Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τρέμει» το κατεστημένο - Προειδοποίηση BοΕ: Το παγκόσμιο εκλογικό κύμα μπορεί να πλήξει τις τράπεζες

«Τρέμει» το κατεστημένο - Προειδοποίηση BοΕ: Το παγκόσμιο εκλογικό κύμα μπορεί να πλήξει τις τράπεζες
Στα ύψη η αβεβαιότητα που προκαλείται από το παγκόσμιο κύμα εκλογών
Η αβεβαιότητα που προκαλείται από το παγκόσμιο κύμα εκλογών, το οποίο ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το είδος των πολιτικών που ενδέχεται να επιβάλουν οι νεοεκλεγμένες κυβερνήσεις σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου ο Donald Trump διεκδικεί άλλη μια θητεία ως πρόεδρος ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Η ανακοίνωση-σοκ του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για βουλευτικές εκλογές, με τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου και το εθνικιστικό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Marine Le Pen να προβλέπεται να σημειώσει σημαντικά κέρδη, έδειξε πώς η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να επηρεάσει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και να προκαλέσει μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επηρεάζοντας τις τιμές του κρατικού χρέους, σύμφωνα με την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (FPC) της Τράπεζας.

Παγκόσμιο εκλογικό κύμα

Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των εκλογών που θα διεξαχθούν φέτος προκάλεσε ανησυχία, καθώς περισσότερες από 80 χώρες -περισσότερο από το μισό πληθυσμό του πλανήτη- οδηγούνται φέτος στις κάλπες.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν σε γενικές εκλογές στις 4 Ιουλίου.
"Η πολιτική αβεβαιότητα που συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί", αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση μιας χώρας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους, να αυξήσουν το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων και να οδηγήσουν σε περαιτέρω παγκόσμιο κατακερματισμό, με τρόπο που "αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", ανέφερε.

Οικονομικά σοκ

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αξιωματούχοι της BoE δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτοντας ότι θα δοκιμάσουν τον κλάδο απέναντι στο ενδεχόμενο δύο ξεχωριστών και "σοβαρών" οικονομικών σοκ.
Το πρώτο - ένα "σενάριο σοκ της προσφοράς"
που απηχεί τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία - θα προκαλούσε την εκτίναξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων στο 12% και 9%, αντίστοιχα, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και προκαλούν την εκτίναξη των τιμών των παγκόσμιων βασικών εμπορευμάτων.
Το δεύτερο σενάριο "σοκ ζήτησης"
- το οποίο έχει ομοιότητες με τις επιπτώσεις των λουκέτων της εποχής του covid - υποθέτει ότι η ζήτηση για παγκόσμια αγαθά και υπηρεσίες βρίσκεται σε πτώση, στέλνοντας τον πληθωρισμό και τα επιτόκια κάτω από το 0,5% για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Και στις δύο περιπτώσεις, η ανεργία προβλέπεται να κορυφωθεί στο 8,5% και ο κλάδος των ακινήτων θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα, με τις τιμές των εμπορικών ακινήτων να μειώνονται κατά σχεδόν 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης