει συχνά εκθειάσει το μέσο υπόβαθρό του για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους, λένε οι ειδικοί.
Το κόμμα το χρησιμοποίησε ως τρόπο για να απευθύνει έκκληση στους Γάλλους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτούς που μπορεί να συμμετείχαν σε λαϊκιστικές, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων τα τελευταία χρόνια ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής και την οικονομική ανισότητα.
Οι πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο πατέρας του Bardella ήταν στην πραγματικότητα ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που ζούσε στο εύπορο προάστιο του Montmorency, όπου ο Bardella πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας μετά το διαζύγιο των γονιών του.
Ο Bardella και το RN, ωστόσο, έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη «μέτρια καταγωγή του».
«Ενώ πολλοί από το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο σπούδασαν πολιτική, ο Bardella σπούδασε γεωγραφία πριν εγκαταλείψει το σχολείο για να επικεντρωθεί στην πολιτική του καριέρα.
Δεν ντρέπεται να μιλήσει για την ταπεινή του καταγωγή και είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς υψηλού προφίλ που έχουν από πρώτο χέρι εμπειρία μειονεκτημάτων και γεωγραφικής περιθωριοποίησης», έγραψε ο Joseph Downing, επισκέπτης συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics.
«Ακόμη και ο ηγέτης της άκρας αριστεράς, Jean-Luc Mélenchon, αν και γεννημένος από Ευρωπαίους έποικους γονείς στο Μαρόκο, στερείται ορισμένων από τα διαπιστευτήρια της παρακαταθήκης του Bardella», πρόσθεσε.
Η άνοδος της Bardella έγινε υπό την αιγίδα της αρχηγού του κόμματος, Marine Lepen, με αναφορές να υποδηλώνουν ότι ήρθε στην προσοχή της αφού έβγαινε με την κόρη του στενού φίλου και έμπιστού της, Frederic Chatillon.
Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη συνάντησή του με τη Lepen το 2017, είχε γίνει εκπρόσωπος του κόμματος.
Δύο χρόνια αργότερα, έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) πριν γίνει πρόεδρος του κόμματος το 2022.
Η ταχεία άνοδος του Bardella στο κόμμα του χάρισε το παρατσούκλι του «λιονταριού» της Lepen, αλλά ήταν πιθανότατα μια πιο στρατηγική κίνηση από την βετεράνο πολιτικό καθώς προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει το κόμμα και να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους.
Έχοντας ένα νεαρό και (κάπως) όμορφο πολιτικό πρόσωπο που είναι δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ο Bardella έχει 1,6 εκατομμύρια οπαδούς του TikTok - έχει αμβλύνει την εικόνα και τη φήμη του σκληρού δεξιού κόμματος και έχει ενισχύσει το προφίλ και την απήχηση του κόμματος στους νεότερους και στις γυναίκες ψηφοφόρους.
Το φαινόμενο έχει ονομαστεί ακόμη και «Μανία Bardella», καθώς εκατοντάδες νεαρές γυναίκες παρακολουθούν εκδηλώσεις εκστρατείας για να πάρουν μια γεύση από τον νεαρό πολιτικό στη σκηνή.
Η δημοφιλία του Bardella έχει επίσης τροφοδοτήσει την κριτική για το «παιδί της αφίσας» της σκληρής δεξιάς.

Οι επικρίσεις

Οι επικριτές λένε ότι η σοφία του στα μέσα ενημέρωσης και η ρητορική του για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του εγκλήματος μπορεί να προσελκύσουν το εκλογικό σώμα ως «cri de coeur», αλλά του λείπει ουσία και συγκεκριμένες λεπτομέρειες, με την πολιτική να παίρνει πίσω μέρος στη δημοσιότητα.
Το εκλογικό του ρεκόρ ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει επίσης ελεγχθεί, με κατηγορίες ότι υποστήριξε ορισμένα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών σχετικά με την πρόσβαση στην άμβλωση και την ίση αμοιβή και τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης, στον δημόσιο διάλογο, αλλά απουσίαζε από τις ψηφοφορίες για τέτοια θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Bardella έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για απουσία.
Ο Bardella έχει πει στους ψηφοφόρους ότι θα «αποκαταστήσει την τάξη», θα περιορίσει τη μετανάστευση και θα αντιμετωπίσει την παραβατικότητα, αλλά αυτός και η Lepen υπαναχώρησαν σε ορισμένες από τις πιο σκληρές υποσχέσεις και ρητορική τους, υποχωρώντας για την έξοδο της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, και μετριάζοντας την παραδοσιακά φιλορωσική στάση του κόμματος.
Είπε ότι θα εξακολουθούσε να υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αλλά όχι την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων.
«Πρώτον, η Lepen και ο Bardella προσπαθούν να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους και τις αγορές ότι δεν θα ταρακουνήσουν τη βάρκα», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.
«Αποτονίζουν τις προηγούμενες δημοσιονομικές απαιτήσεις της Lepen (ανατροπή της μεταρρύθμισης των συντάξεων, μεγάλες φορολογικές περικοπές για νέους ή/και πολίτες χαμηλού εισοδήματος).
Αντίθετα, η Lepen υπόσχεται ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Macron.
Για να μην αποκρούσει το πολιτικό κέντρο, το RN φαίνεται να έχει αθόρυβα χάσει τα μέρη που ήταν υπέρ του Putin του προηγούμενου μανιφέστου του», σημείωσε.

Η ευκαιρία του Bardella

Η πορεία του Bardella στην εξουσία οφείλεται στην απόφαση σοκ του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την άνοδο του RN στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα τον Ιούνιο.
Η κίνηση θεωρείται ως ένα επικίνδυνο στοίχημα για τον Macron, καθώς θα μπορούσε να ενδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τους πολιτικούς του αντιπάλους στη σκληρή δεξιά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.
Οι αναλυτές λένε ότι ο Macron μπορεί να στοιχηματίζει ότι το RN θα αποκτήσει έναν πιο εξέχοντα ρόλο στη γαλλική πολιτική, αλλά θα αποτύχει να εντυπωσιάσει όταν θα έχει περισσότερη εξουσία, ξεφουσκώνοντάς την πριν από την ψηφοφορία του 2027.
Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τον Ιούνιο δείχνουν ότι το λαϊκιστικό-εθνικιστικό RN προηγείται των δημοσκοπήσεων με ποσοστό έως και 35% των ψήφων, μπροστά από το αριστερό μπλοκ του Νέου Λαϊκού Μετώπου με 25-26% και τη κεντρώα συμμαχία Μαζί του Macron στην τρίτη θέση με περίπου 19% των ψήφων.
Ακόμα κι αν ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι αναλυτές λένε ότι μια ισχυρή επίδειξη για το RN θα ασκήσει πίεση στον Macron να διορίσει πρωθυπουργό από το κόμμα.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικό λόγο για την εσωτερική και οικονομική πολιτική της Γαλλίας, ενώ ο Macron, ως πρόεδρος, θα παραμείνει υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.
Το National Rally έχει ήδη δηλώσει ότι ο Bardella θα προταθεί ως η επιλογή του για την πρωθυπουργία εάν το κόμμα αποδώσει καλά, ενώ η Marine Le Pen, η φυσιογνωμία του κόμματος, θα είναι η υποψήφια του για τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Ο Bardella είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δεχόταν την πρωθυπουργία μόνο εάν ο RN είχε την απόλυτη πλειοψηφία στην ψηφοφορία, ωστόσο, με τον RN πιθανότατα να αμφισβητεί την προοπτική να ηγηθεί μιας εύθραυστης και διστακτικής κυβέρνησης μειοψηφίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης