Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκός στόχος η εξάλειψη καρκίνων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό

Ευρωπαϊκός στόχος η εξάλειψη καρκίνων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό
Η Vaccines Europe υπογραμμίζει τη σημασία των ενημερωμένων μητρώων εμβολιασμών
Το Συμβούλιο ενέκρινε σύσταση σχετικά με τους καρκίνους που προλαμβάνονται με εμβόλια, με στόχο τη μείωση των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030.
«Κάθε χρόνο στην ΕΕ, σχεδόν 14.000 ζωές χάνονται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και πάνω από 16.000 νέες μολύνσεις από ηπατίτιδα Β», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου.
«Με τον συλλογικό μας στόχο να εμβολιάσουμε το 90% των κοριτσιών κατά του HPV και να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς κατά της ηπατίτιδας Β, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους που προκαλούνται από αυτούς τους ιούς», πρόσθεσε η ίδια.
Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ασφαλής και ιδιαίτερα επιτυχημένος. Σε μελέτη του προγράμματος εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του HPV, τα ποσοστά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν κατά 90% για τις γυναίκες ηλικίας 20 ετών, στις οποίες προσφέρθηκε εμβολιασμός στην ηλικία των 12 έως 13 ετών.
Το σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών έως το 2030 και τη σημαντική αύξηση της κάλυψης για τα αγόρια.
Η σύσταση προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου και εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υγείας της Παρασκευής (21 Ιουνίου).
«Η σύσταση επικεντρώθηκε στην αύξηση και την παρακολούθηση της πρόσληψης του εμβολιασμού κατά του HPV και των ιών της ηπατίτιδας Β (HBV), με την απαραίτητη προσοχή στις πραγματικές κοινωνικές και άλλες ανισότητες και ανισότητες», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Φάντενμπρουκ.
Σημαντικό μέρος της σύστασης είναι η αντιμετώπιση της ελλειπούς ενημέρωσης και της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια. Ο Φάντενμπρουκ δήλωσε ότι αυτό απαιτεί βελτιώσεις στον υγειονομικό αλφαβητισμό.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το πρόγραμμα EU4Health, για να υποστηρίξουν προγράμματα εμβολιασμού, καθώς και δραστηριότητες για την επικοινωνία και την προώθησή τους των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health έχουν προβλεφθεί 20 εκατ. ευρώ για κοινή δράση, βοηθώντας στην εφαρμογή της σύστασης.

Ηλεκτρονικά μητρώα εμβολιασμού

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Vaccines Europe, Sibilia Quilici, χαρακτήρισε τον στόχο φιλόδοξο και εφικτό: «Είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για το σκοπό αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας θητείας».
Η Vaccines Europe υπογραμμίζει τη σημασία των ενημερωμένων μητρώων εμβολιασμών, ενώ η ΕΕ αναμένεται να παράσχει στήριξη στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των μητρώων σύμφωνα με τον κανονισμό της για την προστασία των δεδομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης