Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βάζει «φωτιά» στην ΕΕ ο Jordan Bardella – Ζητά μείωση των εισφορών της Γαλλίας, αρχίζει «πολιτιστική μάχη» ενάντια στον ισλαμισμό

Βάζει «φωτιά» στην ΕΕ ο Jordan Bardella – Ζητά μείωση των εισφορών της Γαλλίας, αρχίζει «πολιτιστική μάχη» ενάντια στον ισλαμισμό
Ερωτηθείς τι θα έλεγε στον Macron στην πρώτη συνεδρία, ο Bardella έκανε μια παύση και είπε: «Τα πράγματα θα αλλάξουν τώρα»
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης έβαλε ο Jordan Bardella, ο ακροδεξιός υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Γαλλίας, καθώς δεσμεύτηκε να δώσει μια «πολιτιστική μάχη» ενάντια στον ισλαμισμό και να εξασφαλίσει έκπτωση της συμμετοχής της χώρας του στον προϋπολογισμό της ΕΕ, παρόλο που υποσχέθηκε «πολύ πραγματισμό» στην οικονομία εάν το κόμμα του κερδίσει τις πρόωρες εκλογές .
Ο 28χρονος επικεφαλής του κόμματος Rassemblement National δήλωσε σε συνέντευξη στους Financial Times ότι είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, κάτι που θα ανάγκαζε τον Πρόεδρο Emmanuel Macron σε μια κυβέρνηση «συγκατοίκησης» ή διαμοιρασμού εξουσίας, με ένα δυνητικά ανταγωνιστικό αντίστοιχο.
«Νομίζω ότι οι Γάλλοι είναι έτοιμοι για αλλαγή», είπε ο Bardella, προσθέτοντας ότι η χώρα ήθελε «να σπάσει με τα επτά χρόνια μακρονισμού που ήταν βάναυση στη μέθοδο διακυβέρνησής της».
Δεσμεύτηκε επίσης να χρησιμοποιήσει το πολιτικό «βάρος» της εκλογικής του νίκης για να μειώσει τις συνεισφορές της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Θέλω να πάρω έκπτωση», δήλωσε.
Με επικεφαλής τη σημαιοφόρο Marine Lepen, το RN και οι δεξιοί σύμμαχοί τους προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με 36% ενόψει των εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, σύμφωνα με το Ifop.
Η αριστερή συμμαχία Nouveau Front Populaire συγκεντρώνει το 28,5% και η ομάδα Ensemble του Macron στο 21%.
Οι δημοσκόποι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για την Εθνοσυνέλευση των 577 μελών.
Ένα διχασμένο κοινοβούλιο είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το RN πλησιάζει σε απόλυτη πλειοψηφία 289 βουλευτών.

Οι προσπάθειες της Lepen

Το κόμμα καρπώνεται μια δεκαετή προσπάθεια της Marine Lepen να «αποτοξινώσει» το κίνημα που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον πατέρα της, Jean-Marie Lepen, ο οποίος καταδικάστηκε για ρητορική μίσους επειδή αποκάλεσε τους θαλάμους αερίων των Ναζί «λεπτομέρεια της ιστορίας».
Ο Bardella, ο οποίος είναι ο πιο έμπιστος “υπολοχαγός” της Lepen, υποστηρίζει ότι το RN είναι «έτοιμο να κυβερνήσει».
Μειώνει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος με μεγάλες δαπάνες σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ταραχώδεις αγορές και τα εταιρικά αφεντικά.
«Νομίζω ότι η οικονομική πολιτική αποτελείται από μια χούφτα βασικές πεποιθήσεις και πολύ ρεαλισμό για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας για την επιχειρηματική κοινότητα», είπε.

Το ζήτημα της Ουκρανίας

Ο Bardella δήλωσε ότι δεσμεύεται να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, εφόσον αυτό δεν οδηγεί σε κλιμάκωση με τη Ρωσία.
Το RN είχε προηγουμένως έντονες φιλορωσικές συμπάθειες, αλλά υποστήριξε το Κίεβο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας.
«Η θέση μου άλλαξε. Δεν θα αλλάξει ξανά», είπε ο Bardella.
Ωστόσο, δεν θα επηρεαζόταν από το επίπεδο βοήθειας που θα ήταν διατεθειμένος να παράσχει στην Ουκρανία το επόμενο έτος.
Το διμερές σύμφωνο ασφαλείας της Γαλλίας απαιτεί στρατιωτική υποστήριξη 3 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Το ζήτημα της μετανάστευσης

Το RN έχει διατηρήσει τη σκληρή του προσέγγιση στη μετανάστευση.
Ο Bardella είπε ότι το RN στοχεύει τα επόμενα χρόνια να αναθεωρήσει το γαλλικό σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος για να καθιερώσει μια «εθνική προτίμηση» για τους πολίτες έναντι των αλλοδαπών για κοινωνική στέγαση και άλλα επιδόματα πρόνοιας.
Σκοπεύει να ψηφίσει νόμο αυτό το καλοκαίρι για τον τερματισμό της ιθαγένειας αυτών που γεννήθηκαν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς, μια πρακτική που υπάρχει από το 1515 και τώρα απαιτεί από όσους έχουν ξένους γονείς να ζητούν επίσημα την ιθαγένεια στην ηλικία των 18 ετών.
Υποστήριξε ότι η προσέγγιση της Γαλλίας ως προς την ιθαγένεια με δικαιώματα εκ γενετής «δεν είχε πλέον νόημα» δεδομένου του πώς οι παγκόσμιες συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η δημογραφία θα οδηγούσαν σε «μαζικές αφίξεις» μεταναστών.
«Σκοπεύω να ανακτήσω τον έλεγχο της μετανάστευσης στη χώρα μας», είπε.
Οι ειδικοί λένε ότι η κατάργηση της ιδιότητας του πολίτη μπορεί να μην περάσει από συνταγματική αναθεώρηση και θα βύθιζε πολλές γαλλικές οικογένειες σε διοικητικό κενό.
Το RN σκοπεύει να προχωρήσει με έναν προτεινόμενο νόμο που δηλώνει ως στόχο του «την καταπολέμηση των ισλαμιστικών ιδεολογιών».
Περιλαμβάνει μέτρα για να διευκολυνθεί το κλείσιμο των τζαμιών και η απέλαση ιμάμηδων που θεωρούνται ριζοσπαστικοποιημένοι και η απαγόρευση ενδυμάτων που «αποτελούν από μόνα τους μια ξεκάθαρη και επιδεικτική επιβεβαίωση» της ισλαμιστικής ιδεολογίας.
Ο Bardella είπε ότι αυτό θα περιλαμβάνει διάφορους τύπους πέπλων και η λεγόμενη μπούργκα, ή μαγιό από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.
«Το πέπλο δεν είναι επιθυμητό στη γαλλική κοινωνία», είπε.
«Η μάχη είναι εν μέρει νομοθετική, αλλά είναι επίσης μια πολιτιστική μάχη που πρέπει να συνεχιστεί».

Για την οικονομία

Ορισμένες από τις οικονομικές προτάσεις του RN παραμένουν μη χρηματοδοτούμενες και ελάχιστες σε λεπτομέρειες, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος για άτομα κάτω των 30 ετών για την καταπολέμηση του brain drain και η «κατ' αρχήν» κατάργηση της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης του Macron από τα 62 στα 64.
Ο Bardella θέλει να πραγματοποιήσει έλεγχο τα δημόσια οικονομικά πριν αποφασίσουν τις προτεραιότητες δαπανών το φθινόπωρο.
Ωστόσο, είπε ότι η πρώτη του κίνηση εάν το RN πάρει την εξουσία θα ήταν να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη της εργατικής τάξης με τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και τη βενζίνη, η οποία, όπως λέει, θα κοστίσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των ενεργειακών εταιρειών, το κλείσιμο των φορολογικών κενών στις ναυτιλιακές εταιρείες και τη μείωση της ετήσιας συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 2 δισ. ευρώ, είπε.
Οι αναλυτές αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα των κινήσεων αύξησης εσόδων.
Το ακροδεξιό πρόγραμμα θα μπορούσε να παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ, της απόσυρσης από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και της προνομιακής μεταχείρισης στις γαλλικές εταιρείες στις δημόσιες συμβάσεις.
Ωστόσο, ο Bardella είπε: «Δεν σκοπεύω να πάω σε πόλεμο με τις Βρυξέλλες».
«Θέλω απλώς η Γαλλία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της»...
Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Γαλλία έχει αρνηθεί να το κάνει στην ευρωπαϊκή σκηνή», είπε.
Ερωτηθείς εάν θα ενεργούσε μονομερώς, είπε ότι θα διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό και άλλα θέματα, χρησιμοποιώντας την εκλογική του εντολή ως μοχλό.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν μια τέτοια χονδρική διαπραγμάτευση για τις πληρωμές της Γαλλίας στην ΕΕ ως ανέφικτη, δεδομένου ότι ο κοινός προϋπολογισμός αποφασίζεται ομόφωνα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κάθε επτά χρόνια, με τον επόμενο γύρο να αναμένεται το 2027.
Σε μια αλλαγή από όσα είπαν ορισμένοι βουλευτές του RN νωρίτερα, ο Bardella δεν δεσμεύτηκε να επαναφέρει το έλλειμμα της Γαλλίας στο 3% του ΑΕΠ έως το 2027, το οποίο είναι το επίπεδο που ορίζεται από τους κανόνες της ΕΕ.
«Παραμένει ένας στόχος», είπε.
«Είναι προφανές ότι τα περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό θα είναι περιορισμένα, κάτι που θα απαιτήσει από εμένα να δώσω προτεραιότητα».
Η Γαλλία ξεπέρασε τον στόχο για το έλλειμμά της φέτος για να τερματίσει στο 5,5% του ΑΕΠ, μειώνοντας το οικονομικό ρεκόρ του Macron που κάποτε θεωρούνταν δύναμη.
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θέλουν να δώσουν στον Bardella την εντολή να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές.
Αν και έχει πει ότι θα δεχτεί να γίνει πρωθυπουργός μόνο εάν το RN έχει απόλυτη πλειοψηφία, ο Bardella λέει ότι είναι πλέον «πεπεισμένος» ότι θα έχει μια.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος προεδρεύει των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, μια ρύθμιση που κινδυνεύει να είναι συγκρουσιακή.
Ερωτηθείς τι θα έλεγε στον Macron στην πρώτη συνεδρία, ο Bardella έκανε μια παύση και είπε: «Τα πράγματα θα αλλάξουν τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης