Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιάσκο ΝΑΤΟ για βοήθεια μακράς πνοής στην Ουκρανία - Ο διχασμός οδήγησε το φιλόδοξο σχέδιο Stoltenberg σε ναυάγιο

Φιάσκο ΝΑΤΟ για βοήθεια μακράς πνοής στην Ουκρανία - Ο διχασμός οδήγησε το φιλόδοξο σχέδιο Stoltenberg σε ναυάγιο
Ο γγ της συμμαχίας πρότεινε τη δημιουργία ταμείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 94 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως για μακροπρόθεσμη βοήθεια προς το Κίεβο
Οι χώρες του ΝΑΤΟ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για πολυετείς δεσμεύσεις στις προσπάθειες παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αποκάλυψε το πρακτορείο DPA, επικαλούμενο πηγές στις αντιπροσωπείες των δυτικών χωρών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, τα μέλη της συμμαχίας αρκέστηκαν στην παροχή βοήθειας στο Κίεβο 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025.
Το πρακτορείο προσθέτει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg «απέτυχε» στις προσπάθειές του να πείσει τους εταίρους της συμμαχίας να παράσχουν στην Ουκρανία μακροχρόνια -πρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ απέτυχαν επίσης να συμφωνήσουν σχετικά με το συγκεκριμένο μερίδιο κάθε χώρας που θα συνεισέφερε στο πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι χώρες της συμμαχίας συμφώνησαν μόνο ότι τα μεγέθη του ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς, σημειώνει το πρακτορείο.
Ο Stoltenberg προσέβλεπε σε συμφωνία για πολυετείς οικονομικές δεσμεύσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον που θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 11 Ιουλίου.
Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας πρότεινε τη δημιουργία ταμείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 94 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως για μακροπρόθεσμη βοήθεια προς το Κίεβο, αλλά αυτή η πρωτοβουλία δεν βρήκε υποστήριξη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.
Το ποσό μειώθηκε σε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ).
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του βορειοατλαντικού συμφώνου -από τον Οκτώβριο θα τον διαδεχθεί ο Mark Rutte- αυτό είναι το ποσό που ξοδεύουν ετησίως οι χώρες του ΝΑΤΟ για όπλα για το Κίεβο από την αρχή της σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης