Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Οι Γερμανοί είναι απαισιόδοξοι για την πρόωρη οικονομική ανάκαμψη, επικεντρώνονται στην αποταμίευση

Έρευνα: Οι Γερμανοί είναι απαισιόδοξοι για την πρόωρη οικονομική ανάκαμψη, επικεντρώνονται στην αποταμίευση
Οι καταναλωτές στη Γερμανία παραμένουν απαισιόδοξοι
Σχετικά Άρθρα

Οι καταναλωτές στη Γερμανία παραμένουν απαισιόδοξοι για την προοπτική μιας πρώιμης οικονομικής ανάκαμψης, με πολλούς να σχεδιάζουν να επικεντρωθούν περισσότερο στην αποταμίευση και να κάνουν λιγότερες μεγάλες αγορές τον Ιούλιο.
Ο γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK για τον Ιούλιο, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, έπεσε στο -21,8 από -21,0 του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από κοινού από τον Όμιλο GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).
Αυτό το ποσοστό ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για -18,9 και σηματοδότησε την πρώτη πτώση σε πέντε μήνες.
Οι προσδοκίες εισοδήματος για τον Ιούλιο μειώθηκαν επίσης απότομα, φθάνοντας στο 8,2 σε σύγκριση με το 12,5 του Ιουνίου, με τις οικονομικές προοπτικές να πέφτουν στο 2,5 από 9,8.
Αυτή η αντιστροφή ακολουθεί τέσσερις μήνες ανόδου των δεικτών.
Οι καταναλωτές εξέφρασαν μεγαλύτερη τάση αποταμίευσης, με τον δείκτη αποταμίευσης να αυξάνεται στο 8,2 τον Ιούλιο από 5,0 τον Ιούνιο.
Αντίστοιχα, η τάση για αγορά μεγάλων ειδών παρέμεινε ασθενής, υποχωρώντας στο -13,0 από -12,3.
Ο Rolf Buerkl, επικεφαλής του καταναλωτικού κλίματος της NIM, σχολίασε στον ιστότοπό τους:
«Η διακοπή της πρόσφατης ανοδικής τάσης στο καταναλωτικό κλίμα δείχνει ότι ο δρόμος για την έξοδο από την υποτονική κατανάλωση θα είναι δύσκολος και μπορεί πάντα να υπάρχουν πισωγυρίσματα.
«Ο ελαφρώς υψηλότερος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο προκαλεί σαφώς μεγαλύτερη αβεβαιότητα στους καταναλωτές και πάλι, κάτι που αντικατοπτρίζεται επίσης στην αύξηση της προθυμίας για αποταμίευση.
Για μια διαρκή ανάκαμψη του καταναλωτικού κλίματος, οι καταναλωτές χρειάζονται - εκτός από την υπάρχουσα αύξηση του πραγματικού εισοδήματος - ασφάλεια προγραμματισμού, η οποία είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για μεγαλύτερες αγορές νοικοκυριών.
«Και αυτή η ασφάλεια θα επιστρέψει μόνο εάν η ανοδική πίεση στις τιμές μετριαστεί περαιτέρω και εάν φανούν στους καταναλωτές σαφείς μελλοντικές προοπτικές.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοινοποιήσει γρήγορα και ξεκάθαρα τα βάρη και τις ελαφρύνσεις που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι ως αποτέλεσμα των επικείμενων συζητήσεων για τον προϋπολογισμό.
Τότε, οι αξιοσημείωτες αυξήσεις του πραγματικού εισοδήματος μπορούν να επικρατήσουν και οι καταναλωτές να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης