Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ... από το 2025

FT: Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ... από το 2025
Η ΕΕ αρχίζει επισήμως διαπραγματεύσεις και για την ένταξη της Μολδαβίας
Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν αναμένεται να ξεκινήσουν έως το 2025, παρόλο που οι ενταξιακές συνομιλίες θα ξεκινήσουν επίσημα αργότερα σήμερα Τρίτη 25/6 επισημαίνουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times (FT), επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η πολωνική προεδρία ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ η Ουγγαρία ενδέχεται να ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ την 1η Ιουλίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση δήλωσε στους FT ότι «από το 2025, το Κίεβο θα πιέσει για μια πολύ δυναμική ενταξιακή διαδικασία».
Τη Δευτέρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban είπε στον γερμανικό εκδοτικό όμιλο Funke ότι η Βουδαπέστη θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έχουν πολιτικά κίνητρα, καθώς επεσήμανε μια σειρά από αβεβαιότητες.
Ωστόσο, είπε ο Orban ότι η Ουγγαρία δεν θα μπλοκάρει τη διαδικασία.

Έναρξη διαπραγματεύσεων

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά αργότερα σήμερα, επισήμως τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και την Μολδαβία.
«Συγχαρητήρια στην Μολδαβία και την Ουκρανία.
Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά γεμάτος ευκαιρίες», δήλωσε στο Χ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Οι 27 θα κηρύξουν επισήμως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στις 15.30 ώρα Λουξεμβούργου και αμέσως μετά με την Μολδαβία κατά την διάρκεια Διακυβερνητικής Διάσκεψης.
Η έναρξη των συνομιλιών αυτών είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας που απέσπασαν με μεγάλη δυσκολία οι 26 χώρες της ΕΕ οι οποίες εξάντλησαν την εφευρετικότητα τους για να πείσουν την 27η, την Ουγγαρία να μην μπλοκάρει την διαδικασία.
H Ουγγαρία δέχθηκε να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου αφήνοντας στους 26 τον χρόνο για να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, έως και μήνες, πριν το άνοιγμα των επιμέρους κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης