Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλές Ισραήλ σε Λίβανο: Θα επιστρέψετε στη λίθινη εποχή, εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Hezbollah

Απειλές Ισραήλ σε Λίβανο: Θα επιστρέψετε στη λίθινη εποχή, εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Hezbollah
Η κυβέρνηση Netanyahu προτιμά μια διπλωματική λύση υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant
(upd) Σαφή προειδοποίηση στο Λίβανο ότι θα επιστρέψει στη λίθινη εποχή εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Hezbollah απευθύνει το Ισραήλ.
«Εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Hezbollah, ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα τον οδηγήσει στη λίθινη εποχή» ανέφερε σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.
Πάντως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Netanyahu προτιμά την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης για την διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah, ενώ σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των επαφών του στις ΗΠΑ συζήτησε κυρίως τις προτάσεις που υπάρχουν για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας.
«Θα είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία» υποστήριξε ο Gallant, με τους Αμερικάνους να διαμηνύουν πως η Γάζα ανήκει στους Παλαιστίνιους.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, καταγράφονται καθημερινά ανταλλαγές πυρών μεταξύ του IDF και της Hezbollah.

ΗΠΑ: Δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το Ισραήλ

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλαν οι ΗΠΑ σε αραβικά κράτη, αναφέροντας πως εάν οι Ισραηλινοί αρχίσουν την επίθεση τους κατά της Hezbollah και κατά του Λιβάνου, δεν θα μπορέσουν να τους συγκρατήσουν.
Όπως μεταδίδει το Axios, το μήνυμ αυτό φέρεται πως μετέφερε ο Αμερικάνος ειδικός απεσταλμένος Amos Hochstein στην κυβέρνηση του Λιβάνου κατά την επίσκεψη του στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.
«Οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν το Ισραήλ εάν η κατάσταση στα σύνορα συνεχίσει να κλιμακώνεται.
Η Hezbollah πρέπει να διαπραγματευτεί έμμεσα με το Ισραήλ αντί να αυξάνει την ένταση» υποστήριξε ο Αμερικάνος ειδικός απεσταλμένος, ο οποίος υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι ο πρόεδρος Biden θέλει να αποφύγει μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη στρατιωτική σύρραξη.

Όπλα στο Ισραήλ

Τι βλέπουν όμως οι Λιβανέζοι για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ;
Και τι βλέπουν οι Άραβες ηγέτες και ο πληθυσμός τους;
Ότι το Ισραήλ βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην κορυφή της λίστας των αποδεκτών ξένης βοήθειας των ΗΠΑ, λαμβάνοντας σταθερά πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η Ουάσιγκτον κάνει τακτικά συμφωνίες όπλων με το Τελ Αβίβ ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι Ισραηλινοί ηγέτες έφτασαν πρόσφατα στο σημείο να παραδεχτούν ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να μην είναι σε θέση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα χωρίς τη σταθερή ροή αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών.

Το μήνυμα στον Nasrallah

Παρόλο αυτά αναφέρεται πως οι ΗΠΑ επι
κοινώνησαν ακόμη και με τον Γενικό Γραμματέα της Hezbollah, Hassan Nasrallah μέσω ενδιάμεσων, για να προειδοποιήσουν ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν το Ισραήλ σε περίπτωση κλιμάκωσης.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Berri στη Βηρυτό, ο Hochsteim ζήτησε από τον πρόεδρο του λιβανικού κοινοβουλίου να περάσει ένα μήνυμα στον ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah, ότι είναι λανθασμένη η υπόθεση του ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ελέγχουν το Ισραήλ».
«Σύμφωνα με πηγές, ο Hochsteim είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να συγκρατήσουν το Ισραήλ εάν η κατάσταση στα σύνορα συνεχίσει να κλιμακώνεται και ότι η Hezbollah πρέπει να διαπραγματευτεί έμμεσα με το Ισραήλ αντί να εντείνει τις εντάσεις» αναφέρει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης