Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικό όπλο η στρατολόγηση στην Ουκρανία - Πώς το Κίεβο σιγεί… τις φωνές της κριτικής

Πολιτικό όπλο η στρατολόγηση στην Ουκρανία - Πώς το Κίεβο σιγεί… τις φωνές της κριτικής
Δημοσιογράφοι, παρατηρητές και άτομα σε μΚΟ που εργάζονται πάνω σε ζητήματα που επικρίνουν την κυβέρνηση, προειδοποιούν πως η διοίκηση χρησιμοποιεί την εξουσία για να στρατολογήσει άτομα προκειμένου να τους φιμώσει
Σε πολιτικό όπλο εξελίσσεται η διαδικασία της στρατολόγησης στην Ουκρανία, καθώς οι ουκρανικές αρχές κατηγορούνται ότι έχουν βρει με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την αποστολή στο μέτωπο και στην πρώτη γραμμή του πολέμου, την κατάλληλη ευκαιρία για να σβήνουν… μια και καλή κάθε φωνή κριτικής.
Δημοσίευμα του Politico αναφέρεται στην περίπτωση του Ουκρανού δημοσιογράφου Yevhenii Shulhat, ο οποίος ενώ ήταν έτοιμος να δημοσιεύσει ένα κείμενο σχετικά με την διαφθορά στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), ένστολοι στρατιώτες τον πλησίασαν σε ένα εμπορικό κέντρο και επιχείρησαν να του δώσουν το έγγραφο της επιστράτευσης του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να μη δημοσιευτεί το άρθρο του.

Εκφοβισμός και φίμωση

«Το θεωρώ αυτό ως εκφοβισμό και παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής μου δραστηριότητας», είπε ο Shulhat, λέγοντας ότι η απόπειρα αυτή συνέβη τον περασμένο Απρίλιο, και μάλιστα αμέσως μετά την επικοινωνία του με την SBU για ένα ρεπορτάζ.
Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να δεχτεί την ειδοποίηση και αντ' αυτού υπέβαλε καταγγελία.
Αλλά, όπως αναφέρεται, δεν είναι ο μόνος.
Και άλλοι δημοσιογράφοι, παρατηρητές και άτομα που δραστηριοποιούνται σε μΚΟ που εργάζονται πάνω σε ζητήματα που επικρίνουν την κυβέρνηση, προειδοποιούν πως η διοίκηση ή ανώτεροι αξιωματικοί χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να στρατολογήσουν άτομα προκειμένου να τους φιμώσουν.

Καμία εμπλοκή

Η ουκρανική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν κρύβεται πίσω από τέτοια περιστατικά.
«Πιστεύω ότι η χρήση εργαλείων ποινικής δικαιοσύνης για την άσκηση πίεσης σε οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων ακτιβιστών, είναι απαράδεκτη.
Τέτοια γεγονότα πρέπει να αναφέρονται αμέσως στις αρμόδιες αρχές» επισημαίνει ο Oleg Tatarov, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος επιβλέπει τις αρχές επιβολής του ουκρανικού Δικαίου.
Αλλά τα περιστατικά εξακολουθούν να αυξάνονται.

Εκατέρωθεν… πυρά

Ο Vitaliy Shabunin, επικεφαλής του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς, του πιο σημαντικού «ελεγκτικού φορέα» της Ουκρανίας, κατηγόρησε τον Tatarov ότι αυτός είναι που βρίσκεται πίσω από τις εις βάρος του κατηγορίες ότι είχε μετακινηθεί παράνομα από την πρώτη γραμμή σε μια πιο … ασφαλή θέση στην πρωτεύουσα.
Σημειώνεται πως ο Shabunin ερευνάται από το Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας (SBI) όχι μόνο διότι απέφυγε τη στρατιωτική του θητεία και μεταφέρθηκε παρανόμως από μια μάχιμη μονάδα, αλλά και ότι δεν παρέδωσε ένα αυτοκίνητο που αγοράστηκε από εθελοντές για τη στρατιωτική του μονάδα.
«Εάν ένα άτομο απαιτεί τη συμμόρφωση όλων με το νόμο, τότε θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα» λέει ο Ουκρανός δικηγόρος Rostyslav Kravets, ο οποίος υπέβαλε και τη σχετική κατηγορία.
Από την πλευρά του ο Shabunin επέμεινε ότι η μετακίνηση του ήταν νόμιμη και κατηγόρησε τον Tatarov ότι ήταν πίσω από την έρευνα σε βάρος του.

Γιατί με κυνηγούν;

«Γιατί με κυνηγά το γραφείο του προέδρου;
Ίσως επειδή μιλάω για το πώς ο Tatarov διαχειρίζεται το σύστημα επιβολής του νόμου της Ουκρανίας;
Ή επειδή το Κέντρο Δράσης κατά της Διαφθοράς καταστρέφει συστηματικά τις αντιδημοκρατικές πρωτοβουλίες των αρχών» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook o Shabunin.
«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ πώς μπορεί να έχω αποφύγει τα καθήκοντα μου, όταν ήμουν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκα στο Κίεβο τις πρώτες ημέρες της εισβολής» τόνισε ο Shabunin.
Ο Tatarov αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι γνωρίζει τη συμβολή του Shabunin στη μεταρρύθμιση της Ουκρανίας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Τα καθήκοντά μου περιλαμβάνουν τον συντονισμό του τμήματος δικαιοσύνης και της διεύθυνσης νομικής πολιτικής, τα οποία δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να επηρεάσουν τις δραστηριότητες οποιωνδήποτε υπηρεσιών επιβολής του νόμου, των οποίων οι ανακριτές είναι ανεξάρτητοι» επισήμανε ο Tatarov.
Το SBI δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την υπόθεση του Shabunin.

Και άλλες περιπτώσεις

Τον Μάρτιο, ο Olexandr Salizhenko, αρχισυντάκτης του Chesno, ενός φορέα που αποκαλύπτει την πολιτική διαφθορά, αναγκάστηκε να πάει σε μια στρατιωτική επιτροπή προκειμένου να εξηγήσει γιατί δεν είχε εμφανιστεί για τη στρατιωτική του υπηρεσία.
Όπως λέει, έχει καρκίνο στο τέταρτο στάδιο.
«Μέχρι τον Μάρτιο δεν είχα κανένα πρόβλημα με το στρατολογικό γραφείο.
Προσπάθησα να υπογράψω ένα συμβόλαιο με τον στρατό αλλά μου το αρνήθηκαν λόγω της κατάστασης της υγείας μου.
Στηρίζω τον στρατό και την επιστράτευση.
Συνεπώς, ήταν οδυνηρό για εμένα να διαβάζω στο Διαδίκτυο για το bullying που μου ασκούσαν, λέγοντας πως απέφυγα τη θητεία μου» λέει ο Salizhenko
Δημοσιογράφοι που ερευνούν τη διαφθορά στην Ουκρανία δέχονται παρόμοιο εκφοβισμό ως «φυγάδες της θητείας» στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα, από ανώνυμα κανάλια του Telegram αφού πρώτα έχουν αποκαλύψει τις υποθέσεις που ερευνούσαν.
Για αυτό το λόγο κατηγορούν και πάλι το γραφείου του προέδρου.

Καθοδήγηση… από το γραφείο του Προέδρου

«Χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές εκφοβισμού για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τους δημοσιογράφους από τις αποκαλύψεις και μετά, φυσικά, μπορούν πάντα να απειλήσουν ότι θα τους στείλουν στην πρώτη γραμμή», λέει ο ερευνητής Yuri Nikolov, επισημαίνοντας ότι «αυτά τα κανάλια είναι πολύ κοντά στο γραφείο του Προέδρου».
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου αρνήθηκε επανειλημμένα ότι έχει δεσμούς με ανώνυμα κανάλια Telegram που επιτίθενται σε δημοσιογράφους.
Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy αναφέρθηκε στο θέμα.
Τον περασμένο Ιανουάριο είχε πει: «Οποιαδήποτε πίεση στους δημοσιογράφους είναι απαράδεκτη».
Ο Nikolov πιστεύει ότι έγινε στόχος εξαιτίας των άρθρων του, τα οποία ισχυρίζονται ότι υπάρχει διαφθορά στις διαδικασίες προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Τον Ιανουάριο, αρκετοί άνδρες προσπάθησαν να εισβάλουν στο διαμέρισμά του στο Κίεβο και στη συνέχεια κόλλησαν στην πόρτα του φυλλάδια με το «draft dodger», ότι δηλαδή δεν έχει υπηρετήσει τη θητεία του.
Η αστυνομία άνοιξε μια ποινική έρευνα για το περιστατικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
«Τα καλά νέα είναι ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα.
Τα κακά νέα είναι ότι δεν κινείται», είπε ο Nikolov.

Άβολες έρευνες

Οι κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος των ανώτερων αξιωματούχων, είναι ότι το σύστημα υπερασπίζεται τον εαυτό του από άβολες έρευνες.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί ερευνητές και οι δημοσιογράφοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια - μια διαδικασία που υποκινείται από την προσπάθεια της χώρας να εκπληρώσει τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
«Έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, το σύστημά ελέγχου του πλούτου των αξιωματούχων είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.
Και οι ηλεκτρονικές κυβερνητικές υπηρεσίες σε ένα smartphone έθαψαν το… στρώμα τεράστιας διοικητικής διαφθοράς
Δυστυχώς, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος.
Και τίποτα δεν δυσφημεί την κυβέρνηση στα μάτια των Ουκρανών όπως οι επιθέσεις σε ανθρώπους που αποκαλύπτουν τη διαφθορά» υποστήριξε ο Shabunin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης