Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Υβριδικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - Εντάλματα σύλληψης για Shoigu, Gerasimov

«Υβριδικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - Εντάλματα σύλληψης για Shoigu, Gerasimov
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε την Τρίτη εντάλματα σύλληψης για τον Shoigu και τον Gerasimov
Υβριδικό πόλεμος σε βάρος της καταγγέλλει η Ρωσία, με αφορμή τα εντάλματα σύλληψης κατά Shoigu και Gerasimov από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ανέφερε την Τρίτη ότι το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu αποτελεί μέρος ενός υβριδικού πολέμου κατά της Μόσχας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε την Τρίτη εντάλματα σύλληψης για τον Shoigu, ο οποίος είναι γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τον κορυφαίο Ρώσο στρατηγό Valery Gerasimov για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι δεν υπάρχει άμεση πιθανότητα να συλληφθεί κάποιος από τους δύο υπόπτους.
Η Ρωσία δεν είναι μέλος του παγκόσμιου δικαστηρίου, δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του και αρνείται να παραδώσει υπόπτους.
Είχε υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης για τη δημιουργία του δικαστηρίου το 2000, αλλά απέσυρε την υποστήριξή της το 2016, αφού το ΔΠΔ χαρακτήρισε τη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ουκρανία από τη Μόσχα ως ένοπλη σύγκρουση.
Τα 123 κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να κρατούν και να μεταφέρουν υπόπτους εάν περάσουν τα σύνορά τους.
Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα κράτη της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ελβετία, 33 αφρικανικές χώρες και 19 έθνη του Νότιου Ειρηνικού.
Tον Μάρτιο του 2023, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Vladimir Putin ως ύποπτο για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Έχει περιορίσει ποιες χώρες μπορεί να επισκέπτεται ο Putin.
Εξέδωσε επίσης ένταλμα για τη Maria Alekseyevna Lvova-Belova, επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, με παρόμοιες κατηγορίες.

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky
εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εντάλματα σύλληψης κατά του Sergei Shoigu και του Valery Gerasimov και δήλωσε ότι θέλει να τους δει "πίσω από τα κάγκελα".
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι βασικοί Ρώσοι στρατιωτικοί κατηγορούνται ότι βρίσκονται πίσω από "βάρβαρες" επιθέσεις εναντίον των υποδομών της Ουκρανίας.
"Κάθε εγκληματίας που εμπλέκεται στον σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτών των χτυπημάτων πρέπει να γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Και ελπίζουμε όντως να τους δούμε πίσω από τα κάγκελα", δήλωσε.
Ο Zelensky δήλωσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ήταν μια "σαφής ένδειξη ότι η δικαιοσύνη για τα ρωσικά εγκλήματα κατά των Ουκρανών είναι αναπόφευκτη".
"Προσβλέπουμε σε περισσότερα εντάλματα σύλληψης προκειμένου να στερήσουμε από τη Ρωσία την αίσθηση της ατιμωρησίας. Το αίσθημα που τροφοδοτεί τα ρωσικά εγκλήματα εδώ και δεκαετίες. Η λογοδοσία είναι ο μόνος τρόπος για να τους βάλουμε ένα τέλος", δήλωσε ο πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου της Ουκρανίας επικρότησε την Τρίτη την κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον πρώην υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, λέγοντας ότι πρόκειται για "μια σημαντική απόφαση".
"Sergei Shoigu και Valery Gerasimov φέρουν ατομική ευθύνη... Θα κρατηθούν, ως υπεύθυνοι για το κακό", δήλωσε ο Andriy Yermak στο Telegram.

Εγκλήματα πολέμου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε την Τρίτη εντάλματα σύλληψης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας της Ρωσίας και του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου της για επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία.
Το δικαστήριο κατηγορεί τον πρώην υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov για εγκλήματα πολέμου και για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας των απάνθρωπων πράξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης