Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι χώρες του ΝΑΤΟ γυρνούν την πλάτη στην Ουκρανία - Ναυάγησε η πρόταση Stoltenberg για στήριξη διαρκείας στο Κίεβο

Οι χώρες του ΝΑΤΟ γυρνούν την πλάτη στην Ουκρανία - Ναυάγησε η πρόταση Stoltenberg για στήριξη διαρκείας στο Κίεβο
Τέλος στα μεγαλεπήβολα σχέδια Stoltenberg - Σε ετήσια βάση θα εξετάζεται η νατοϊκή βοήθεια στην Ουκρανία
Ένας αξιοσημείωτος αριθμός χωρών του ΝΑΤΟ αρνείται να δεσμευτεί σε μακροπρόθεσμη βοήθεια στην Ουκρανία, κατά τα πρότυπα της πρότασης του απερχόμενου γγ της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν να παρέχουν συνολική βοήθεια στο Κίεβο ύψους τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024.
Ωστόσο, στο μέλλον, το ζήτημα της παροχής βοήθειας και του ποσού της θα πρέπει να τεθεί ξανά σε ετήσια βάση βάση, καθώς ανακύπτουν «πολιτικά και νομικά εμπόδια σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» που εμποδίζουν τους ηγέτες τους να συντονίσουν την υποστήριξη προς το Κίεβο για αρκετά χρόνια.
Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, ανέφεραν πηγές του πρακτορείου.
Αντί να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο ποσό, οι κρίσιμες χώρες επιδιώκουν ουσιαστικά απλώς να καθησυχάσουν την Ουκρανία με το αφήγημα της συνεχούς υποστήριξης.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα μέλη της συμμαχίας δεν θέλουν να δημοσιεύσουν ξανά πληροφορίες σχετικά με τον όγκο της βοήθειας προς το Κίεβο.
Επισημαίνεται, ότι προ ημερών, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πρότεινε τη δημιουργία ταμείου αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 94 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως για μακροπρόθεσμη βοήθεια στο Κίεβο, αλλά αυτή η πρωτοβουλία δεν βρήκε υποστήριξη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.
Το ποσό μειώθηκε σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ), επειδή, σύμφωνα με τον Stoltenberg αυτό είναι το ποσό που οι χώρες του ΝΑΤΟ ξοδεύουν σε αυτή τη φάση ετησίως για όπλα για το Κίεβο από την έναρξη της σύγκρουσης.
Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, γράφει το Bloomberg.
Όπως τονίζει το πρακτορείο μια συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί εφόσον οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όριζαν τις αμυντικές τους δαπάνες αυστηρά στο 2% του ΑΕΠ ως ένα πρώτο βήμα.
Ωστόσο, προσθέτει το Bloomberg, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ... μείωση των αμυντικών δαπανών για κάποια κράτη του ΝΑΤΟ, οδηγώντας έτσι στα αντίστροφα των επιδιωκόμενων αποτελέσματα.

ghtrergregrere.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης