Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova: Αυτό είναι το ρωσικό όραμα για την Ευρασία - Τέλος στη στρατιωτική παρουσία τρίτων δυνάμεων

Zakharova: Αυτό είναι το ρωσικό όραμα για την Ευρασία - Τέλος στη στρατιωτική παρουσία τρίτων δυνάμεων
«Το να παρασυρθούμε σε μια νέα αντιπαράθεση μπλοκ στο πνεύμα των παιχνιδιών μηδενικού αθροίσματος δεν είναι πρόθεση της Ρωσίας», τονίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ
Η δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία, όπως προτείνεται από τη Ρωσία, θα αναγκάσει εξωτερικούς παίκτες να περιορίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε ενημέρωση στο περιθώριο του 12ου Διεθνούς Νομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Το να παρασυρθούμε σε μια νέα αντιπαράθεση μπλοκ στο πνεύμα των παιχνιδιών μηδενικού αθροίσματος δεν είναι πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε σχετικά η εκπρόσωπος της Μόσχας.
«Η αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται στη βάση των κοινών προσπαθειών δεν θα στρέφεται εναντίον κανενός, οι παράμετροί της όχι μόνο θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια ειρήνη, αλλά και θα αποτρέψουν τις μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές που δημιουργεί η κρίσης της παγκοσμιοποίησης. Επίσης θα συνεπάγονται αξιόπιστες στρατιωτικοπολιτικές εγγυήσεις για την προστασία τόσο της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και άλλων χωρών της μακροπεριφέρειας από εξωτερικές απειλές. Θα δημιουργήσουν έναν χώρο απαλλαγμένο από συγκρούσεις και ευνοϊκό για ανάπτυξη και θα εξαλείψουν την αποσταθεροποιητική επιρροή εξωπεριφερειακών παραγόντων στις ευρασιατικές διαδικασίες. Στο μέλλον, αυτό θα σημαίνει περιορισμό της στρατιωτικής παρουσίας εξωτερικών δυνάμεων στην Ευρασία», εξήγησε η διπλωμάτισσα, ξεδιπλώνοντας το ρωσικό όραμα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας ηπείρου αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρασιατικό χώρο είχε προταθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.
Σύμφωνα με αυτήν, η ουσία αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καθιερωθεί «ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ όλων των πιθανών συμμετεχόντων στο μελλοντικό σύστημα ασφαλείας στον χώρο της Ευρύτερης Ευρασίας».
«Συνεχίζουμε από το γεγονός ότι η γεωγραφική εγγύτητα, όντας στην ίδια ήπειρο, ενθαρρύνει μια κοινή αναζήτηση τρόπων ειρηνικής συνύπαρξης. Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των δυτικοευρωπαϊκών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψουν την συγκρουσιακή τους πορεία», εξήγησε.
«Εάν δεν αρχίσουμε να εργαζόμαστε τώρα για ένα νέο σύστημα ασφαλείας, αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια του διαλόγου, των μηχανισμών που αναπτύχθηκαν και, κατ' αρχήν, ορίστηκαν ως αποτελεσματικοί, αλλά καταστράφηκαν από τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Δύσης. Αυτό θα φέρει προβλήματα που είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν αργότερα από τώρα», κατέληξε η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης