Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dominique Strauss-Kahn: Θα ψήφιζα ακόμα και Melanchon για να μην κυβερνήσει η Le Pen - Να μάθουμε από τα ιστορικά λάθη

Dominique Strauss-Kahn: Θα ψήφιζα ακόμα και Melanchon για να μην κυβερνήσει η Le Pen - Να μάθουμε από τα ιστορικά λάθη
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ υπεθυμίζει ότι η ιστορία έχει δείξει πως τέτοια κόμματα δεν εγκαταλείπουν πότε ειρηνικά την εξουσία όταν την καταλάβουν
Ο πρώην υπουργός Oικονομίας της Γαλλίας Dominique Strauss-Kahn υποστηρίζει ότι θα έφτανε στο σημείο να ψήφιζε ακόμα και τη γαλλική Αριστερά υπό τον Jean-Luc Melanchon προκειμένου να μην ανέλθει στην εξουσία η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen, εφόσον βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα τέτοιο εκλογικό δίλημμα.
Ειδικότερα, o πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ υπεθυνμίζει τα «διδάγματα της ιστορίας», λέγοντας πως τέτοια κόμματα δεν εγκαταλείπουν πότε ειρηνικά την εξουσία όταν την καταλάβουν και αναδεικνύει τον κίνδυνο να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Γαλλία σε περίπτωση νίκης της Le Pen.
Ως εκ τούτου, στο άρθρο του στο γαλλικό περιοδικό Challenges, καλεί όλους τους Γάλλους να εμποδίσουν την ανάδειξη του RN σε πρώτη πολιτική δύναμη.
Όπως τονίζει ο Strauss-Kahn -ο οποίος αποσύρθηκε από τον ενεργό πολιτικό βίο μετά από ένα μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο- το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των οικολόγων είναι «ένας ετερόκλητος συνασπισμός αληθινών δημοκρατών και αληθινά ολοκληρωτικών προσώπων, κάποιων αξιοσέβαστων ατόμων και άλλων απεχθών».
Ωστόσο, εκτιμά ότι στο τέλος της ημέρας αυτός ο συνασπισμός δεν θα κυριαρχείται από απωθητικές προσωπικότητες.
Απεναντίας, η Συσπείρωση της Le Pen, όπως επισημαίνει είναι κι αυτός μεν ένας ετερόκλητος συνσπισμός αλλά «πραγματικά ολοκληρωτικών ανθρώπων, όλοι απεχθείς, των οποίων το DNA είναι θεμελιωδώς ξενοφοβική και αντισημιτική. Ένα κόμμα που ποτέ δεν καταδίκασε την ιστορική κληρονομιά από την οποία προέρχεται και του οποίου η εθνική προτίμηση παραμένει η ραχοκοκαλιά».
Ο Strauss-Kahn απευθυνόμενος στους Γάλλους κεντροαριστερούς υπογραμμίζει ότι «είναι παράδοξο να αφήσουμε να έρθει στην εξουσία η παράταξη της Le Pen στο όνομα του αντισημιτισμού ενός μέρους της Ανυπότακτης Αριστεράς, η οποία είναι μέρος του Νέου Εθνικού Μετώπου».
Και για τον λόγο αυτό, όπως λέει, αν και δεν συμμερίζεται τους οικονομικούς προσανατολισμούς του προγράμματος του αριστερού συνασπισμού, στο τέλος θα επιλέξει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
«Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες το 1933, οι οποίοι υποτίμησαν τις συνέπειες της ανόδου της Ακροδεξιάς στην εξουσία», συμπεραίνει ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ο οποίος πιστεύει ότι η κατάσταση απαιτεί «να γνωρίζει κανείς πώς να επιλέγει τον καλύτερο εχθρό του για να αποφύγει το χειρότερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης